logo

trugen jacn

DOĞU TÜRKİSTAN MESELESİNİN SON DURUMUNA GENEL BİR BAKIŞ

Uygur Meselesine Bakış

 

Bu hafta Uygur Türkleri’nin gündeminde yer alan birlikte birlikte inceleyelim.

Haftanın ilk gelişmesi olarak, Amerika Birleşik Resimlerle Çin’in Alaska’da yapacağı görüşmelerde Uygur Soykırımı’nın ana başlıklardan biri Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki tarafından belirtildi. Basına yansıyan bilgilerde ikili görüşmelerin çetin geçtiği konuşuldu. Toplantı sonrasında insan hakları ihlallerinden Çin’e yaptırım yaptırım konuşulmadı.

Haftanın bir diğer konu başlığı ise, Avustralya parlamentosunda Uygurlar’a yönelik insan hakları ihlallerinin ve zulmün ‘soykırım’ olarak ihtilaf isteyen bir önerge oyunları. Oylama sonucu ‘soykırım’ önergesi reddedilirken insan hakları ihlallerinin kaygı verici olduğu söylendi. Oylama neticesinde ortaya çıkan sonuçta ki ekonomik olarak Çin’e bağımlı ülkeler Uygur karşısında Pekin yönetimine karşı tepki sorunu gösterme noktasında yetersiz kalıyorlar. Çin’in uyguladığı ticari yayın politikalarının sosyal politikaları gerçekleştirdiğimiz Çin’e yönelik uygulamalar atmasında elini kolunu bağlıyor.

Öte yandan İsveç parlamentosunda Çin’in Uygur politikalarının ‘soykırım’ olarak tanınması için İsveç Uygur Maarif Derneği 6 ay sürecek olan eylemlerine başladı. Daha önce İsveçli moda devi H&M, Uygurlar’ın zorla çalıştırmasından diğer Çinli tedarikçileri ile iş üzerinde durdurduğunu duyurmuştu.

Uygur Cemiyeti sevindirici bir karar Avrupa Birliği ülkeleri büyükel toplantılarında. Toplantıda Çin’in Uygur politikaları sebebi ile Çinli yetkililere ve şirketlere yaptırım kararlaştırıldı. Uygurlar’a karşı politikalarından dolayı Çin’e karşı somut adım atılmasını isteyen Uygur Diasporası’nın haklılığını ortaya koyan bir hamle oldu.

Uluslararası Af Örgütü, Çin’den kaçmak zorunda kalmış Uygur ebeveynler ile görüşme günandırarak Uygur çocuklarının nasıl ailelerinden aldığını belirten bir rapor yayımladı. Yayımlanan raporda, yurtdışına çıkmak zorunda kalan Uygurlar’ın çocuklarının Çin Devleti yetimhanelerine bağlılığı ve sistematik bir asimilasyonun içine sürüklendiği belirtiliyor. Raporun haberi  “Af Örgütü: Çin, Uygur çocukları ailelerinden ayırıyor”  adlı haberimizde bulunan linkten.

Değerli okuyucularımız, bu köşe yazımla birlikte haftalık olarak Dünya’da ve Türkiye’de Uygur Sorunu gelişmeleri ve kişisel yorumları paylaşacağım.

İyi okumalar dilerim.

KAYNAK: https://haberiniz.com.tr/kose-yazilari/uygur-meselesine-bakis-21032021

Share
280 Kez Görüntülendi.