logo

trugen jacn

NAOMİ KİKOLER : ÇİN’İN UYGURLARA YAPTIĞI ETNİK SOYKIRIM, 21.YÜZYILDAKİ HOLOKOST’TUR

Simon-Skjodt Soykırım Önleme Merkezi direktörü Naomi Kikoler, 5 Mart 2020'de Washington'daki ABD Holokost Anıt Müzesi'nde konuşuyor.

Simon-Skjodt Soykırım Önleme Merkezi direktörü Naomi Kikoler, 5 Mart 2020’de Washington’daki ABD Holokost Anıt Müzesi’nde konuşuyor.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

ABD’in başkenti Washington’da bulunan Yahudi Soykırımı ( Holokost) Anıt Müzesi’nde düzenlenen bir toplantıda müzenin Simon-Skjodt Soykırım Önleme Merkezi müdürü Naomi Kikoler hukuk uzmanlarının tesbitlerine göre Çin hükümetinin Uygur bölgesinde açtığı toplama kamplarında etnik,Uygur,Kazak ve diğer Küslüman azınlıkları kamplarda kitlesel olarak gözaltına alınmaları da dahil olmak üzere etnik Uygurlara karşı baskı ve zulüm icraatları uluslar arası bir insan hakları ihlalı ve insanlık suçu olduğunu belirterek ” Bu durum uluslararası hukuk mahkemesinde yasal işlemi konu olabilecek bir insanı meseledir.” dedi.

05 Mart Perşembe günü “Çin’in Uygurlara Sistematik Zulmü” başlıklı bir etkinlikte konuşan müzenin Simon-Skjodt Soykırım Önleme Merkezi müdürü Naomi Kikoler, Çin’in kuzeybatısındaki Uygur Özerk Bölgesi (XUAR)’nde uyguladığı baskı,zulüm ve soykırım içerikli uygulamalarının Çin’in insanlığa karşı işlenen suçlardan sorumlu olduğuna inanmak için makul dayanaklar olduğunu açıkladı.

Müttefik kuvvetler tarafından 1945-46 yıllarında II. Dünya Savaşı’ndan sonra düzenlenen askeri mahkemeler dizisine atıfta bulunan Kikoler sözlerini şöyle sürdürdü ; “İnsanlığa karşı işlenen suçlar tanıımlamasının Holokost deneyiminden sonra ortaya konulduğunu ve bu suçların ilk olarak Nürnberg’de kovuşturulduğunu uluslararası hukuk ve savaş suçları yasaları uyarınca Çin yönetimine hatırlatılması çok gerekli ve çok de önemlidir” dedi.

“Her hükümetin kendi vatandaşlarını insanlığa karşı işlenen suçlardan koruması ve buna karar vermesi doğaldır. Bu durumda, Çin hükümetinin bu konuda başarısız olduğuna inanmak için makul bir temel sebepler mevcut. Çin yönetimi Uygur Müslümanlara yönelik baskı, zulüm suçlarını işliyor, onları kollektif olarak hapiste tutuyor.Onları her türlü özgürlüklerinden ciddi şekilde yoksun bırakarak bu insanlık suçlarını işliyorlar. ”

Kikoler, XUAR’ın muazzam internasyon kampları ağının eski tutukluları tarafından “güçlü dini görüşlere sahip olmakla suçlanan” siyasi telkin, işkence, zorla çalıştırma ve hatta gözaltındaki ölümlerin yanlış politik suçlar ile yaftalanan aydınlar ve onlara yöneltilen “korkunç” raporlarına atıfta bulundu. Bölgedeki bu toplama akampları uygulamasının Nisan 2017’den beri uygulandığı biliniyor.”

Pekin başlangıçta XUAR’daki su toplama kamplarının varlığını reddetse de, Çin geçen yıl ağız değiştirdi değiştirdi ve tesisleri Uygurlara mesleki eğitim veren, radikalleşmeyi caydıran ve ülkeyi terörizme karşı korumaya yardımcı olan “yatılı okullar” olarak tanımlamaya başladı.

Ancak Özgür Asya Radyosunun(RFA’nı ) Uygurca Servisi ve diğer medya organları tarafından açıklanan bilgiler ve raporlamalar, kamplarda yaşayanların iradeleri dışında gözaltına alındığını ve siyasi aşılamaya maruz kaldıklarını, rutin olarak gözetmenlerce fiziksel ve psikolojik kötü ve kaba muameleye maruz kaldıklarını ve sık sık aşırı kalabalık tesislerde kötü beslenme ve ve hijyenik koşullardan yoksun bırakıldıkları da belirtiliyor.

Kikoler : ” Kampta Tutulanlar İçin Genellikle Uygun Suçlar Ve Gerekçeler buluyorlar

“ Çin hükümeti bütün bu uyguamalarına gerekçe olarak terörizmle mücadele ettiğini veya yoksulluğu ortadan kaldırmak istediğini iddia ediyor, Ancak.yapılanlar Uygur nüfusunun sistematik olarak uygulanan baskı,zulüm ve soykırım yöntemeleri ile yok etmeye yönelik uygulamalar olduğu açıkça görülüyor.

Kikoler, bu tür suçlamaların “yeni olmadığını ” ifade ederek ” 1940’lı yıllarda da Yahudileri de etnik kimliklerine dayanarak Nazi Almanyası tarafından da zulmedildiğini belirtti ve yaklaşık altı milyon Yahudi’nin sistematik olarak öldürülmesine izin veren türden bir eylemsizliğe karşı soykırım( Holokost) uygulamasını hatırlatarak uluslararası toplumu uyardı.

