Son Dakika
ABD.merkezli ve dünyanın önde gelen yayın organlarından sayılan The New York Times gazetesinin Pekin Temsilcisi Chris Buckley Çin’in işgali altındaki Doğu Türkistan’a giderek bu bölgede Çin’in “Yeniden Eğitim Kampları” adı altında ülke genelinde açtığı yüzlerce Toplu Cezalandırma Kamplarını araştırdı ve inceledi .Bu kamplardan birinde aylarca kaldıktan sonra kurtulan HotenliAbdusselam Muhammed adlı bir genç ile kampların durumu ve buradaki yaşam hakkında raportaj yapmayı başardı. 08 Eylul 2018&de The New York Times gazetesinde yayınlanan ve Çin Nazi Kampları hakkında çarpıcı bilgilerin yer aldığı “ÇİN’İN UYGURLARI TOPLUCA TUTUKLAMASININ AMACI ONLARI DÖNÜŞÜM YOLU İLE ASSİMİLE ETMEK.” başlığı ile yayınlanan bu raportajin Türkçe çevirisini Uyghurnet.org okuyucaları için aşağıda yayınlıyoruz. (UYHAM)
Sorunlu Kent : Hoten
Hoten kenti , görünmez bir düşman tarafından adeta kuşatılmış gibi bir şehir görünümü vermektedir. Güçlendirilmiş polis karakolları ve kontrol noktaları her birkaç yüz metrede bir sokak ve caddelerin üzerinde yer alıyor. Okullar, ana okulları, benzin istasyonları ve hastaneler dikenli tellerle çevrili ve adeta bir tecrit kampını andırmaktadır. Gözetleme kameraları dükkanlardan, apartman girişlerinden ve metal direklerden göze çarpmaktadır.
Bir polis memuru, “Burada Durum çok gergin,Üç yıldır Hiç Dinlenemedik.”
Hoten şehir merkezinin nüfusunun 390 bin civarında olduğu belirtiliyor. Kent son on yıl öncesinde büyük bir gelişme ve canlanma göstermiş. Uygur Müslümanların çoğunluğu Sünni İslam akidesine bağlılar nispeten rahat ve kendi kültürlerine bağlı kalmışlar,hoşgörü sahibi ve laiktırlar. Ancak, Orta Doğu ile son yıllarda gelişen ilişkiler sonucunda bölgenin artan refahı ile birlikte dini etkileşimi de beraberinde getirmiş İslami geleneklere olan ilgiyi da sıkı şekilde de artırmıştır. Erkekler uzun sakallar bırakmaya, kadınlar ise geleneksel Uygur kıyafetlerini terk ederek tesettürlü ve uzun kıyafetleri tercih etmeye başalamışlar. Şimdi ise, Çin yönetimi bu değişiklikleri bahane ederek Uygurlara baskı yapmaya başlamışlardır.Bu arada erkeklerin uzun sakallar ile Kadınların tesettürlü ve hicaplı kıyafetleri gitmiş ve bütün bunlar engellenerek yasaklanmıştır. Sakal ve kıyafetler ile ilgili olarak halkı sokaklara asılan afişler ile onları karşı uyarıyorlar. Camiler gayet zayıf,bakımsız ve camaatsız görünüyor.Camilerde ibadet etmek isteyenler kayıt yaptırarak ve Gözetleme kameralarının gözetiminden geçerek ancak içeri girebiliyor ve ibadet edebiliyorlar.
Çin Hükümeti, 05 Temmuz 2009’da 200 kişinin hayatını kaybettiği başkent Urumçi’deki protesto gösterilerinden sonra yeni Çin Lideri Xi ve onun emrindeki bölgesel yöneticiler Mao’nun devrindeki egemen yönetimini, kitlesel mitingleri, Uygurların özeleştiri adındaki itiraflarını ve muhalifleri ortaya çıkarmak için görevlendirilen “çalışma ekiplerini” hatırlatan yöntemleri benimsemiş görünüyorlar.
