logo

trugen jacn

ÇİN’İN SON SİNSİ DOĞU TÜRKİSTAN HİLESİ : BÖLGEDE YABANCILARA SPOR TESİSLERİ

Çin, işgalindeki Doğu Türkistan’daki baskı zulüm ve soykırım cinayetlerini dünyadan gizleyebilmek için her türlü sinsi ve alçakça hilelere başvurmaktan kaçınmıyor. İşgalci Çin, Uygur  Türklerinin yaşadığı Doğu Türkisan’da kış sporlarının yapılabildiği tesisler kurarak  yabancılara ucuz tatil ve yatırım  raklamı yaparak dünyayı aldatmaya çalışıyor. Çin’in Doğu Türkistan Türklerine yönelik insanlık dışı uygulamaları tüm dünyada çok  iyi bilindiği halde gözlerini maddi çıkar ve hırs bürümüş Paranın esiri yabancı yatırımcılar Çin’in  sunduğu bu ekonomik fırsatlardan yararlanmaktan vaz geçmiyor.Çin, Uygurların yaşadığı Sincan'ı tatil merkezi olarak pazarlıyor

 

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Şubat/2022’de yapılacak Çin’deki Kış Olimpiyatları’nın etkisi, Pekin’in çok ötelerine ; Doğu Türkistan’a kadar ulaştığı bildirildi.

Sosyal medyada etkili bir isim olan Yao’yu görüntülü olarak aradığımda  bir Kayakçı gün batımında karla kaplı bir dağdan aşağı kaymak üzereydi. Karla kaplı  güzel pistler,yokuşlar, Kış Olimpiyatlarının  başlamasından önce  sık sık karşımıza çıkacak olan bir görüntülu Çin reklamı

Ancak Yao’nun bu görüntü ve  reklam filimleri , Olimpiyatların yapılacağı Çin’in başkenti Pekin’e ait değil.  Çin’in işgalindeki Pekin’e yaklaşık 4 bin Km. uzaklıktaki  karlarla kaplı  en güzel  doğal güzelliklere, göz alıcı kış manzaralarına  ve en güzel iklime sahip olduğu  bilinin Doğu Türkistan’a yanı Uygur bölgesine ait.

Uygur Bölgesinin Kış Sporları İçin Çin’deki en iyi kara sahip olduğu Reklamı Yapılıyor 

BBC Türkçe’deki habere göre;  Pekin kış olimpiyatlarının başlaması  yaklaşırken,  Çin’in Uygur bölgesine ait reklamlarının arttığı gözlemleniyor. Çin yönetimi fırsatı kaçırmıyor dünyanın gündemindeki  Kış Olimpiyatlarından yararlanarak  bölgede yapılacak Kış sporları merkezi için yabancı yatırımcılara cazip tekliflerde bulunuyor.

Resmi  ÇKP. medyasının konu ile ilgili haber ve reklamlarında,  bölgeye ait çatıları karla kaplı ahşap kulübeler önünden geçen atlı kızakların ve kayakçıların resimlerinden geçilmiyor. Neredeyse Olimpiyat oyunlarının bir parçası  sanki  bu bölgede yapılıyor  intibası verilmek isteniyor.

Çinli Yao’nun bu çalışmaları, Çin’in Kış Olimpiyatları’nın yarattığı ilgiyi kullanarak  Uygur bölgesi gibi Çin’in işgalindeki  Tibet,Güney(iç)Moğolistan ve diğer  bölgeleri turizm merkezi haline getirmek için yürüttüğü kampanyanın küçük bir parçası.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, 300 milyon Çinlinin kayak yapmasını sağlamak için bizzat çağrıda bulundu.

Ancak bu çağrıya yanıt verenler sadece sosyal medya fenomenleri değil.

Birçok yabancı şirket de Olimpiyat oyunlarını izlemesi beklenen ekonomik canlanmadan pay kapmak için sıraya girdi. Snowboard, kar kayağı, şirketi Burton bunlardan biri.

(Şincan’da bir Uygur ailesi)

ŞİRKETLERİN ÖNÜNDEKİ İKİ SEÇENEK

Şirketin Çin’deki yan kuruluşunun patronu Craig Smith, BBC’ye yaptığı açıklamada, insan hakları ihlali iddialarına rağmen, bölgede iş yapmaya devam etmek istediklerini söyledi.

