logo

trugen jacn

KÖKBAYRAK : URUMÇİ YANGIN FACİASI ÇİN’İN UYGURLARA YÖNELİK BİR DEVLET TERÖRÜDÜR

 Doğu Türkistanlı Uygur Türkü Araştırmacı-yazar Tahir Kökbayrak Roma merkezli Bitterwinter.org(Acı Kış) sitesinde  yayınlanan  bir haber yorumunda  şu çarpıcı  ifadeleri  kullandı : ” Avrupa Parlamentosu (AP)  tarihinde ilk  kez  Çin’in soykırımındaki Uygurlar hakkında   dürüst, adalet ve tarafsızlık ilkelerine uygun  ve cesur bir karar aldı.  AP.bir karar tasarısı kabul ederek  Çin yönetiminden  Yangında ölenlerin gerçek sayısı ile sebepleri hakkında doğru ve inandırıcı bilgi vermesini talep etti. Aslında Urumçi yangını   Çin’in  Uygurlara yönelik bir devlet terörü  uygulaması olduğunu  açıktır.” dedi.   

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, kararın sponsorlarından Alman Milletvekili Engin Eroğlu ile 15 Aralık'ta Avrupa Parlamentosu'nda. Twitter'dan.

Tahir KÖKBAYRAK( bitterwinter.org Yazarı)
URUMÇİ YANGINI İŞGALCİ ÇİN’İN UYGURLARA YÖNELİK BİR DEVLET TERÖRÜDÜR ! 
 Geçtiğimiz yıllarda Türkiye üzerinden Avrupa’ya sığınmak isteyen Suriyeli bir çocuk denizde boğulunca ve  ABD’de George Floyd vahşice öldürülünce  tüm dünya ayağa kalktı. Halbuki bu insanlık sorunu  sadece bir ABD.’li  veya Suriye’linin  sorunu değil, aynı zamanda  tüm insanlığı ilgilendiren bir insanlık  ve bir dünya sorunu haline geldi.  Elbette  suda boğularak ölen Suriyeli çocuk da ÜBD’de acımısazca katledilen Floyd de  bu duyarlılık ve  sorumluluğu kesinlikle hak ediyordu. Dünyanın bu vahşete karşı tepkisini  bizler de  destekliyor ve  ve takdir ediyoruz.
Ancak,Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’in merkezi  Urumçi’de çok katlı bir apartmanda çıkan yangında Çin yönetiminin dışarıdar kapıları kilitlediği ve insanların kaçıp kurtulmasını engellediğ için  44 kişi diri diri yakılarak  ölüme terkedildiğinde  uluslararası toplum Suriyeli çocuk ile ABD’lı gence gösterdiği  bu duyarlılığın yüzde birini dahi göstermedi ?! Bunun sebebi ne olabilir acaba ?

Urumçi’deki   Yangın Ateşinin Karakteri Ne İdi ? Bu yangın bir doğal bir afet mi Yoksa Sinsi bir Tuzak mi ?  

Urumqi ateşinin karakteri nedir? Doğal mıydı yoksa insan yapımı mıydı? Kasıtlı mı, kasıtsız mı? Sebepler ve sebepler gaflet miydi yoksa insanlık dışı bencillik miydi?
Bence yangın doğal olabilir ama bir yangının üç saat sürmesi ve kırk dört kişinin ölümüne neden olması doğal değil. Bu yapay bir zarar, yapay bir ölüm. Çünkü kapıları yetkililer tarafından kilitlendi!
……………
Bir insan grup kapısı kilitli, hatta kapalıyken neden sessiz kalır? Çünkü korkuyor.
Çin hükümeti neden vatandaşlarını korkutmaya çalıştı? COVID vakalarını sıfıra düşürmek için mi? İnsanların güvenliği için mi? Sloganları evet diyor ama durumun gerçekliği bu değil…..
Amaç, dünyadaki diğer ülkelerin ve hükümetlerin yapamadığını yaparak diktatörlüğün de işe yaradığını kanıtlayarak, sonunda hükümdarın ömrünü uzatarak, tahtını konsolide ederek diktatörlüklerini meşrulaştırmaktı.
……………..
Siyasi motivasyonlu caydırıcılığı nasıl adlandırırız? Terör.
Yangında ölen kırk dört kişinin çoğu anne ve çocuklardı. Kilitli kapıları kırabilecek olan kocaları ve babaları kamplarda ve hapishanelerde idi. Örneğin kurban Qemernisa’nın kocası, babası, iki erkek kardeşi ve en büyük oğlu altı yıldır hapiste. Siyasi amaçlar için anne ve çocukları ailelerinin geri kalanlarından ayrı tutmaya ne denir? Bir rehine durumu. Bir terör örgütü birkaç gün veya haftalığına rehin alabilir, bir grup yıllarca rehin olarak çalışırsa bu devlet terörüdür.
Urumqi Yangını, Çin tarafından Uygur halkına karşı başlatılan devlet terörünün bir parçasıdır.
…………………..
Bir terör devleti yüzlerce veya binlerce rehin alabilir, ancak Çin üç milyondan fazla Uygur’u “başarıyla” rehin aldı. Böyle bir duruma ne isim vermek gerekir? Bence en iyi tanım “süper devlet terörü. ” Ya da “süper güç terörü. ”
Bu bilinmeli. Urumqi’de 11/24/22 tarihinde bir konut binasında terör olayı meydana geldi. Ölülerin listesi yayınlanmadı. Mağdurların ailelerine tazminat ödenmedi. Ölülerin bedenlerine nasıl davranıldığı kimseye söylenmedi. Ölenlerin tutuklu aile fertlerinin bu durumdan haberdar olup olmadıkları ve cenaze törenlerine katılma fırsatı verilip verilmediği bilinmiyor. En şaşırtıcı şey ise hiçbir ülke buna devlet terörizmi demek için ortaya çıkmadı. Urumqi Yangını, bir süper güç tarafından işlenen devlet terörizminin gerçek bir resmidir.