Aynı zamanda bölgeyi gözetleme kameraları, programlanmış yüz ve ses tanıma programları başta bir dizi ileri teknoloji aygıtlarla ülke genelinde tozlu kasabala ve köylere kadar bir gözetleme ve konrol etme sistemi kurulmuştur. Resmi rakamlara göre Uygur bölgesinde 2017’de yeni polis alımları , Yeni Yargı sistem ve binaları ile diğer kolluk kuvvetleri için harcanan toplam bütce tutarı yaklaşık 8,5 milyar dolar olup,bu rakamın bir önceki yıla göre tam tamına 2 katı mertebesindir.
Çin Uygur Toplumu Kutuplaştırmıştır
Çin yönetiminin bu uygulamalar ve kampanyaları Uygur toplumunu kutuplaştırmıştır. Yerel seviyesindeki uygulayıcıların çoğu, kamplara ve güvenlik kontrol noktalarına çalışan polis memurları ve yetkililer ile rejime bağlı çalışanların büyük çoğunluğu de azınlık olarak tanımlanan Uygurlardan oluşuyor. Hoten’de yaşayan ve günlük hayatları için hareket eden sıradan Uygurlar, metal dedektörlerden geçmek, kimlik kartlarını okutmak veya cep telefonlarını elden geçirip kontrol etmek için birkaç kez Polis’e başvurmakta ve bu kontroller otomobiller, otobüs ve diğer toplu taşıma araçlarında dahi yapılmaktadır
Hotan’daki devriye gezisinde. Bir polis memuru, “Burası çok gergin,Üç yıldır hiç dinlenmedik.”diyor. (Resim Ben Dooley / Agence France-Presse – Getty Images)
Hoten’de yaşayan Uygurların anlattıkları ile Hükümetin raporları bazen çakışmaktadır. Bölge’de yaşayan her 10 Uygur aileyi kontrol ve gözetlemek ve haklarında yönetime rapor sunmak üzere yine yerel Uygurlardan o bölge’de oturan bir kişi kadrolu olarak atanmaktadır. Konut sakinleri, polisin bazen yasak kitaplar için evleri aradığını ve Kur’ani kerim ve dini kitapları veya onlardan şüphelendikleri diğer eşyalarını, gizli ön bellekleri duvarlarını ve zeminlerini kontrol etmek için özel ekipman kullanarak arayabiliyor.
Bütün bu tedbirlere ek olarak Çin yönetimi bölgenin yerel Müslüman halkın biyometrik verilerini,kan ve DNA örnekelerini de topluyor. Eski bir memur ve bir öğrenci olan iki Uygur, polis memurlarının seslerini kaydettiklerini, başlarının resimlerini farklı açılardan çektikleri, saç ve kan örneklerini topladıklarını bunun için polislerin oturdukları binalarına gösterilmeleri emrini verdiğini açıkladılar. .
Uygur Köyleri Üzerindeki Baskılar
Yönetime “çalışma ekipleri” ne zaman gelip ne zaman gidecekeleri meçhul.Bu ekipler her zaman köylerde evlerinde yaşayanları sık sık ziyaret ediyor evleri istediği zaman ve sıklıkla kontrol edebiliyorlar. Ayrıca, Ekipler, köylülerin akrabaları, arkadaşları ve komşuları hakkında kendilerini bilgilendirmelerini istemektedir. Ayrıca ekipler köyde yaşayanların yasak olan çeşitli yayınlar dini kitaplar ile köy sakinlerinin genel durum ve tutumları ile faaliyetlerini araştırmakta bu işlemlerini raporlaştırarak yönetime bildirmektedir.
Çin yönetimince geçen yıl yayınlanan bir raporda, bir köyde bulunan yetkililerin, “dini aşırılıkçılık” ile suçlanan tutuklular için büyük çaplı bir kamu mitingi (Toplantısı) düzenledikleri ve bu Aşırı Dini Düşünceler taşıyan kişinin köy sakinleri ve kendisinin ailesi ve yakınları tarafından eleştirilip kınandığı ve bu suretle diğer ailelerin de benzer faaliyetlerde bulunmalarının önüne geçilmek istendiği anlatılıyor.
