logo

trugen jacn

2022 PEKİN KIŞ OLİMPİYATLARI NEDEN PROTESTO EDİLMELİ ?

Dünyanın  uluslararası çapta en önemli spor organizasyonlarından birisi olan 2022 Kış Olimpiyat Oyunları 04-20 Şubat 2022  tarihleri arasında  Çin’in başkenti Pekin’de gerçekleştirilecek. Oyunlar, Çin’in Doğu Türkistan bölgesinde Türk halklarına  yönelik baskı, zulüm ve insanlık dışı  etnik soykırım uygulamalarına  dikkat çekmek için önemli bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.

Ahmet Gülümseyen

Ahmet GÜLÜMSEYEN

Dünyanın en önemli spor organizasyonlarından birisi olan 2022 Kış Olimpiyat Oyunları Şubat ayında Çin’in başkenti Pekin’de gerçekleştirilecek. Oyunlar, Çin’in Doğu Türkistan bölge halkına yaşattığı insanlık dramına dikkat çekmek için önemli bir fırsat. Pekin’de gerçekleştirilecek organizasyona katılacak ülkeler veya sporcuları, tarihe damgasını vuran protestoların bir benzerini Çin’e yönelik gerçekleştirme gibi tarihi ve insani bir görev ve sorumluluk bekliyor. Dünya ülkelerinin dikkatini cezbeden söz konusu sportif etkinlik, Çin tarafından gerçekleşen soykırım neticesinde Müslüman Türk oldukları için akıtılan gözyaşının dinmesi gibi tarihi, bir fırsata neden dönüşmesin!.

Olimpiyat Oyunları’nın amaç kısmında ‘Gençliği karşılıklı anlayış ve dostluk ruhu içerisinde eğiterek, daha iyi ve daha barışsever bir dünya kurulmasına katkı sağlanması’ gibi ifade geçse de, 1896 yılında Yunanistan’da tesis edilmeye başlanan uluslararası oyunların, uygulanış şekliyle hiç de öyle olmadığını görmekteyiz. Öyle olmasaydı, Türkiye başta olmak üzere bugüne kadar hiçbir Müslüman ülkesine verilmemiş olur muydu! Öyle olmasaydı, kıyafetinden spor branşlarına kadar, yeni kurallar getirilmişti! Eğer öyle olsaydı, 2022 Kış Olimpiyat Oyunları, olimpiyatların amacı içerinde yer alan ‘barışsever bir dünya’ ifadeleriyle hiç bağdaşmayan, Doğu Türkistan’da insan hakları ihlali yapan Çin’de gerçekleşemezdi elbette!..

Spor organizasyonları, zalimin zulmünün gündeme gelmesi için tarihi fırsatlardır. Bunun en önemli örneği Dünya Ağır Sıklet Boks Şampiyonu Muhammed Ali’nin Amerika tarafından Vietnam Savaşı’na zorla gönderilmesi talebine, spor hayatını değiştirme pahasına ‘hayır’ demesinde görmekteyiz. Müslüman boksörün ‘Vietnamlılarla bir alıp veremediğim yok, hem onlar beni sizler gibi zenci diye hiç aşağılamadılar, bana hiçbir kötülük yapmadılar’ şeklinde, dünya barışına ilham olan bir karşı koyuş, Muhammed Ali’nin sadece sportif değil karakter olarak da efsaneleşmesini sağladı. Muhammed Ali’nin ‘Sportif başarı şampiyon, karakter efsane yapar’ sözünün yıllara meydan okuduğunu görüyoruz. Çin gibi işgalci konuma sahip İsrail’in Filistin zulmüne dikkat çekmek için, boks ve tenis gibi farklı branşlarda yarışan sporcuların, İsrailli sporcularla eşleştikleri için müsabakalara çıkmayı kabul etmeyerek, zalimin zulmüne alkış tutmak veya sessiz kalmak yerine, süreç protesto edilerek, baskı ve zulmün dünya gündemine taşıdıklarını görüyoruz…

Çin’in Doğu Türkistan Bölgesinde yaşattığı insanlık dışı uygulamayı, bölgeyi yakından bilen gazetemiz Yeni Akit yazarlarından Ahmet Varol, ‘Çin zulmünün üstünü örtebilir miyiz’ başlıklı yazısıyla bölgeye dikkat çekiyor; ‘Çin diktatörlüğü, Doğu Türkistanlıları yeni bir eğitime tabi tuttuğu iddiasıyla kamplarda topluyor. Bu kamplarda onlar bir tür toplu işkenceye tabi tutuluyorlar. Asıl amaçlarının da bu yetişen nesli anne ve babalarından ayırarak, ailede din duyarlılığı ve bilinci almalarının tamamen engellenmesi…’ Gazeteci-Yazar Halis Özdemir Beyefendi ise ‘Pekin Kış Olimpiyatları’ başlıklı yazısında, ‘Spor, devletler arasındaki kültürel alışverişi sağlayan sosyal bir aktivitedir. Çin, Doğu Türkistan’da zulüm yapıyor, dünya ise bu insanlık suçuna sessiz. 21. yüzyılda bunların yaşatan ev sahipliği yaptığı bir ülkede Spor Organizasyonlar protesto edilmeli….’ şeklinde, hassasiyetini ifade ediyor…

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) buyuruyor; İçinizden biri bir kötülük görürse onu eliyle, buna gücü yetmezse diliyle değiştirsin; buna da gücü yetmezse kalbi ile (o kötülüğe) tavır koysun, (onu hoş görmesin). Bu ise imanın asgari gereğidir.’Çin’in Doğu Türkistan’da gerçekleştirdiği soykırıma dikkat çekmek ve yarışmalara katılmama kararı gibi ülke ve sporcuların önünde tarihi bir fırsat var. Doğu Türkistan zulmüyle İnsan Haklarını ihlal eden ülke Çin’i protesto etmek için Pekin’deki oyunlara katılmama kararı, sporcu veya ülkeleri belki şampiyon yapmayacak ama onların isimlerini tarih sayfasında altın harflerle yer almasını sağlayacaktır… 

Kaynak : https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-gulumseyen/pekin-kis-olimpiyatlari-neden-protesto-edilmeli-38078.html?utm_source=gazeteoku&utm_me

Share
2063 Kez Görüntülendi.