 

 

Ben bu gizemi düşünürken Avrupa Parlamentosu’nun sesini duydum. 15 Aralık’ta Avrupa Parlamentosu, Çin hükümetini Urumçi yangınında kurbanların sayısı ve hangi koşullar altında öldükleri konusunda şeffaf olmaya çağırdı . Hızlı, etkili ve kapsamlı soruşturma çağrısında bulundular.

Sichuan, Chengdu'daki Southwest Jiaotong Üniversitesi öğrencileri, Urumçi Yangını kurbanlarının yasını tutuyor. Kredi.
Sichuan, Chengdu’daki Southwest Jiaotong Üniversitesi öğrencileri, Urumçi Yangını kurbanlarının yasını tutuyor. Krediler _

Çin hükümetinin Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki barışçıl protestolara uyguladığı baskıya ilişkin ortak bir önergenin kabul edilmesi, modern tarihin en trajik olaylarından birine uluslararası dikkatleri çekmek için iyi bir adımdı: 44 kişi diri diri yakıldı . Urumçi siyaset yüzünden. Aynı zamanda, İslam dünyasının trajediye ilişkin utanmaz sessizliğini ve ABD’nin zayıf sesini vurgulamak için bir fırsattı.

Avrupa Parlamentosu, “Urumçi yangınının tüm kurbanlarının Uygur etnik kökeninden olması, Sincan Uygur’da meydana gelen sistematik insan hakları vahşetinin kurbanı olan bu etnik grubun acısını derinleştiriyor” diyerek trajedinin kökenine inmiştir. Avrupa Parlamentosu’nun insanlığa karşı suç teşkil ettiğini ve ciddi bir soykırım riski oluşturduğunu kabul ettiği Özerk Bölge .”

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, 15 Aralık'ta kararın kabul edilmesinin ardından Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Pina Picierno'yu tebrik ediyor. Twitter'dan.
Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, 15 Aralık’ta kararın kabul edilmesinin ardından Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Pina Picierno’yu tebrik ediyor. Twitter’dan.

Urumçi yangın trajedisinin doğasına bakarsak bu çağrının değeri daha net anlaşılır.

Urumçi ateşinin karakteri nedir? Doğal mıydı yoksa insan yapımı mıydı? Kasıtlı mı kasıtsız mı? Motifler ve nedenler ihmal mi yoksa insanlık dışı bencillik miydi?

Bana göre yangın doğal olabilir ama bir yangının üç saat sürmesi ve kırk dört kişinin ölümüne neden olması doğal değil. Bu suni bir zarardır, suni bir ölümdür. Çünkü kapıları görevliler tarafından kilitlenmişti! Zarar kasti olmayabilir, ihmal sonucu olabilir ama bu gaflet bir musibetin muammasından değil, bu kırk dört canın hayatına olan ilgisizliğinden kaynaklanmaktadır. Her zaman, her yerde kendi çıkarlarını her şeyin üstünde tutan totaliter rejimlerin vahşeti ve barbarlığıdır. Onu sadece etkisizliğin ve tembelliğin meyvesi olarak görmek ve nitelemek büyük bir hata olur.