Çin Komünist Partisi yayın organı olan bir parti dergisinin editörü olan Cao Lihai yazısında bu ve benzeri uygulamalarla ilgili olarak şunları ifade etmektedir; “ İnsanlar bu ve benzeri faaliyetler ile daha çok bilgi sahibi ve düşünce olarak daha ilerici olabiliyorlar.Ebeveynler ise bu toplantı ve faaliyetlere çocuklarını de kendileri gibi bilinçlenmeleri için beraberinde getirmelidir.” Şeklinde ifade ediyor.
Uygur Kadın Gül : Annem Beni Tekrar Arama,Başımız dertte dedi
Kendisi 20’li yaşlarında bir Uygur olan , sadece soyadıyla tanınmasını isteyen bölge sakini Gül adındaki kadın şunları söylüyor ; “ İslam dini itikadına göre giyinen,örtünenler ile dini kitaplar ve yayınları bulunduran ve Uygur tarihi hakkında kitap okuyanlar hakkında inceleme yapılmakta ve soruşturmaya tabi tutulmaktadır. Ayrıca ÇKP Yerel yetkililer, benim ve ailemin oturduğu evin kapısına ve hatta bizim ve onların oturma odalarına güvenlik kameraları yerleştirdiler. Her zaman söylediklerimize ve yaptığımız işlere ve her şeye ve ne okuduğumuza özellikle dikkat etmeliyiz.Her hafta evimizi bir mahalle memuru ziyaret eder ve en az iki saat süre ile beni sorgulardı. Daha sonra ise, yetkililer beni tam zamanlı 24 saat süreli olarak bir yeniden eğitim kampına yolladı.”
Toplama kampından serbest bırakıldıktan sonra Çin’den kaçan Bayan Gül, daha sonra başının belada olup olmadığını öğrenmek için ülkesinde bulunan erkek kardeşiyle bağlantı kurmaya çalıştı. Kardeşi ona Çin’in sosyal medya platformunu kullanarak ona bir cevap olarak gözyaşları içinde bir yüz ifadesi resmi gönderdi.
Daha sonra Bayan Gül’ün annesi başka bir mesaj gönderdi: “Lütfen bizi tekrar arama. Başımız belada. ”sözlerini yazdı.
Kaşgar kentindeki ünlü Eyidgah Cami.Caminin önündeki meydan bomboş ve sadece Palis Devriyeleri var. Bölge’de genelde Müslümanlar yoğun inceleme ve göz altındadır. Bir uzman, “Gündelik hayatın nabzının neredeyse tamamen Kontrol altında olduğunu” söyledi. ( Resim : New York Times için Gilles Sabrié’ten Kredi)
Parçalanmış Ve Kırık Aileler
Çin hükümeti, son yıllarda yüzlerce kişinin ölümüne neden olan saldırılardan sorumlu olarak suçladığı Dini (İslam) aşırılığına ve ayrılıkçılığa karşı verdiği savaşı kazandığını açıkladı.Ancak,bu ve benezeri bu tür şiddet ile ilgili bilgiler sansürlendığınden ve ayrıntı verilmediğinden bu konudaki bilgi ve haberler eksik ve inanırlıktan uzak bulunmaktadır. Ancak Radikalismle Savaş (Deradikalizasyon) kampanyasının başladığı 2014’ten beri olayların sayısının bıçakla kesilmiş gibi keskin bir şekilde düştüğü görülmektedir.
Buna karşılık yine de, Aşılama- Yeniden Eğitim-Beyin Yıkama programından çıkan birçok kişi, Pekin’e karşı halkın tutumunu daha da sertleştirdiğini söylüyor.
2017 yılında tutuklanan ve uzun süre bir Çin Toplama kampında kalan Kazak iş adamı Omurbek Eli’nin görüşü şöyle, “ Bu eğitim merkezi adı verilen toplama kampları Kesinlikle faydasızdır. Sonuç olarak bu kamplardan elde edilmesi istenen amaçlar tamamen gereksizdir ve hiçbir fayda sağlayamacaktır. Bu uygulamalar elde edilmek istenilenlerin tam tersi bir durumla sonuçlanacaktır. Bölge’de yaşayan Müslüman halkın Çin’e karşı tutumlarını daha da sertleştirecek ve onların daha da dirençli bir hale gelmelerini sağlayacaktır.”dedi.
