Açıklamada, “İngiltere hükümeti, her fırsatta Çin’in Uygur bölgesindeki kabul edilemez insan hakları ihlallerine karşı tavır almayı sürdürecektir.” ifadesine yer verildi. İngiltere hükümeti, Tuniyaz’in resmi olarak davet edilmediğini, hükümet yetkilileriyle temasta bulunmayacağını bildirmişti.
Kukla İşbirlikçi Tuniyaz’ın gelecek hafta Avrupa başkentleri Brüksel ve Paris’e yapmayı planladığı ziyaretlerdeki programların da ertelendiği veya iptal edildiği duyurulmuştu.
İşbirlikçi Kukla Vali’nin planlanan ziyareti, İngiltere’de milletvekillerinin ve insan hakları savunucularının tepkisine sebep olmuştu.
İngiliz Kraliyet Başsavcısı Rodney Dixon, Tuniyaz’ın Londra’ya varışında tutuklanması için Metropol Polis Teşkilatının Terörle Mücadele Birimi’ne başvurmuştu.
Çin, son yıllarda Uygur Bölgesi’nde yaşayan Uygur Türkleri ve diğer azınlık mensuplarını hedef alan sistematik hak ihlallerine ilişkin iddialar nedeniyle uluslararası kamuoyunda eleştirilerin hedefi oluyor.
ABD, “insan hakları ihlallerinde rolü olduğu” gerekçesiyle Tuniyaz’ı 2021 yılında yaptırım listesine almıştı. Uygur kökenli yetkili hakkında Avrupa’da yaptırım kararı bulunmuyor.
Kaynak: AA – Anadolu Ajansı