Bir grup kapısı kilitliyken, hatta kapalıyken insan neden sessiz kalsın ki? Çünkü korkuyor.

Çin hükümeti neden vatandaşlarını korkutmaya çalıştı? COVID vakalarını sıfıra indirmek için mi? Halkın güvenliği için mi? Sloganları evet diyor ama durumun gerçeği bu değil. Halkının güvenliğini önemseyen bir ülke, öncelikle onların haklarına ve onurlarına saygı gösterecek ve siyaset nedeniyle bu hakları ihlal etmeyecektir. Özgür basına soruşturma hakkı verecek. Rejimi korumak için muhalifleri hapse atmayacak veya protestoları tanklarla ezmeyecek.

Çin’in COVID vakalarını sıfıra indirmek istemesinin gerçek nedeni neydi? Amaç, dünyadaki diğer ülkelerin ve hükümetlerin yapamadığını yaparak diktatörlük rejimlerini haklı çıkarmak, diktatörlüğün de yararlı olduğunu kanıtlamak, nihayetinde hükümdarın ömrünü uzatmak ve tahtını sağlamlaştırmaktı.

Politik güdümlü sindirmeyi nasıl adlandırırız? Terör.

Yangında hayatını kaybeden 44 kişinin çoğu anne ve çocuklardan oluşuyor. Kilitli kapıları kırabilecek olan kocaları ve babaları kamplarda ve hapishanelerdeydi. Örneğin, kurban Qemernisa’nın kocası, babası, iki erkek kardeşi ve en büyük oğlu altı yıldır cezaevinde. Siyasi amaçlarla anneleri ve çocukları diğer ailelerinden ayırmaya ne denir? Bir rehine durumu. Bir terör örgütü birkaç gün ya da haftalarca rehin alabilir; bir grup yıllarca rehin olarak işlev görürse, bu bir devlet terörü durumudur.

Polis, Pekin'deki Urumçi Yangını kurbanları için bir nöbet tutuyor. Twitter'dan.
Polis, Pekin’deki Urumçi Yangını kurbanları için bir nöbet tutuyor. Twitter’dan.

Çin şimdiye kadar ne ölü sayısını güncelledi ne de kurbanların kimliklerini açıkladı. Bir örgüt saldırı yaparsa sorumluluk alır, talepte bulunur ama devlet terör yaparsa sorumluluk almaz. Aksine davranışını, halkı korumanın, devletin birliğini korumanın, toplum bütünlüğünü pekiştirmenin ve bu durumda virüsü sıfıra indirmenin bir yolu olarak görecektir.

Yine Urumçi Ateşi, Çin’in Uygur halkına karşı başlattığı devlet terörünün bir parçasıdır.

Bir terör devleti yüzlerce veya binlerce kişiyi rehin alabilir, ancak Çin üç milyondan fazla  Uygur’u ” başarıyla” rehin aldı . Böyle bir duruma ne ad vermeliyiz? Bence en iyi tanım “süper devlet terörü”. Veya “süper güç terörü”.

Önceki on yıllarda, bazı devlet terörü biçimleri soykırıma dönüştü. Bu durumlarda, terör uluslararası medya tarafından bildirildi ve kınandı. Bosna ve Ruanda soykırımlarında olduğu gibi acil durumlarda dünya el ele verdi ve barış güçleri terörün alanına girerek onu durdurdu. Ancak Urumçi Ateşi’ni de içeren Uygur Soykırımı böyle bir eylem görmedi. Aksine, dünyanın çoğu sağır kulağını çeviriyor. Çünkü terörün sorumlusu olağanüstü güce sahip bir süper devlettir.

Bu bilinmelidir. 24/11/22 tarihinde Urumçi’de bir konut binasında terör olayı meydana geldi. Ölenlerin listesi yayınlanmadı. Kurbanların ailelerine tazminat ödenmedi. Ölülerin cesetlerine nasıl davranıldığı kimseye söylenmedi. Ölenlerin tutuklu aile bireylerinin bu durumdan haberdar edilip edilmediği ve cenaze törenlerine katılmalarına izin verilip verilmediği bilinmiyor. En şaşırtıcı şey, hiçbir ülkenin buna ne olduğunu söylemek için öne çıkmamış olmasıdır: devlet terörü. Urumçi Ateşi, bir süper güç tarafından yürütülen devlet terörizminin gerçek bir resmidir.

Kaynak :  https://bitterwinter.org/urumqi-fire-was-state-terror-european-parliament/

Share
4237 Kez Görüntülendi.