Kamplar Uygur Aile Yapısını Tahrip Ediyor
Bölgesel ÇKP.yönetimine bağlı bir “çalışma ekipleri” tarafından online olarak yayınlanan raporlara yansıyan bir bölüm dikkatı çekiyor ; “Uygur aile fertlerinden birinin kampa konularak kapatılması ve kaybolması, o aile için hem duygusal hem de ekonomik açıdan yıkıcı olmaktadır.
Diğer bir raporda ise şu bilgiler yer almaktadır ; “ Ailenin çalışabilen genç erkek bireylerinin Kamplarda hapsedilmesi Uygur ailelerini tarladaki ürünleri kendi başlarına hasat edememeleri sonucunu doğurmaktadır. Çünkü ailelerin pek çok genç üyelerinin Kamplara alındığını ve ailenin er büyük çocuğunun ailesinin diğer beş çocuğuna bakmak için ayrıldığığını belirtiyor.
Bir başka raporda ise şunlar yer almaktadır ; “ Hoten yakınlarında bir yetkili , kamplara gönderilenlerin akrabalarının akrabalığı için yanı bir birlerini tanımaları ve görüşmelerini sağlamak için Köy Toplantısı düzenlediğini açıkladı.
Kitlelerin toplu şekilde tutuklanmaları ( internasyonları) ailelerinin geleceğe dönük ümetlerini söndürmekte, aile üyelerinin akrabalarını mecburi olarak reddetmesine yol açmaktadır. Ailelerin birliğini ve bütünlüğünü küçük çocukları ebeveynlerinden ayırmaya zorlayarak kırmaktadır. Bölgenin batısındaki bir kent olan Kaşgar’da pek çok ebeveyn tutuklandı ve bunun üzerine daha büyük “sorunlu” çocuklar ortaya çıktı.Yönetimi bunu önlemek için Eğitim Ve Gözaltı merkezlerini genişletti ve yatılı okulları inşa etmek mecburiyetinde kaldı.
New Orleans kenti merkezli Loyola Üniversitesi’nde profesör olan Uygur bölgesi uzmanı olan ve bölgedeki bu tutuklama ve toplama kamplarını yakından takip eden Rian Thum şunları söylüyor ; “Bilinçli ya da bilinçsiz olarak, Sincan’daki yetkililer ailelerin gücünü ÇKP.rejimine karşı alternatif bir otorite kaynağı olarak kabul ediyorlar. Çin yönetiminin tek İstedikleri ÇKP’ne aşırı parti sadakati, bunun dışındakilere asla yer vermiyorlar.”dedi.
Çocuklar : Anne Seni Çok Özlüyorum
Uygur bölgesinde yaşamakta iken uzun süre Toplama Kampında hapsedildikten sonra serbest kalan ve daha sonra yurt dışına çıkmayı başaran Uygur Bayan Gül’un anlattıkları çok daha dramatik ve duygu yüklü idi. Bayan gül şöyle anlatıyor ; ” Benim de içinde bulunduğu kampın yakınlarında yaşayan ve bu kampa hapsolunan ailelerin çocukları bazen gece geç saatlerinde Kampın penceresine kadar gizlice süzülerek geliyorlardı. Bazı çocuklar ise Pencereden içerideki annelerini çağırıyorlar ve onlara şöyle yalvarıyorlardı; ” Anneciğim,eve ne zaman geleceksin ? seni çok özledim.” derdi. Bizler veya Çocukların annesi sesimizi çıkaramaz ve hiçbir şey diyemezdik çünkü hücre içinde bir kamera vardı. ( 3.bölümün ve makalenin sonu)
Kaynak www.nytimes.com/2018/08/10/world/asia/china-xinjiang-un-uighurs.html?
Bu makale The New York Times Gazetesinde 9 Eylül 2018’de ” Çin’de Anti-İslam Gözaltı Kampları” başlığı altında yayınlanmıştır.
Etiketler: Çin » Din » Dünya » etnik Çatışma » Genel » Görüş Yorum » Makale Analiz » Röportajlar » SiyasetBENZER HABERLER