İnsan hakları grupları, Çin’in bir milyondan fazla Uygur’u “eğitim kampı” olarak nitelediği yerlerde zorla alıkoyduğunu, yüz binlercesini de hapis cezalarına çarptırdığını söylüyorlar.

BBC, Çin’in başlangıçta varlığını inkar ettiği büyük ölçekli kamplarda, Uygurların toplu halde beyin yıkamaya maruz kalması ve hapsedilmesi ile ilgili birçok haber yaptı.

Ancak Burton gibi şirketler için Çin’e açılmak önemli.

Çin’in 2025 yılına kadar dünyanın en büyük kar sporları pazarı haline gelmesi bekleniyor. Çoğu yurt içinden olmak üzere, kar turizmi için Çin’de yılda 55 milyon kişinin seyahat edeceği tahmini yapılıyor. Çin’in aynı zamanda, özellikle de yeni bir şey denemek isteyen maceraseverler için, dünya çapında bir cazibe merkezi olması bekleniyor.

Burton, bu nedenle Çin’deki varlığını gelecek birkaç yıl içinde üç katına çıkarmayı umuyor. Şimdiden Şincan bölgesinin kuzeyindeki Altay’da bir mağazası var. Ancak Craig Smith bana işin ikinci sırada olduğunu, kendileri için önce snowboard yapanların geldiğini söyledi.

Doğu Türkistan’daki bir  Çin Toplama kampında Dersteki  Uygur Tutuklular 

Peki şirketin bu planları Şincan’dan alınan haberlerle bağdaşıyor mu?

Smith, önlerinde iki tercih olduğunu söylüyor.

“Ya Şincan’dan ayrılıp, orada bir şey yapmayacağız, ya da Şincan’da olanları daha iyi anlamaya çalışacağız” diyor.

Smith, Batılı ülkelerin Uygurlara yapılan işkence, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamelelerle ilgili suçlamaları hakkında, “Biraz olabilir, ama bilmiyorum. Ben politikacı değilim. Bunun herhangi bir yönünü hiç incelemedim” dedi.

Bölgedeki insan hakları ihlalleri ile ilgili haberleri okuduğunu söyleyen Smith, yine de kendini bunlardan ayrı tuttuğunu, çünkü durumu değiştiremeyeceğini söylüyor.

Oysa Beyaz Saray, Amerikan şirketlerine Çin’deki “insan hakları ihlallerine ve soykırıma” karşı çıkma çağrısında bulundu.

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, “kamu sektörü ve özel sektör de dahil olmak üzere, uluslararası topluluk Şincan’da olanları görmezden gelemez” dedi.

ÇİN PİYASASININ DAYANILMAZ ÇEKİCİLİĞİ

Ancak Burton, Şincan ve Çin pazarını cazip bulan yabancı şirketlerden sadece biri.

Volkswagen da Çin’de fabrika kuran ilk büyük yabancı otomobil şirketiydi. Şincan’da da bir tesisi var.

Volkswagen Genel Müdürü Herbert Diess, 2019’da BBC’ye verdiği demeçte Şincan’da Uygurların hapse atıldığından haberi olmadığını söylemişti.

İnsan hakları ihllalleri ile ilgili suçlamalar için de “ben onları yargılayamam” demişti.

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, yılbaşı günü Şincan’da otomobil galerisi açtığı için merkezi ABD’de bulunan bir Müslüman grubun tepkisine hedef oldu.

Bilgisayar çipi üreten Intel firması ise daha önce tedarikçilerine Şincan’dan malzeme almamaları talimatı verdiği için bu yılın başında Pekin’den özür diledi.

SPORA SİYASET KARIŞTIRMA SUÇLAMASI

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, kendisini eleştirenleri Kış Olimpiyatları’na siyaset karıştırmakla suçluyor.

Çinli liderler Olimpiyat oyunlarının siyaset üstü olması gerektiğini söylüyor.

Bu ifade, son derece cazip bir pazar olarak gördükleri Çin’deki operasyonlarını genişletmeye veya bu piyasaya girmeye çalışan bazı şirketlerin de durumun nasıl görülmesini istediklerini yansıtıyor.

Kaynak : www.borsagundem.com/haber/soykirimci-cin-her-hileye-basvuruyor /1635880

Share
2459 Kez Görüntülendi.