“Bugün tartıştığımız sorunun ölçeğini düşündüğümüzde, bu konuda hızlı çözümler düşünmek zor” dedi ve ekledi: “her birimizin kitlesel zulümlere ışık tutmasında her zaman bir rolümüz mutlaka vardır. Bunun için hepimiz Uygurlara karşı işlenen işlenen insanlık suçlarının sona ermesi için baskı yapmalıyız ve bunu bu insanlık suçlarını önlemek ve gerçeğe dönüştürmek için savaşan mağdurların – Uygurlar ve diğerlerinin – mücadele ve bu yöndeki cesaretlerini tanımalı ve onlara yardım etmeliyiz.

Zorla Çalışmayı Önleme Yasası

Toplantıya ABD’li Florida Senatörü Marco Rubio ile birlikte ABD.Kongeresi Çin İşleri Komisyonuna (CECC) başkanlık eden Massachusettsli ABD Temsilcisi Jim McGovern katıldı .Onlar konuşmalarında ABD.Kongersinin yıllık raporlarında ve bu yılın başlarında yayınlanan ABD kongre danışma panelinde Pekin’in XUAR’daki politikalarının “insanlığa karşı suçlar” tanımının kabul edebileceğini tahmin ettiklerini açıkıladılar.

McGovern, Perşembe günkü etkinlikte, kendisinin ve Uygurların zorla kampları dışına ve tutukluları stajyer kamplarından ve fabrikalara taşıdıklarını bildiren XUAR’dan ABD’ye ithalatı yasaklayan Uygur Zorunlu İşgücü Önleme Yasası adı verilen mevzuatı uygulamaya koymayı planladıklarını açıkladı. Bu işletmelerde tutuklu ve hükümlü Uygurlar ya çok az ücretle veya hiç ücret ödemeden zorla çalıştırıldıkları biliniyor.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü tarafından bu hafta başlarında yayınlanan bir raporda, tutukluların bazılarının Apple, BMW, The Gap, Nike, Samsung, Sony ve Volkswagen gibi global perakendeciler için mal üretmeye zorlandıkları belirtildi.

McGovern, “Bu tasarıyı basit bir nedenden dolayı sunuyoruz: yapılacak Olan da çok doğru şey” dedi.

“Hiçbir işletme zorla çalıştırma ve muhtemelen insanlığa karşı işlenen suçlardan kâr etmemeli veya suç ortağı olmamalıdır.”

McGovern, XUAR’da neler olduğunu anlattığı birçok insanların oradaki durumdan habersiz olduğunu ve “Çin hükümetinin bu vahşeti yürüttüğünden ve onlardan kaçmalarına izin verildiğinden dolayı çok öfke duyduğunu ifade ederek ; “Holokost’tan öğrenilecek bir ders varsa, o da büyük bir adaletsizlik anlarında asla sessiz kalmamalıyız” dedi.

Brawnback : Çin Yönetiminin Uygur Kimliğini Yok Etmeye Çalıştığından Asala Şüphe Yoktur ”

Perşembe günkü etkinlikte konuşan ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Büyükelçisi Sam Brownback, Pekin’i “keyfi olarak gözaltına alınanların tümünü derhal serbest bırakmaya ve iki yıldan fazla bir süredir kendi vatandaşlarını terörize eden acımasız politikaları sona erdirmeye çağırdı. ve “ Bu suistimallerden sorumlu olanlardan derhal hesap sorulmalıdır.”dedi.

DUK.Başkanı İsa : Tanımlama memnuniyetle karşılandı

Cuma günü, Münih merkezli Dünya Uygur Kongresi (WUC) başkanı Dolkun Isa, Holokost Anıt Müzesi’nde yapılan bu toplantıyı “tarihi öneme haiz bir etkinlik ” olarak nitelendirildi ve “Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur halkına karşı etnik temizlik ve kültürel soykırım da dahil olmak üzere insanlığa karşı suçlar işlediği bir gerçektir. Bu ifadeleri yürekten ve memnuniyetle karşılıyoruz ve uluslararası toplumu Uygur halkının korunması için gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz.”dedi .

Isa’nın yorumları, Washington merkezli Komünizm Mağdurları Anıt Vakfı’nda Çin Çalışmaları’nda üst düzey bir arkadaş olan Adrian Zenz ve XUAR’daki kitle hapsetmeleri konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan ve atamaya “büyük bir adım” diyen bir dizi tweet’i izledi. ki bu da “dikkatli yasal araştırmadan sonra gelir”.

“Bu, en azından teorik olarak, bunu Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi bir suç olarak uluslararası bir hukuk organına getirmenin mümkün olduğu anlamına geliyor” dedi.

Zenz, McGovern’un Uygur Zorunlu İşgücü Önleme Yasasını yürürlüğe koyma planını duyurmasını da memnuniyetle karşıladı.

“Holokost Müzesi’nin Uygurlara Sistematik Zulüm panelinden çok daha uygun bir yer” diye yazdı.

XUAR’daki kitlesel hapis cezaları ve Uygurların ve diğer Müslümanların haklarını ihlal ettiği görülen diğer politikalar, uluslararası toplumun Pekin’i bölgedeki eylemlerinden sorumlu tutmaya yönelik çağrılarının artmasına yol açtı. ve vatandaşlarını kontrol etmek ve bastırmak için bilgi.

Geçen yıl, Temmuz ayında Washington’daki Dinsel Özgürlüğü Arttırmak Bakanı’nda ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, XUAR’daki uluslararası kampları “zamanımızın en kötü insan hakları krizlerinden biri” ve “gerçekten yüzyılın lekesi” olarak nitelendirdi.

Kaynak : rfa.org (ingilizce yazım  Joshua Lipes tarafından yapıldı ve Uygurca çevirisi Alim Seytoff ‘ça yapılmıştır.)

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1243 Kez Görüntülendi.