logo

trugen jacn

İNGİLTERE, 200 AKADEMİSYEN’E ÇİN’LE TEKNOLOJİ PAYLAŞTIĞI İÇİN SORUŞTURMA AÇTI

 İngiltere’de yayımlanan The  Times gazetesi, yakın bir tarihte, İngiltere’deki 20 üniversitede   görevli Akademisyen hakkında soruşturma açtığını açıkladı. Soruşturmanın nedeni ise, bu  200 öğretim görevlisinin  Çin’in  Han Çinlisi olmayan etnik  azınlıkları ve rejim muhaliflerini bastırmak için kullanabileceği  İngiliz teknolojisini Çin ile paylaşmış olabilecekleri  şüphesi  olarak açıklanıyor.

Çin'den ABD ve İngiliz gazetelerine erişim engeli

UYGUR HABER VE RAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Haber, Manchester Üniversitesi’nin China Electronics Technology Group ile bir araştırma ortaklığı anlaşmasını iptal etmesinden kısa bir süre yayınlandı.

Siyasi analist Judith Bergman, ABD merkezli Gatestone Enstitüsü tarafından yayımlanan raporunda, üniversitenin China Electronics Technology Group ile ilgili olarak şirketin, Çin hükümeti takip sisteminin ana planlamacılarından biri olmasından ve Sincan Özerk Bölgesi’nde, çoğunluğunu Uygur Türklerinin oluşturduğu bir milyondan fazla Müslüman’a yönelik kimlik temelli zulüm için kullanılan teknoloji ve altyapıyı sağlamasından kaynaklı endişeler nedeniyle uyarılmasının ardından iptalin gerçekleştiğini söyledi.

Bergman, Manchester Üniversitesi ile China Electronics Technology Group arasında yapılan araştırma iş birliğinin, ‘radyo astronomi alanında büyük ilerleme kaydetmeyi’ amaçladığını ve üniversitenin, şirketin Uygurlara yönelik zulümde üstlendiği iddia edilen rolünün farkında olmadığını belirtti.

İngiltere merkezli araştırma merkezi Civitas tarafından 7 Şubat’ta yayınlanan, ‘Inadvertently Arming China?: The Chinese military complex and its potential exploitation of scientific research at UK universities’ (Çin istemeden silahlandırılıyor mu?: Çin askeri kompleksi ve Birleşik Krallık üniversitelerindeki bilimsel araştırmalardan yararlanması olasılığı) başlıklı bir başka yeni raporda ise, Çin ordusuyla ilişkili Çin merkezli holdinglerin ve üniversitelerin, İngiltere’nin önde gelen üniversitelerinin yüksek teknoloji araştırma merkezlerinin çoğuna mali destek sağladıkları öne sürüldü.

Raporda İngiltere’deki bazı üniversitelerin birçok durumda yanlışlıkla, Çin ordusuna yakın holdinglerin sponsorluğunda araştırmalar yürüttüğünü ve bu araştırmaların, aralarında Çin’in yeni bir silahlanma yarışına katıldığı kıtalararası balistik füzelerin (ICBM) ve yaygın bir istikrarsızlık yaratmayı hedefleyen hipersonik füzelerin de olduğu kitle imha silahlarının üretiminde faaliyet gösteren şirketler de dahil olmak üzere bu holdingler tarafından kullanılabileceğine işaret edildi.

Kaynak : https://www.kibrispostasi.com/c42-INGILTERE/n373913-birlesik-krallikta-200-akademisyene-cin-sorusturmasi?fbclid

Share
324 Kez Görüntülendi.