logo

trugen jacn

BÜYÜK TÜRK DÜŞÜNÜRÜ YUSUF HAS HACİP YILI KUTLAMALARI AÇILIŞ TÖRENİ İLE BAŞLADI

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Büyük Türk düşünürü, Devlet adamı  ve Müslüman Türklerin  ilk islami felsefevi eseri ve Siyasetenamesi KUTADGUBİLİK ” şaheserinin yazarı Yusuf Has Hacip’ın doğumunun 1000,yılı kutlama etkinleri 19 Şubat 2019’da İstanbul’da yapılan açılış törenleri ile başladı.

Kültür bakanlığı başta olmak üzere,YDT.Başkanlığı ve bir çok kurum ve kuruluş bu etkinliklere  destek verdiği bildirildi.

Türk  Dünyası Kültür Teşkilatı(TÜRKSOY) ve Türk Kengeşi tarafından ilan edilen    ünlü düşünür’ün      doğumunun 1000.yılı  olan 2016 yılı Yusuf Has Hacip yılı olarak bütün Türk Dünyasında kutlanması kararlaştırılmıştı.

Zeytinburnu Belediyesi ile Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin ev sahipliğinde İstanbul Zeytinburnu Kazlıçeşme Kültür Merkezi’nde yapılan açılış törenine Kırgizistan Kütltür Bilim ve Turizm bakanı,TT.C.Kültür Bakan Yardımcısı Kırgizistan’ın Ankara Büyükelçesi ile bir çok il’in Vali ve Belediye Başkanları ile STK.kuruluşları temsilcileri  ile İstanbul’da yaşayan Uygur ve Kırgiz Türklerinden kalabalık bir izleyici topluluğu katıldı.Açılış ve protokol konuşmalarından sonra Kırgizistan’dan gelen  Kırgiz Devlet Sanatçıları Kutadgubilik’ten parçalar seslendirler ve Kırgiz sanatından örnekler sundular. Kültür Bakanlığınca bastırılan Kutadgubilik’in orjinal tıpkıbasımları ve ile Yusuf Has Hacip’ı anlatan bazı kitaplar katılımcılara hediye olarak  dağıtıldı.

Kırgizistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı de  geçen Kasım ayında yayınladığı bir kararname ile 2016 yılının Kırgizistan’da  Yusuf Has Hacip yılı olarak kutlanmasını kararalaştırmıştı.

2016 yılında Türk  dünyası ve Akraba topluluklarında çeşitli etkinlikler ile kutlanması bekleniyor.

Büyük  Düşünür Yusuf Has Hacıp  ve Eseri  Hakkında Bilgi  Yusuf Has Hacıp, 11.yüzyılda Karahanlı Türk İmparatorluğuna bağlı ve  bugünkü Kırgizistan sınırları içinde bulunan  Balasagun(bugün bu şehir Tokmak olarak anılmaktadır) şehrinde 1017-1019 yılları arasında doğduğu tahmin edilimektedir. Kendisi yaşadığı Balasagun’da ilk öğrenimi aldıktan sonra başkent Kaşgar’daki Saciye (Işık Saçan) Medreselerine devam eder ve zamanın ilim dili Arapça ile edebiyat dili olan Farsçayı en mükemmel şekilde öğrenir. daha sonra Bu medreselerin birine Müderris olur. İlmi ve  yaptığı  bilimsel çalışmaları ile kısa zamanda ünlenir. Ancak,Türk dili onun ana dilidir ve  bu dili çok sevmekte ve  çok de önemsemektedir. Ünlü eserini Türkçe olarak yazması  bunun en büyük kanıtıdır. Çünkü, o devirde  yazılan   benzer eserlere Arapça  isimler verilmeketedir. O,bunun aksine,Türkçe olarak yazdığı esere yine Türkçe olarak   Kutadgubilik= Mutluluk Veren Bilgiler Toplamı adını vemişir. Bu  eser  şiir,edebiyat, felsefi düşünce ,yönetim, hukuk başta olmak üzere çeşitli    konuları içermektedir. 1075 yıllarıında yazdığı eseri Karahanlı Hakanı   Tabgaç Buğra Han’a bizzat takdim eder.Hakan bu eseri çok takdir eder ve kenedisini  Başdanışman yanı   HAS HACİP olarak  tayin eder.

Yusuf Has Hacip, 1077 yılında Kaşgar’da vefat etmiştir. Türbesi de bu  şehirde bulunmakatadır.  Uygur Türkleri ve bütün Türkler bu büyük alimin  türbesini saygı ve sevgilerini ifade için ziyaret etmektedirler.
Yusuf Has Hacip’ın  Türk dili ve edebiyatı ve Türk düşünce sistemi  için   temel bir eser olan Kutadgu Bilig (Kutlu kılan bilgi) kitabının  6645 beyitten oluşmaktadır.   Eser, Allah’a hamd, Peygamber’e ve Dört Halifeye bağlılık  ve teşekkürle başlar. Daha sonra eser diğer konularla  devam eder.
Yusuf Has Hacib, astronomi bilimini öğrenmek isteyenlerin, önce geometri ve hesap kapısından geçmesi gerektiğini söylemiştir: “Aritmetik ve cebir, insanı kemâle ulaştırır; toplama, çıkarma, çarpma, bölme, bir sayının iki katını, yarısını ve kare kökünü alma işlemlerini bilen, yedi kat göğü avucunun içinde tutar. Her şey hesaba dayanır.”sözleri ile müsbet bilimlerin önemi ve gerekliliğine dikkat cekmiştir.


Yusuf Has Hacib, Türk edebiyatındaki ilk siyasetnameyi yazmıştır. Türk edebiyatında ilk nazım şeklini de o kullanmıştır. Bu nazım şekli de mesnevi  tarzında aruz veznindedir.

Kutadgubilik’in Kahire,Fergane ve Viyana’da bulunan bir birlerine yakın 3 nüshası bulunmaktadır.

Etiketler: » » » »
Share
1512 Kez Görüntülendi.