Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)
İsviçre Doğu Türkistan Derneğinin öncülüğünde İsviçre’de faaliyet gösteren 3 diğer STK.ları ile birlikte ortak bir mektup yazarak İsviçre’nin Çin ile imzaladığı ticaret anlaşmasını tekrar gözden geçirmesini ve bu anaşmanın iptal edilmesini talep ettiler.
Çeşitli sivil toplum kuruluşlarına (STK) göre, Çin ile yapılan serbest ticaret anlaşması insan hakları ihlallerine karşı koruma sağlamıyor. Üç İsviçreli STK şimdi, Pekin ile anlaşmayı yeniden müzakere etmesi için Federal Konseye dilekçe veriyor.
Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, Çin’de Uygurların zorla çalıştırması uygulamalarına ait kanıtların arttığına dikkat çekiliyor. Ayrıca bir süre önce küresel giyim endüstrisi Firmalarına bu konuda yapılan bir çağrıda, STK’lardan oluşan uluslararası bir koalisyon, üretilen 5 beş pamuklu üründen birinin Doğu Çin’in Doğu Çin bölgesinde zorla çalıştırma ve insan hakları ihlalleri ile ilişkili olduğunu açıklamıştı.
Hindistan ile birlikte Çin, dünyanın en büyük pamuk üreticisi olarak biliniyor.
İsviçre Uygur Derneği , Campax ve Tehdit Altındaki Halklar Derneği (GfbV) ile birlikte bu konuda topladığı 23.000’den fazla imza belgesini de ortak mektup ekinde İsviçre Feredal Konseyine sundu.
Çinvirüsü Covid-19 salgını sebebiyle Avrupa ülkeleri ekonomik olarak büyük ölçüde Çin’e bağımlı olduğu biliniyor.Ayrıca, İsviçre Koruyucu maske ihtıyacını de Çin’den ithal ediyor. Ortam mektupta STK, bunların zorunlu çalıştırma kaynaklı olup olmadığının göz ardı edilememesini talep ettikleri de belirtiyor.
BM.başta uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Kuruluşları yayınladıkları raporlarda Çin’in Doğu Türkistan eyaletinde en az bir milyon Uygur’un zorunlu kamplarda tutuluyor ve on binlerce kişi uluslararası markaların tedarik fabrikalarında köle/işçi olarak çalışmaya zorlanıyor.
Warum organisiert das #SECO erstmals einen #Roundtable für Schweizer #Unternehmen zu #Menschenrechten in #Xinjiang, wenn es diesbezüglich keine Probleme gibt, @HPPortmann ? https://t.co/W2OxgME5v8
— Angela Mattli (@AngelaMattli) September 7, 2020
Çoğunluğu Müslüman Uygurlar için resmi olarak Çin’in dediği gibi, bu tür “yeniden eğitim kamplarının” varlığı sızdırılan belgelerle belgelendi ve İsviçre’nin kendisi de geçen yıl Kasım ayında kamplara ücretsiz erişim ve teftişler yaptı. AB ve ABD ile birlikte depolama gereklidir.
Eyaletler Konseyi Üyesi Lisa Mazzone : İnsan Haklarının Korunması önceliğimizdir.
Ortam kemtup ile iligi ikonuşan İsviçre Fedarasyonu Parlamentosu Eyaletler Konseyi Uyesi ve Yeşiller Partisi başkanı Lisa Mazzone şöyle konuştu ; ” “Federal Konsey Çin karşısındaki sadece ekonomik çıkarlarla yönlendirilemez. Ülkemiz İnsan haklarının korunması önceliğe her zaman sahiptir » şeklinde konuştu.
Ortak Mektupta Neler Var ?
İsviçre Uygur Derneği ve diğer STK’ların ortak dilekçelerinde şu başlıklar yer alıyor ;
1- Çin ile karşılıklı ticaret anlaşmalarında Federal Konsey’den Çin ile serbest ticaret anlaşmasında insan hakları, işçi hakları ve azınlık haklarına uyumu yeniden teyit edilmesi
2- Tutuklu Uygurların zorla çalıştırılmasının önlenmesi ve diğer Zorla çalıştırmadan kaynaklanan ciddi insan hakları ihlalleri ile ilişkili hiçbir ürünün İsviçre pazarına girmemesinin sağlanması
3- Çin ile yapılacak anlaşmaya bağlayıcı insan hakları hükümlerini dahil edelmesinin sağlanması
4- Federal Konsey ayrıca, çalışma ve istihdam konularına ilişkin ihtilafların bir tahkim mahkemesine sunulmasını ve sağlam inceleme mekanizmalarının başlatılması
Kaynak : https://www.langenthalertagblatt.ch/freihandelsvertrag-mit-china-neu-verhandeln-697216228934?fbclid=I
BENZER HABERLER