Son Dakika
Çin işgal yönetimi Doğu Türkistan’da yaşayan aileleri yurt dışında yaşayan evlat, aile bireyleri ile yakınlarının yurt dışında yaşamalarını bahane ederek tutukluyor. Bunların bir kısmı ise Yurt dışında yürütülen Doğu Türkistan milli hareketlerinin içinde yer alan katılan, aktif görev alan veya Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşlarında çalışanlardan oluşuyor.
Çin yönetimi ayrıca,yurt dışında yaşayan ve Doğu Türkistan Milli Hareketine ve Sivil Toplum Kuruluşlarının yasalara uygun ve barışçıl şekildeki faaliyetlerine katılanların Aile ve yakınlarını rehin alarak bu Toplama kamplarına kapatıyor. Çin İşgal yönetimi Doğu Türkistan bölgesindeki Uygurlara, Kazaklara ve diğer Müslüman Türklere grupları toplu şekilde tutuklayarak ülke genelinde açtığı yasa dışı Toplu gözetim kamplarında siyasi telkin ve zorunlu kültürel asimilasyon politikalarını geçen yıl boyunca daha da yoğunlaştırdı.
Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Çin’in dışında yaşayan ve Doğu Türkistan (Uygur Özerk bölges)indeki yakınları hala kayıp olan 100’ün üzerinde kişinin yanı sıra, bu gözaltı kamplarında işkenceye uğrayan kişilerle görüşmeler gerçekleştirdi. Bu kişilerin bazılarının İsimleri şöyle ;
babası Hüseyin Sagambay bacağını tedavi ettirmek için Uygur Özerk bölgesine geri döndüğünde yerel polis pasaportuna el koydu. Ailesi, üç ay sonra Hüseyin Sagambay’ın Emin ilçesinde bulunan bir “siyasi eğitim” kampına gönderildiğini öğrendi.O babası ile ilgili şunları söylüyor ; “Babam gözaltına alınmadan önce mutlu bir aileydik. Birlikte gülüp eğlenirdik. Artık gülemiyoruz ve geceleri uyuyamıyoruz. Her gün korku içinde yaşıyoruz.”
17 yıldır Özgür Asya Radyosu’nun Uygur servisinde çalışan bir gazeteci. Özgür Asya Radyosu yoğun olarak Çin’deki insan hakları ihlalleriyle ilgili yayınlar yapıyor.
Şubat 2018’de aile dostları Gülçehre’ye ailesinden 20 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Gülçehre’nin yaşı ilerlemiş annesi Çimengül Zikri ancak hastalandıktan sonra serbest bırakıldı ve şu an Gülçehre’nin babası ile birlikte ev hapsinde tutuluyor. Gülçehre’nin kardeşi Kayser Kayyum da dahil olmak üzere diğer aile üyelerinin birçoğu hala kayıp.
20 yıldan uzun bir süre Almanya’da yaşıyor. Malezya’da doktora öğrencisi olan kız kardeşi Guligeina Tashimaimaiti, Sincan bölgesine geri döndükten sonra Aralık 2017’de kayboldu.
Finlandiya vatandaşı olup, , 57 yaşındaki babası Seyitniyaz Gafur ve aynı yaştaki annesi Göherhan Tömür ile Mart 2017’de iletişimini kaybetti. Annesi son konuşmalarında, Turfan ilindeki yerel yetkililerin pasaportlarına el koyduğunu ve onları ailelerinin kaç kişi olduğu, isimlerinin ne olduğu ve nerede bulunduklarına dair sorguladığını söyledi. “Başlangıçta bunun babamın bana söylediği gibi ‘sadece birkaç günlük’ bir eğitim olduğunu düşündüm. Zaman geçtikçe daha çok kaygılanmaya başladım. Birkaç kez kaygı nöbeti geçirdim. En kötü senaryonun gerçekleşmesinden çok korkuyorum.”
Tarım
Türkiye’de yaşıyor ve güvenlik gerekçesiyle yalnızca ilk ismini verebilen Tarim, yakınlarından kız kardeşi Zukeri Kurban’ın 7 Nisan 2017’de Şayar’da bulunan bir “siyasi eğitim” kampına gönderildiğini öğrendi. Bildiği kadarıyla kız kardeşi yalnızca Uygur olduğu için gözaltına alındı. “Kız kardeşim ve diğer yakınlarım kamplara götürüldüğünde ağladım. İç organlarımdan biri vücudumdan alınmış gibi hissettim. Uyuyamıyorum. Acı çekiyorum
Türk Milletine Çağrı !
Komünist Çin Hükümeti’nin,Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türk Kardeşlerimize yönelik baskı,zulüm,asimilasyon,dini ve etnik soykırım uygulamalarına son vermesi ve Eğitim Merkezileri adı altında açtıkları Nazi Kamplarında tutulan ve 1-3 milyon arasında olduğu tahmin edilen UYgur,Kazak ve diğer Müslüman Türklerin bu haksuz ve hukuksuz esaretlerine son verilmesi için ki insanlık dışı toplama kamplarının kapatılarak soydaş ve dindaşlarımızın özgürlüğe,çocuklarımızın babalarına kavuşması için açılan imza kampanyaya destek vermeye çağırıyoruz.
Ayrıca e-posta yolu ile bu konudaki talep ve tepkilerinizi Çin’in Temsilciliklerine ileterek destek olabilirsiniz.
Bir mail gönder , bir kaç dakikanı ayır ve Doğu Türkistan’da yaşayan Kardeşlerin için Çin Zulmüne Sen De Hayır de.
E-posta adresi : chinaemb_tr@mfa.gov.cn
Kaynak : rfa.org/Uyghur ve Sosyal medya
Etiketler: Çin » Dünya » Eğitim » etnik Çatışma » Genel » Görüş Yorum » Haber » Röportajlar » SiyasetBENZER HABERLER