logo

trugen jacn

UYGUR TÜRKÜ EĞİTİMCİ-YAZAR ABDULKADİR CELALEDDİN : VAROLUŞA OLAN TEŞNALIK

Aşağıdaki parça  Doğu Türkistanlı Uygur Türkü  Bilim adamıEğitimci Şair-Yazar Prof.Abdulkadır Celaleddir’in ” Varoluşa olan susuzluk = Mevcutlüğün Teşnalığı)  adlı kıtabından alınmıştır. Abdulkadır Celaleddin  3 yıl önce haksız ve hukuksuz  olarak tutuklanmış ve Çin Nazi Kamplarına hapsedilmiştir.  Geçtiğimiz aylarda Hapishaneden  yazdığı belirtilen  ” Yanarım Yok = Dönüşüm Yok ”  adlı şiiri  New York Times(NYT) gazetesinde yayınlanmıştı. Türk dünyasının  önde gelen Türklük Bilimi(Türkolog) Bilginlerimizden Prof.Dr.Sayın Ahmet Bican Ercilasun Hocamız  kendisi ve yazdığı bu  Yanarım Yok şiiri hakkında çok önemli ve  değerli bin yazı yazarak ülkemize tanıtmıştı. Sayın Hocamızın bu yazısı Uygur Türkçesine aktarılmış ve Türkçe ve Uygurca olarak sesli makale halinde de yayınlanmıştır. Yanarım Yok şiiri daha sonra bestelenmiştir.   Çin Nazi Kamplarında tutulan bu Bilginimiz hakkında şu ana kadar her hangi bir bilgi  bulunmamaktadır. Allah’tan kendisinin bir an önce esaretten kurtulmasını ve  özgürlüğün kavuşmasını niyaz ediyoruz. (UYHAM) 

Uygur bilim insanının Doğu Türkistan'daki zulmü anlatan şiiri ortaya çıktı

Prof.Dr.Abdulkadir  CELALEDDİN

Şehirde göz lazım, çölde kulak(Şehirde köz kirek,Cangalda kulak) Uygur ata sözü

Menki bir gülden cihan bağnda büye tapmadım

Neyleyin, kılsa müetter deherni bostan isi

(Bu dünyanın bahçesindeki bir tek gülü koklamak bize nasip olmamştır. Hal böyle iken, yer yüzü güller ve çiçeklerin kokusu ile  kaplanıp  taşmış olsa  bundan bana ne fayda?      Türkistanlı Türk Şairi Ailişir Nevai

كۆزدىن ئەقىلگە

BU DÜNYA’DA YURDUNU UNUTABİLEN KİM VAR ?

Yurdundan ayrılarak  uzak diyarlara giden bazı  insanlar gittiği yerin  saat farkına alışıncaya kadar uyku düzeninin  bozulduğundan şikayet ederler.

Ancak ben böyle  bir zorlukla karşılaşmadım ve uykusuzluk sorunu hiç yaşamadım. Vücudumdaki biyolojik saat beni uyandırdığında  vakit daha çok erkendi. Uyanınca  nerede olduğumu bilemediğim için  bir kaç dakika  süren bir  şaşkınlık    yaşadım.

Benim bilincimdeki Urumçi, Bakü ile Londra kendi aralarında yoğrularak bir birlerine karışmış  ve bendeki mekan duygusunu  karmakarışık bir hale getirmişti.

Karmakarışık hayaller içerisinde bir hayli zaman geçirdikten sonra insanın mekan duygusunun çok daha önemli olduğunun farkına vardım. Kendimin nerede olduğuma tam karar verinceye kadar  yerimden kıpırdayamadım. Nerede ve ne yapacağınıza karar vermeden önce nerede olduğunuzun bilinmesi gerekir. Ayrıca,  pusula(yer bulma aleti) kalbinizde  yoksa  nerede olduğunuzu doğru bir şekilde öğrenme imkanınız yoktur.

Daha güneşin doğmadığı bir  zaman diliminde  bir ses kulaklarımın dibinde   çınladı :

“Meşrikten  Mağrip’e ( Batıdan doğuya) kadar  her yer Allah’ındır. Allah istediğini kullarına kendi (doğru)yoluna sevkeder. (Kur’ani Kerim Bakara süresi 142.ayet)

“Seni mutlaka kendinin tercih ettiğin(seçtiğin)kıble’ye yönlendiriz.” Bakara 144.Ayet)

“Her ümmetin yöneldiği(yüzünü döndürdüğü) bur yön elbette vardır.” Bakara 148.ayet)

Bizim yöneleceğimiz(yüzümüzü döneceğimiz)  yön, bir kavmin  mensuplarını  onların yerleri  nerede  olurlarsa olsunlar (karada,havada,denizde-ucu ve sınırı yok çöllar ve ormanlarda) bir gövde (tekvucüt)haline getirir.

Yöneldiğimiz yönün tek ve ortak olması, yabancı bir kavmin koynundaki (esaretindeki) tutsak bir garibi, onun kendi kavmine(Milletine) sımsıkı bağlanmasını sağlar.

 

Kaynak : https://www.saadetmen.com/yurtini-untuyalighan-kim-bar-

Share
585 Kez Görüntülendi.