logo

trugen jacn

DOĞU TÜRKİSTAN’IN TAŞKURGAN İLÇESİ’NDE 2 BİN YILLIK TOPLU MEZAR YERİ BULUNDU

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistan’ın  Pamir dağlarının  üzerinde bulunan ve İsmaili inancına sahip Taciklerin yaşadığı Kaşgar bölgesine bağlı Taşkorgan  İlçesi’nde (Taşkorgan Tacik Özerk ilçesi) eski kalıntılar üzerinde yapılar arkeolojik kalırtılarda  2 bin yıl öncesine ait  olduğu belirlenen  bir toplu mezarlık bulunduğü açıklandı.
Urumçi merkezli Xinjiang Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü’nden verilen bilgiye göre, Kaşgar bölgesine bağlı Taşkorgan  kalıntılarında  yapılan arkeolojik araştırmalar sonucu, tarihi Khabandha Krallığı’na ait toplu mezarlık keşfedildi, mezarlıktan Orta Ova kültürünün  ürünü olan çok zarif ahşap bir tabut çıkarıldı.
Uygurca’da Taşkorgan kelimesi Taş Kulesi anlamında. Taşkorgan, Sanskrit dilinde Khabandha olarak geçiyor. Yazılı kayıtlara göre, Khabandha Krallığı’nın 2 bin yıldan uzun tarihi olduğu savunuluyor. Yüksek bir tepede kurulu Taşkorgan Kenti,   eski tarihi dönemlerde   Doğu Türkistan’da  (Çinlilere göre Batı Bölgesi)  Sakaraol, bir diğer deyişle Khabandha Krallığı’nın başkentiydi.  Taşkurgan  tariehten beri çok stratejik önemi sahip bir savunma  kalesi  konumunda idi.Taşkurgan Kalesi resimleri ile ilgili görsel sonucu

 

Taşkurgan ilçesi  Tacikistan,Afganistan,Pakistan ve Hindistan sınır bölgelerinin düğüm noktasında yer alıyor.
Doğu Türkistan’da  50 bin kişilik nüfusa sahip olduğu tahmin edilen Farsça konuşan  Taciklerin % 60’i Taşkurgan’da yaşamakta olup,komşu Kaşgar ve Yarkent  bölgelerinde dağlık kesimlerde yer alan bazı Tacik köylerinde yaşayan Tacikler  de bulunuyor. Afganıstan’ın Vahan koridoru ile Tacikistan’ın Taşkurgan sınırı yakınlarındaki bölgelerde de Tacikler yaşıyor.

Taşkurgan  Uygur Türkçesinde Taştan  yapılan Kale= Kurgan anlamına geliyor.

Taşkurgan Kalesi resimleri ile ilgili görsel sonucu

 

Etiketler: » » » »
Share
1653 Kez Görüntülendi.