logo

trugen jacn

ÇİN,UKRAYNA SAVAŞINI KULLANARAK TÜRKİSTAN’DAKİ ETKİSİNİ GÜÇLENDİRMEK İSTİYOR

تۈركىيە «شاڭخەي ھەمكارلىق تەشكىلاتى» غا كىرسە، ئاقىۋەت قانداق بولىدۇ؟

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin, bağımsızlıklarını kazandıklarından bu yana  Türkistan Cumhuriyetleri ile  ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirirmeye ve bundan yararlanarak bu ülkelere taşma ve yayılmak için hiç bir fırsatı kaçırmamaktadır.  Son zamanlarda ise,  “Tek Kuşak, Tek Yol” ekonomik planının bir parçası olarak görülen   Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan’in  zengin  enerji kaynakları olan gaz ve petrolunu sömürmeye ve tamamının kendisine ihraç edilmesini dayatmaya çalışıyor.  Türkistan bölgesinin en küçük ülkesi  Tacikistan’a ise ekonomik,ticari ve siyası olarak  nüfuzunu günden güne arttırdığı gözlemleniyor.

Çin lideri Xi Jingping’in geçtiğimiz günlerdeki  Türkistan ülkelerini ziyareti, Çin-Orta Asya ülkeleri Formu ve özellikle Çin’in Tacikistan’da günden güne artan  baskı ve  yayılmasını   Kazakistan’da yaşayan Uygur ve Kazak uzmanları  Özgür Asya radyosuna “Çin fırsatlardan bir kez daha sinsice yararlanıyor ve  Ukrayna savaşını bahane ederek Orta Asya Bölgesindeki etkisini arttırıyor.” sözleri ile değerlendiriyorlar.

Kahraman Hocamberdi(E.Tank Yrb.  Uygur Siyasi Analizci )

Kazakistanlı Uygur Türkü emekli Tank Yrb., Siyaset bilimci  ve DUK kazakistan Temsilcisi Kahraman Hocamberdi  Çin’in Türkistan bölgesindeki son atakları ile gelişmeleri şöyle değerlendiriyor : ” Tacikistan,  doğudan  Doğu Türkistan ile  en yakın sınır komşusudur ve  özellikle  Çin için stratejik öneme sahiptir. Günümüzde bu ülkede  Çin’in  etkisi çok güçlenmiş ve üstelik  etkisini gün geçtikçe  arttırmaktadır. Çin yönetimi Orta Asya ülkeleri arasında Tacikistan ile ilişkilerini  ilk sıraya koymuş olup, ilişkilere  çok önem atfetmektedir. Çünkü Tacikistan’ın yıllık   milli gelirinin (Toplam yıllık üretim değerinin) % 20 tutarındaki bölümü Çin’in olan borç  miktarıdır.   Günümüzde ise bu oran % 30 mertebesine ulaşmıştır.   Tacikistan’ın dağlık bölgelerinde  altından başka diğer bir çok zengin yer altı kaynakları mevcuttur. Tacikistan,  bir kaç yıl önce dağlık bölgelerinden bir kısmını  Çin’e bırakmıştır.  Çin ile  çok yakın ve hassas ilişkiler içindedir.  Çin, Tacikistan’ı ekonomik  olarak  neredeyse  kendisine bağımlı hale getirmiştir.  Ayrıca,Çin Türkistan bölgesinde ilk askeri üssünü Tacikistan’a kurmuştur. Çin’in esas amacı Tacikistan’i ileri bir üs haline getirerek bu ülke üzerinden  Kırgızistan ve Özbekistan’a nüfuz etmeye, yayılmaya  ve  en son olarak da yerleşmeyi  planlamaktadır.

Risbek Sersanbay Kazakistanlı  Siyaset Bilimci

Kazakistan Siyaset bilimci ve analist Risbek Sersanbay Çin Orta Asya ilişkileri ile son gelişmeler  ve Çin’in özellikle Tacikistan’da gtnden güne artan nüfuz ve etkisini şuyle değerlendirdi : ”  Çin’in Orta Asya’daki ekonomik etkisini günden güne arttırdığı  bilinen bir gerçek. Ancak,Çin yönetiminin bu sinsi taşma ve yalımacı girişimleri karşısında  Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan gibi  Türkçe konuşan Türk Cumhuriyetleri  halkları  Çin’in kadim   kardeşleri ve dostları  Uygur halkına yönelik insanlık dışı uygulamalarını üzüntü ve  ibretle izlemekte ve  onların içinde  bulunduğu kötü durum karşısında Çin’e asla   sempati gösteremedikleri açıkça görülmektedir.Ancak.Uygurların bu facialı durumu karşısında Çin’e her hangi bir şekilde tepki göstermemektedir. Bundan son derece üzüntü duymaktayım.

