logo

trugen jacn

KOMÜNİST ÇİN’İN TÜRKİSTAN ÜZERİNDEKİ İŞGAL TEHLİKE VE TEHDİDİ GÜNDEN GÜNE ARTIYOR

Ekonomik Mısır ile etnik nüfusu kullanarak Türkistan topraklarına yerleşen İşgalci Çin gerçek amacına ulaşma yolunda büyük emek veriyor.ABD.ve Doğu Türkistan Türklerini toplu soykırımla yok sanan yayılmacı, İşgalci ve emperyalist ÇKP. semirdikçe kuduruyor ve Türkistan Cumhuriyetleri toprakları üzerine göz dikmiş bulunuyor. Çin’in ilk etapta göz diktiği Türkistan ülkeler arasında Tacikistan ve Kırgizistan  en  başta geliyor. 

Tarihî İpek Yolu Projesi Ve Doğu Türkistan | | Uygur Haber

Mehmet MUTLU (yeniakit.com.tr)

ABD ve Avrupa sermayesinin uzun yıllardır ucuz işgünden yararlanarak göç ederek dünya devi getirdiği Çin, büyüdükçe etrafındaki Türk cumhuriyetlerinin toprağına göz dikiyor. Çin, borçlandırdığı toprakları ve değerli madenlerine el koyuyor.

İlk hedefteki Kırgızistan, Çin’in borçluları sıralamasında ikinci ‘onurlu’ ülke yurt koruyor. Resmi rakamlara göre 2020’nin sonunda Kırgızistan’ın kamu borcu 5 milyar dolara yaklaşmış durumda. Çin İhracat-İthalat Bankası’nın temsil ettiği ‘Gök İmparatorluğu’nun payı 1 milyar 777 milyon karın aşmış görünüyor. Kırgızistan, borç yükünden kurtulmak için girişimlerde bulunmuş; 2018’de hükümet, bir alacaklı için toplam devlet kredisi miktarı için yüzde 50’yi geçmemesi gereken bir sınırişti. Ancak bu strateji fazla işe yaramadı ve ulusal borç katlanarak büyümeye devam etti. Borcun büyük bölümünün yapılacak Çin, alacaklarını ertelemeyi düşünmezken, yeni başkan Sadır Caparov,Kırgızistan’daki İç Siyasi Süreçler Araştırma Merkezi’nden uzmanları bunun nedeni olarak, Çin’in kendi parasını geri almakla kalmayıp aynı zamanda siyasi hayatı üzerinde kontrol sahibi olmayı da hedeflemiş olmasını gösteriyor.

Bin kilometrekarelik alan Çin’e devredildi

Akit’in araştırmaya göre, 2011 yılında Tacikistan, Pamir bölgesinde yer alan 1000 kilometrekarelik bir alanı açıklanmayan borçlu Çin’e devretti. Borç yükü altında ezilen Tacikistan, beş yıl sonra Çin’e Pamirlerde askeri üs açması için özel olarak düzenlenmiş bir yer teklif etti. Kırgızistan da, 1996 ve 1999 yıllarında Çin ile arasındaki sınırın belirlenmesine ilişkin anlaşmaların ardından topraklarının önemli bir bölümünün Çin’e kaybetti. Anlaşmayla 1411 kilometrekarelik bir alan Çin’e bırakıldı. Ayrıca ek anlaşma ile 161 kilometrekare ek alan Pekin’e devretti.Çin medyası, Çin medyası, ve akademisyenlerin Orta Asya ülkelerinin sınır bölgelerinin önemli bir bölümünün tarihi olarak Çin’e ait olduğunu ve kesinlikle Çin’e ait olduğunu ve kesinlikle ileride Çin’e dönmesi teklif ettikleri raporlarla dolu. Bununla birlikte, Çin Halk Cumhuriyeti öncelikli Kırgızistan’ın altın, platin, hidrokarbonlar, nadir elementler, mineraller gibi doğal zenginliğiyle yakından ilgileniyor.

Çin'in Yeni İpek Yolu Projesi ve Türkistan | Yazan Türkiye Politik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı | Milli Politikalar Enstitüsü | Orta

Halk isyanı, devri engelledi

Yakın zamanda, Kırgızistan yönetimi Zhetim-Too ist da, borç için Çin’e devretmek istemiş, ancak halkın isyanı nedeniyle bu gerçekleşmemişti. Halkı yatıştırmaya çalışan Kırgızistan Hükümeti, Zhetim-Too sahasının hazırlanması için lisansı satma içinde aldığımız günlerde bir kez güvence verdi. Başbakan Yardımcısı Maksat Mamytkanov, 8 Ocak 2021’de yaptığı basın toplantısında, sahanın Yatırımcılara satışı ile ilgili bilgilerini yalanladı. “Zhetim-Too sahasını kimseye satmayacağız. Kendimiz geliştireceğiz. Üzerinde çalışıyoruz. Doğal kaynaklar halkın zenginliğidir ve halka ait olmalıdır ”diyen Mamytkanov,“ Bize hain diyorlar. Biz hain değiliz.Hedefimiz insanların yaşam standartlarını yükseltmek ”açıklamasında bulundu. Kırgız Cumhuriyeti Sanayi, Enerji ve Toprak Altılı Devlet Komitesi Başkanı Jyrgalbek Sagynbayev de gelen baskılar üzerine açıklamada, Zhetim-Too’nun soruşturması için daha önce verilen tüm lisansların iptal edildiğini duyurdu.

Çin yayılmacılığı Mao’dan miras

Komünist Çin’in kurucusu Mao Zedong’un uzun yıllar önce Çin ile SSCB arasındaki sınırın Taşkent’ten geçmesi söylediği hafızalardaki yerini koruyor. Toprak yöntemi yönteminin yanı sıra sıra sıra, sınır ticareti bahanesiyle Türk cumhuriyetlerine geçen yüz yüz Çinlinin, ülkelerine dönmeyerek sırra kadem bastığı soruyor. Önlemin gerçekleşmemesi halinde, dünyanın en büyük sanayi ve ihraç ekonomisi ve nükleer güçlerinden biri olarak ekonomik ve askeri yönetim Çin, batı komşuları olan Türk cumhuriyetlerini fırsatı değerlendirerek yutacak gibi duruyor.

Kaynak: https://www.haberofisi.com.tr/tr/haberler/yeni-akit/dunya/oumlnlem-alinmazsa-tuumlrk-devletlerini-sirayla-ele-geccedilirecek-tuumlrk-devletlerini-borccedillandiran-ccedilin-topraklarina-el- koyuyor-c

Share
372 Kez Görüntülendi.