Son Dakika
İşgalci Çin yönetimi 5 Nisan 1990 tarihinde Doğu Türkistan’ın Kaşgar vilayetine bağlı Aktuğ İlçesinin Barın kasabasında bu bölgede yaşayan Uygur Türklerinin yaptıkları bir Camiin inşaatının engellenmesi ve vahşet derecesindeki zorunlu Kurtaji uygulamasına son verilmesi talebi ile başlattığı gösteriler Çin İşgal güçlerince ağır silahlar da kullanarak büyük bir katliam gerçekleştirmiştir. Bugün Çin işgal yönetiminin Barın’da yaptıkları etnik katliamın 32.yıl dönümüdür. Bu vesile Barın Şehitlerimiz başta tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle bir kez anıyoruz. Ruhları şad olsun.
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
5 Nisan 1990 tarihinde Doğu Türkistan’ın Barın kasabasında Çin güçleri Müslüman Uygur Türklerine yönelik bir katliam gerçekleştirdi.
1990 yılının Ramazan ayında, Doğu Türkistan’ın Kaşgar şehri yakınarındaki Aktu nahiyesinin Barın kasabasında yaşanan katliam, bölgenin yakın tarihinin en kanlı olaylarından biri olarak kayda geçti.
Bölge halkına Çin yönetiminin uyguladığı baskılar neticesinde artan tepki, kasaba ve çevresinde yaşanan olayların da tesiriyle gösterilere yol açmıştı.
Barın’da Çin yönetimiyle Uygur halkı arasında yükselen tansiyonun son aşamasının, bir caminin onarımı sırasında çıkan tartışmaların fiili gerilime dönmesi olduğu da belirtilmektedir.
Yaşanan protestolar ve Çin güçlerinin bölge halkına müdahalesi, taraflar arasında çatışmalara sebebiyet verdi. Barın kasabasındaki işgalciların baskı ve zulmüne karşı protestolar ile başlayan ve daha sonra Çin işgal Ordusunun müdahalesi ile kanlı bir soykırıma dönüşen bu eylemlerin Ziyneddin Yusuf Liderliğindeki Doğu Türkistan İslahatçı İslam Partisi’nin öncülük ettiği belirtilmektedir.
Kaşgar İli, Aktu(Aktağ) İlçesi, Barın Kasabası’nin Haritası
Çin İşgal Ordusu Barın’da Sivillere yönelik katliam Yaparak İnsanlık Suçu İşlemiştir
Çatışmaların öncesinde ve sonrasında, Çin ordu güçleri sivil halkı doğrudan katliamlarla hedef almış bebek,çocuk,yaşlılar başta silahsız sivil halkı katliamla öldürerek bir insanlık suçu işlemiştir.
Çatışmalarda yüzlerce sivil halk katledilmiş binlerce kişi tutuklanıp çeşitli hapis cezalarına çarptırılmışlardır. Barın Katliamı’nda katledilen sivillerin sayısı net olarak bilinmemekle beraber, Çin’in bu dönemde katlettiği sivillerin sayısına dair raporlar yüzler ile binler arasında değişiklik göstermektedir.
Doğu Türkistan’ın Çin tarafından dış dünyadan tamamen izole edilmiş olması ve Barın Katliamı’nın oldukça erken bir dönemde yaşanması, sağlıklı bilgilere ulaşmasını sağlayamamıştır.
Çin yönetimi, Barın ayaklanmasını “karşı devrimci bir hamle” olarak nitelerken, ilerleyen yıllarda ise bölgedeki olayları bundan ziyade “terörizm” parantezine alarak suçlayacaktı.
Baskın sonrasında Çin, bölgeye 20 bini aşkın askerden oluşan bir askeri birlik gönderdi. Ziyauddin bin Yusuf’a bağlı birlikler Çin yönetimince kuşatmaya alındı. Çin’in 20 bin askerine karşı Ziyauddin’in takriben 500 gönüllüsü mevcuttu ve gönüllüler oldukça zayıf bir şekilde silahlanmıştı.
Çatışmalarda Doğu Türkistanlı direnişçiler, sayı ve silah bakımından çok dezavantajlı durumdaydı. Türkistanlı direnişçilerin bir kısmı çatışmada yaşamını yitirirken, bir kısmı da Çin güçleri tarafından yakalandı. Yakalananların işkenceye maruz bırakıldığı ve sonunda idam edildiği değerlendirilmektedir. Haziran 1990 tarihinde Çin bölgede yaklaşık 8 bin kişiyi olaylarla bağlantılı olduğu iddiasıyla tutuklayacaktı.
Barın Ayaklanmasına Katılan Kahraman Mücahitler Operasyon sırasında Nisan 1990
Barın Milli Ayaklanması Lideri Ziyneddin Yusuf ve Onun Yaşadığı Devir ve Şartlar
Ziyauddin bin Yusuf, Doğu Türkistan İslahatçı İslam Partisi olarak bilinen oluşumun kurucusu ve İlk Başkanı ve aynı zamanda bölgede yaşayan Müslüman Türklerinin bir Lideridir. Kendisi Doğu Türkistan’da Zeydin Kari, Zeydin Yusup, Zeydin Yusuf ve Ziyaeddin Yusuf isimleriyle de anılmaktadır. Kendisi Kur’ani Kerimi ezberleyen bir Hafızdır.(Kur’anı kerimi hıfzeden mürettip bir Kari’dır. )
Ziyauddin bin Yusuf, 1963 (bir diğer bilgiye göre 1964) yılında, Çin’in İşgalı altındaki tarihi Kaşgar şehrinin Pamir eteklerindeki Aktag (Kırgiz Türklerinin adlandırması ile Aktu İlçesinin pazar kurulan merkezi Köy konumundaki Barın köyünde dünyaya gelmiştir. Ailesi bir çiftçiydi.
Ziyauddin’in dünyaya gelip büyüdüğü yıllarda Doğu Türkistan’da, Çin’in baskı ve asimilasyon politikaları günden güne artıyordu.
Özellikle 1965 yılında Çin diktatörü Mao Zedong tarafından ilan edilen Kültür Devrimi süreci, Doğu Türkistan’ı ve bölgedeki Müslümanları olumsuz etkileyecekti. “Eski kültürleri, gelenekleri, alışkanlıkları ve fikirleri yok etmek” sloganıyla başlatılan bu politika, Mao’nun öldüğü 1976 yılına kadar sürecekti.
1950 yılında Doğu Türkistan’da 29 bin cami bulunurken, Kültür Devrimi sonrası bu sayı 1400’e kadar düştü. Mao’nun ölümü sonrası ortaya çıkan kısıtlı özgürlük ortamında camiler tekrar Türkler tarafından yeniden inşa edildi.
Aynı zamanda Çin, nükleer denemeler için kullandığı Doğu Türkistan’da ilk nükleer denemeyi de Ağustos/ 1964 tarihinde Teklemakan çölündeki Lop Nor bölgesinde gerçekleştirdi.
Ziyauddin bin Yusuf, 05 Nisan 1990’te başlayan ve üstün Çin işgal güçlerinin acımasız saldırılarına rağmen mücahit arkadaşları ile kahramanca karşı koydu ve direnişe devam etti. Milli ayaklanmanın başlamasından bir gün sonra 6 Nisan 1990 tarihinde 26 yaşındayken Çin işgal güçleri ile giriştiği çatışmada vurularak şehit edildi.
Kaynak: https://www.mepanews.com/5-nisan-1990-cinin-dogu-turkistandaki-barin-katliami-51729h.htm