UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Çin’in taşma, yayılma ve ekonomik gücünü kullanarak ülkeleri Sömürgeleştirme politikalarının Pakistan ayağındaki “Ekonomik Koridoru”‘nun yapımına karşı Belucistan eyaletinin merkezi ve liman kenti Gwadar’da kitlesel protestolar yapıldığı açıklandı.
Pakistan-Çin Ekonomik Koridorunun Arap denizi kıyısındaki son noktası ve stratejik merkezi olan Pakistan’ın Belucistan eyaletinin merkezi ve Liman kenti Gwadar kentinde Beluç halkının bu projede çalışan ateist Çinlilerin dini değerlere saygısızlıkları, dayatmacı ve tepeden bakan kibirli tavır ve hareketlerinden çok rahatsız oldukları için bu gösterilere başladıkları bildirildi. “Diplomat” dergisinde 7 Ocak’ta yayınlanan bir haberde, gösterilerin patlak vermesi üzerine Gwadar’ın dışarı ile telefon ve internet iletişiminin kesildiği belirtildi.
Gwardar limanı, Pekin’in Pakistan’a 62 milyar dolarlık yatırım yaparak Kaşgar ve Gwardar’ı kara ve hava yoluyla Arap denizi üzerinden Hint Okyanusu’na bağlaması için stratejik bir merkezd olarak öne çıkıyor. Pakistan’ın bu limanı Çin’e kiralamasına yerel halk olan Beluciler bir süreden beri karşı çıkmakta ve itirazlarını protesto gösterileri ile tepkilerini ortaya koymakta idi.
“Diplomat” dergisi haberinde Pakistan polisinin iki aydır aralıksız protesto gösterisi yapan protestocuların çadırlarına baskın düzenleyerek, “Give Gwadar’ın Haklarını Ver” adlı kitle hareketinin liderlerini ve üyelerini tutuklamaları bu protestonun daha da tırmanmasına neden olduğu ve halkın toplanmalarının yasaklandığını de bildirdi.
Komünist ve yayılmacı Çin’in Kaşgar- Gwadar arasında yapılmakta olan ekonomik koridorunun ve Gwadar Limanının yapımı için çok büyük miktarda yatırım yaptığı, yapım işlerinde çalışacak işçileri, teknik ekipman ve malzemelerini Çin’en getirdiği, bu projeden bölgenin yerli Beluç Halkını dışladıkları ve yerel halkın hiç bir şekilde ekonomik kalkınmanın dışında bıraktığı bu protesto gösterilerinin sebebi olarak öne çıkıyor. Ayrıca, Liman inşaatı, Çin ve Pakistan yetkililer tarafından kontrol ediliyor ve yerel halk Beluciler ile aralarında toprak mülkiyeti ve kimlik krizlerini şiddetlendiriyor. Ayrıca Çinli işçilerin ve operatörlerin hızlı artışının Gwadar’da demografik değişiklikler yarattığına ve Beluc halkı arasında etnik ve dini içerikli endişelerini artırdığına dikkat çekiyor.