Türkistan Halkları ve Devletleri Çin Karşısında Birlik Olmalı ve Ortak Hareket etmeliyiz

Türkistan halkları her zaman biriz, birlikteyiz ve tüm gücümüzle beraber diyoruz Ama bu  birlik ve beraberlik sadece Kazakistan içindeki birlik değildir. Bu birlik Türk dünyasının, Türkçe konuşan ve akraba olan halkların ve  Türkistan’daki komşu ülkelerin birliği olmalıdır. Hatta bu birlik komşu islam ülkelerini de kapsamalıdır. Dünyadaki siyasi gelişmeler ve Türk-İslam  dünyasının meseleleri  ve özellikle toptan soykırım tehdidi altındaki Uygur Kardeşlerimizin  durumunun iyileştirilmesi  karşısında   ortak ve tutarlı bir  ortak politika ortaya konulabilmelidir.  Türkçe konuşan halklar da dahil olmak üzere Çin’deki Müslüman  azınlıklara ve dünya çapındaki diğer  mazlum  Müslümanlara karşı aynı tutumu  hep birlikte ortak şekilde sergilemeliyiz. Orta Asyalı liderlerin hiçbiri şimdiye kadar Çin’deki Türk-Müslüman halkların  mevcut durumu  karşısında şimdiye kadar açık bir görüş  ifade etmemiştir. Ayrıca,bu konularda kendi aralarında görüş birliği dahi ortaya koyamamışlardır. Bu Liderler şimdiye kadar açık bir görüş  ortaya koyabilmiş olsalardı, bu Uygur  Bavırlarımız(Kardeşlerimiz/ yakınlarımız) bu şekilde  çok kötü Çin zulmüne uğramazlardı. Bizler Türkçe konuşan halklar ve ülkeler olarak İster kuzeyden ister doğudan  gelebilecek herhangi bir tehlikeye karşı birlik olmazsak, Orta Asya ülkelerinin geleceği ve dolayisiyla   sonu hiç de iyi olmayacaktır.

Çin,Ukrayna Savaşından Sinsice Yararlanmakta ve Etkisini Arttırmaktadır

Çin’in Rusya-Ukrayna savaşını Orta Asya’daki ekonomik etkisini güçlendirmek için kullanabilmek için  sinsice  hareket etmektedir. Çin, başta Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan olmak üzere  Türkistan Ülkelerinin  tüm enerji kaynaklarına odaklanırken Tacikistan’ın yer altı kaynaklarını tamamen  ele geçirmeye çalışmaktadır.

Azat Beg : Çin Tacikistan’i Stratejik olarak işgal etmiştir

Geçtiğimiz yıllarda  Tacikistan’da bilimsel çalışmalar yapan ve şu anda İstanbul’da Tacikistan-Çin ilişkileri ve tarihi meseleler üzerine araştırmalarına devam eden Azad Bey, Çin’in Tacikistan’ı stratejik olarak işgal ettiğini ve bunda büyük başarı elde ettiğini söyledi. Çin’in Tacikistan’a “Süresiz olarak borç veriyoruz.”  vaadi ile  bu ülkedeki nüfuzunu arttırmakta olduğunu belirterek  sözlerini şöyle sürdürdü : ” ” Çin  Tacikistan’a veya başka bir ülkeye süresiz borç veriyor. Ancak.verdiği borç ile  birlikte karşısındakinin boğazına idam  halkasını de birlikte geçiriyor. Tacikistan alt yapısının tamamını bu Ülkede Çin inşa etmiştir.  Tacikistan’in bu konuda bağımsız olarak yaptığı bir plan/projesi yoktur. Çin’in önerilerini kayıtsız kabul ediyor. Örneğin,Tacikistan’in termik Santrala ihtiyacı yoktur. Ama Çin buna rağmen Çin Tacikistan’i ikna ederek  başkent Duşenbe’ye pek de uzak olmayan bir yerde Termik Santral inşa etmiştir. Bu şekilde gereksiz yatırımlarla Tacikiistan’ı borç bataklığına  sürüklemiştir.  Çin, Tacikistan’ı borç ile kendisine bağımlı hale getirdikten sonra  bu ülkede askeri  askeri üs kurmayı başarmıştır.Doğal olarak Tacikistan Çin’in üs kurma teklifine hayır diyemezdi.

Tacikistan’ın  Çin’in Borçlarından Kurtulması Mümkün Değildir

Tacikistan’in Çin’e olan borcu çok artmış ve adeta borç batağına saplanmıştır. Milili gelirlerinin tamamını dahi ödese bu borçtan kurtulması mümkün görülmemektedir. Tacikistan  güvenlik yönünden sadece kendisini tehlikeye  atmadı. 2021’de Tacikistan, Çin’e kendi topraklarında askeri üs inşa etmesi için resmi izin verdi. Bunun nedeninin  Afganistan’daki  istikrarsız durum olduğu iddia edilmiştir.

Ancak. Çin’in bu üssüne karşılık Rusya’nın Tacikistan’da Orta Asya’daki durumu ciddi şekilde etkileyebilecek bir büyük askeri  üssü  de olduğunu unutmayalım.

Share
5402 Kez Görüntülendi.