logo

trugen jacn

KANADA BAŞBAKANI: ÇİN EKONOMİK GÜCÜNÜ DEMOKRASİLERİ BÖLMEK İÇİN KULLANIYOR

Kanada Başbakanı Trudeau, yeni kabinesini açıkladı - Son dakika dünya haberleri – Sözcü
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Çin’in ekonomik gücünü demokrasileri bölmek için kullandığını belirterek, ”  Özgür  dünya  Birleşmeli  ve Çin’in yüksek basınçlı diplomatik saldırılarına karşı koymalıdır ” açıklamasında bulundu.
 Japor gazeteci ve  Blog Yazarı Yutaka  Asaka,Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun atfen yazdığı haberinde Başbakan’ın şu sözlerine de yer verdi : ”  Çin’in tutumu hakkında anlamamız gereken şudur, Çin  uluslararası toplumun insan hakları ve demokrasi değerlerinden tamamen uzak ve aykırı  tavrı ile   utanmaz  ve inkarcı  bir  tutum  sergiliyor.  Çin ekonomik gücünü kullanarak demokrasıyı bölerek tahrip etmeye çalışıyor.  Şu örneklemeler  bu sözlerimizi kanıtlıyor :
  1. Çin, Nobel Komitesi’nin Nobel Barış Ödülünü Çinli  insan hakları aktivisti ve demokratik eylemci Liu Xiaobo’yu seçmesine kızarak Norveç somonuna ithalat kısıtlamaları getirdi. Çin limanlarındaki depolarda çürük somon yığıldı ve Norveç somonunun Çin pazarındaki payı %92’den %29’a düştü.
  2. Çin, virüsün kökenine ilişkin bağımsız bir soruşturma başlatan  Avustralya’ya karşı  ticari boykot uygulamaya kalktı. Çeşitli Avustralya mallarının ithalatını engelledi. Kömür, arpa, şarap, sığır eti, ıstakoz, odun, yün, şeker, bakır ve üzüm ithalatını durdurdu.
  3. Tayvan ile diplomatik ilişkiler kuran  ve bu ülkenin    diplomatik tesislerine müsamaha gösteren Litvanya’ya karşı  Litvanya ürünlerinin ithalatını önlemek için gümrük kodunu kaldırdı.
  4. Ayrıca, özellikle otomobil endüstrisindeki çok uluslu şirketlerin, Litvanya’da üretilen  parçalarını kullanan ürünlerin Çin’e getirmesini engellemek için  engeller koymaya kalktı.
  5. Bir Çin balıkçı gemisi, Senkaku Adaları açıklarında bir Japon devriye gemisine çarptı. Japonya’nın    Çin balıkçı gemisinin kaptanını  kendi devriye gemilesini engellemeye  kalktığı ve zarar verdiği   için tutukladı,Bunun üzerine  Çin, Japonya’nin Çin’den  nadir   element ithalatını  yasakladı.Ayrıca Japon Şirketi Fujita’nın  4 çalışanını casusluk şüphesiyle  gözaltına aldı.
  6.  Çin,Filipinler ile olan Güney Çin Denizi’ndeki egemenlik anlaşmazlığı nedeniyle Filipinler’den  muz ithalatına kısıtlamalar getirdi. Ayrıca bu ülkenin Tayvan ile olan  ekonomik ilişkileri nedeniyle  bu ülkeye  baskı  amacı ile çikolata, elma, ananas vb. tarımsal ürenlerin  ithalatını askıya alma yönünde adımlar atmıştır.
  7.  Küçük  bir Okyanus adası  ülkesi olan Palau hükümeti, Guantanamo’dan serbest bırakıldıktan sonra onları  ülkesine kabul eden 6 Uygur’u kabul ettiği için bu ülkeye baskılarını arttırdı.Ayrıca, bir Çinli şirket tarafından Palau’da bir tatil tesisi inşaatını durdurdu.
  8.  Alman araştırmacılar, Tibet’ir Dini  lideri Dalai Lama ile görüşmeler yaptığı için bu  ülkenin Çin’e ihracatının önümüzdeki iki yıl içinde ortalama %12,5 oranında azaltacağı tehdidinde bulundu. ve bu kararın  “Dalay Lama etkisi” olarak adlandırılabileceğini  açıkça deklare etti. Merkel yönetimi altındaki Almanya  ile sürekli  çekişmeler yaşadı ve karşılıklı sert notalarla  bu ülkeyi suçlamaya kalktı.
  9.   Kanada  yönetiminin mütteği  ABD’nin talebi üzerine Huawei’nin  Kanada Başkan Yardımcısı ve CFO’su (Chief Financial Officer) Meng Wanzhou’yu gözaltına alması üzerine  2 kanada Vatandaşını buna misilleme olarak tutukladı  11’şer  yıl hapis cezasına çarptırdı.

Kanada Başbakanı :  Çin Konusunda Dikkatlı Olmalıyız 

Kanada  Başbakanı Justin Trudeau’nun “yüksek baskı diplomasisi” dediği şey, Çin’in bu merkezci  ve tek taraflı adaletsiz diplomatik tutumudur ve bu  durum  başkalarının  “Çin’i yanlış anladığı” anlamına gelmez. Çin’le ortak mı olacağız yoksa Çin’e karşı mı çıkacağımız konusunda dikkatlice düşünmeliyiz” dedi.

Başbakan Justin Trudeau’nun da belirttiği gibi, aslında her ülkenin Çin ile bireysel olarak ilgilenmesi zor. Batılı uluslar birleşmek ve egemenliklerini pekiştirmek ve Çin’i  dizginlemek için ortak  hareket etmelidir. Askeri olarak  dünyada genellikle “çevreleme” terimi  olduğu söylenir, ancak ekonomik alanda  da özgür dünyanın  kendi aralarında  birleşmesi ve  Çin’e karşı “çevreleme” yapması gerekir. Çin sadece belirli ülkeleri taciz etse bile Batılı ülkelerin birleştiği ve Çin’e yaptırım uyguladığı bir çerçeve bu baskıları etkisiz kalacaktır.

Başlangıçta AB, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avustralya’dan başlayacak ve Çin’in  işlediği haksızlıkları ve  zorbalığını  önlemek isteyen ülkeler bu ortak ” Çevreleme” stratejisi etrafında birleşmelidir.Diğer ülkelere de  çağrıda bulunarak bu çerçeveyi  daha da genişletmelidir.  Ülkelerin  Çin’le tek başına yüzleşmesi büyük  cesaret ister ve önemli risklere hazırlıklı olmayı gerektirir. Ancak bu çerçeveye girmenin sizi Çin’in zulmünden koruyacağını biliyorsanız, giderek daha fazla ülke  bu çerçeveye katılmak isteyecektir.

Bu birliğin  üyesi  ülkelerin  sayısı arttıkça,  bu sayının daha da katlanması  ve bu sayının  hızla artması beklenmektedir.

Yeni Japonya Başbakanı Kishida Kabinesinden  öncelikleri acil  olarak  sadece ülke çıkarlarına odaklanmak ve dünyanın ortasında diplomasi geliştirmek  olmamalıdır. Bunun yerine böyle bir küresel çerçeve oluşturmaya doğru ilerlemek istemesi gerekir. Çin’in kendi kabuğundan taşma ve Yayılma stratejisinin   önlenemesi ve en azından bunun kısıtlamasını önlenmesi gerekir.

Share
2946 Kez Görüntülendi.