Son Dakika
Arap dünyasına yönelik dijital ortamda yayın yapan New Arap Gazetesi ” Koyun derisine bürünen Komünist Çin, moda endüstrisini ustaca kullanarak Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Uygurlara yönelik Soykırım suçlarını ustaca gizliyor ” başlıklı bir makale yayınladı.
İşgalci Çin’in Müslüman Uygurları Köle/İşçi olarak zorla çalıştırmak suretiyle ürettiği modern giysileri ustaca kullanarak insanı ve ahlakı değerleri nasıl kirlettiğini ve Müslüman Uygurlara yönelik soykırım uygulamalarını nasıl ustaca gizlediğini çarpıcı örneklemelerle ortaya koyuyor.
Makalede, Çin’in Arap dünyasında oldukça popüler bir giyim markası SHEİN’i nasıl kullandığını bu markadaki ürünleri Uygurları Köle/İşçi olarak zorla çalıştırarak ürettiğini, bu marka ürünlerinin etnik soykırımın bedeline elde edildiği üzerine odaklanıyor.
Makaleye göre, Çin’in giyim markası “Shein”, Arap dünyasında yaklaşık 5 milyon takipçisi olan Instagram ve Tik-Tok gibi sosyal medya platformlarını etkin bir şekilde kullanarak çok sayıda takipçi topladığı bilgisi de yer alıyor. Çin’in ZARA gibi rakip markaların tasarımlarını kopyalayarak ürettiği ürünleri çok düşük fiyatlara satan Shein, Arap müşterileri çekebilmek için tesettür ve dini törenlere uygun uzun etekler, geniş pantolonlar ve Arap elbiseleriyle ilgili özel ürünler de geliştirdirdiklerini ve bu tür ürünlerin Suudi Arabiistan ve Birleşik Arap Emirlikleri(BAE) ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde çok popüler ve aranan marka haline geldiği de belirtiliyor.
Yazının devamında, Komünist Çin’in “Shein” marka teksil ürünleri üretirken, Müslüman Uygur işçileri kötü ve zor koşullarda nasıl sömürdüğünü, onların sağlığa zararla kimyasallarla nasıl zehirlenmelerine yol açtığı örnekleri ile yer alıyor.
Çin yönetiminin bu tür üretim ve pazarlama stratejileriyle Uygur işçileri sömürdüğü ve buna bağlı olarak insan hakları ihlalleri yaptığını ve buna dair korkunç gerçekleri nasıl gizlediği de belirtiliyor. Çin hükümetinin 2014 yılında Uygurlara karşı zorla çalıştırma ve soykırım politikasını başlatmasından bu yana “Shein” markasının de bu acımasız vahşete nasıl ortak olduğu bilgisi de çarpıcı cümlelerle anlatılıyor.
Makalenin sonunda ise, Paris Uygur Enstitüsü Müdürü Sosyalog Dilnur Reyhan ile Avustralya merkezli Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (ASPI) Uygurların Köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması ve etnik uygur soykırımı hakkındaki araştırma raporlarına deda yer veriyor.
Rapor şu sözlerle sona eriyor: ” Paris Uygur Enstitüsü Müdürü Dilnur Reyhan Çinli Giyim moda şirketlerinin suçlarını kanıtları ile ortaya koyuyor. Ayrıca, Uygur aktivistler ile bazı batılı insan haklarına duyarlı politikacıların Çin’e bu suçlarına ile nasıl amansız mücadelesini ortaya koydu. Ancak Müslüman liderlerin Çin’in insanlık karşıtı politikalarını sona erdirmeye çağırmadıkları için eleştirdi. Müslüman devletleri de çağrıda bulunarak onların mazlum Uygur halkının yanında ve tarafında durmasını de talep etti. ”
BENZER HABERLER