logo

trugen jacn
03 Eylül 2015

ÇİN İLE PAKİSTAN KAŞGAR VE GİLGİT’TE KARŞILIKLI OLARAK KONSOLOSLUK AÇIYOR.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Doğu Türkistan’i işgal  altında bulunduran  Çin ile onun bölgedeki en sadık müttefiki ve kukla derecesindeki dostu Pakistan’in , Doğu Türkistan’ın tarihi merkezi ve kültür başkenti Kaşgar ile Pakistan’in sınır kenti ve Uygur Türklerinin çokça yaşadığı Gilgit şehrinde karşılıklı olarak Başkonsolusluk açacakları açıklandı.
Özgür Asya Radyosunun Pakistan’da(Gilgit’te)  yayınılanan Badışimal ( Kuzey Rüzgarı) adlı gazetesinin haberini kaynak göstererek verdiği bilgiye göre 29-30 Ağustos 2015 tarihleri arasında Gilgit şehrini ziyaret eden Kaşgar Valisi Mehmet Emin başkanlığındaki Sözde özerk bölge  üst düzey yetkilileri ile Gilgit Sınır Bölgesi yetkileleri  arasında yapılan resmi görüşmelerde  bu konunun gündeme getirilidiği ve karşılıklı olarak Başkonsolosluik açma kararının alındığı belirtildi.
Badışimal gazetesinde yer alan haber yorumda Kaşgar ile Gilgit ahalısının karşılıklı dostluk ve kardeşliklarının güçlendirilmesi ve karşılıklı ziyaret işlemlerinin kolayştırılması ve ileriye yönelik bazı plan ve projelerin daha pratik olarak gerçekleştirilmesi için bu kararın alındığı bildirildi.

Çin-Pakistan Koridor
Hür Asya radyosuna Çin ve Pakistan’in karşılıklı Konsolosluk açılıması ile ilgili olarak görüşlerini açıklayan Pakistan’da meskun Bağımsız İnsan Hakları aktivisti ve Uygur aydını Abdulkayyum uygur  şöyle konuştu, “ Pakistan’in Hunza ve Gilgit şehrinde oturan Pakistan halkı ile Kaşgar,Yarkent,Hoten ve bağlı  diğer komşu bölgelerde oturan Müslüman Halkların arasında yüzyıllara dayanan bir komşuluk ve kardeşlik ilişkisi mevcuttur. Tarihi İpek yolunun önemli bir bölümü bu topraklardan geçmektedir. Ayrıca, dini,sosyal ve kültürel olarak ticari yönlerden de uzun yıllara dayanan  ilişkiler sürmeketedir.Bu ülkelerin sınırlarında yaşayan halklar akraba derecesinde ve bir birlerine çok yakın olarak bilinirler. Kızıl Çin işgalinden önce ta İngiliz idaresi zamanında Kaşgar ve Yarkent şehirlerinde Aksakal adı verilen ve karşılıklı manfaat ve ticari ilişkileri düzenleyen Konsolosluklar mevcuttu.Ayrıca Kaşgar’da İngiliz Konsolhanesi de vardı. .Konsolhane olarak kullanılan binalar halen ayakta ve kullanılmakatadır.Bu konu 1986’ yılında kara yolu ulaşıma açılırken de gündeme gelmişti.O zamandan beri de gerçekleşmedi. Gilgit Yerel yönetiminin bu konudaki kararını İslamabat’taki federal Merkezi hükümet kabul etmiyor.Karşılıklı güven sorunu olduğunu düşünüyorum.Mevcut ortamda Başkonsolosluk açılmasının Pakistan’da yaşayan Uygur Türkleri için hiçbir yararının olacağını düşünmüyorum.Çünkü,Kaşgar ve Yarkent’e akraba ziyareti,gezi ve ticari faaliyet için bin  bir zorlukla vize alarak Doğu Türkistan’a gitmek isteyen Uygur Türkleri Taşkurgan sınır kontrol noktasında kötü ve kaba muameleye tabi tutuluyor.Uygurca bilenlerin Pakistan’da doğmuş olsalar bile vizeleri iptal ediliyor.Sakal bırakan erkekler ile tesettürlü giyenen Hanımların da aynı şekilde vizelerinin iptal yoluna gidiyorlar.Çin işgal yönetimi çeşitli sebepler ve gerekçeler ile Doğu Türkistan’a gitmek isteyen Uygurları ana vatanlarına gitmelerine  izin vermek istemiyorlar. Pakistan yönetimi de “Çin-Pakistan Dostluk ve Kardeşliğini” öne sürerek bu duruma müdahele etmiyor.Kendi vatandaşları olan Uygurların çıkarlarını korumuyor.Bu sebeplerden dolayı Başkonsolosluk açılmasının bizim yanı Uygur Türkleri açısından hiçbir yararı yoktur.”şeklinde değerlendirdi.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1365 Kez Görüntülendi.