logo

trugen jacn
08 Haziran 2015

NE OLURSA OLSUN, TÜRKİYE'(ANA YURD’A)’YE KÜSMEMEK GEREKİR

Timur

Prof.Dr.Timur KOCAOĞLU

Sovyetlere Karşı faaliyetlerde bulunan ve buyüzden Moskova’nın baskıları üzerine, 4 Kasım 1938’de Başbakan Celal Bayar hükümeti Bakanlar Kurulu toplandığında, eski Buhara Cumhurbaşkanı Osman Kocaoğlu’nun “Türkiya Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılarak onun yurt dışına çıkarılması” konusundaki hükümet kararını imzalarlar. 24 saat içinde de sivil polisler Osman Kocaoğlu’nun İstanbul’daki evine geerek, onun yüzüne “Artık Türk vatandaşı değilsiniz, Türkiye’de istenmiyorsunuz, 24 saat içinde Türkiye’yi terk etmeniz gerekir!” diye hükümet kararını ona bildirirler.

Kocaoğlu

Resim: 1938’de Varşova’da sürgündeki Osman Kocaoğlu (sağda), solunda Kafkasya fatihi Şeyh Şamil’in torunu Said Şamil ile Tatar Türklerinin aydın önderi Ayaz İshaki…

Babam Osman Kocaoğlu, Cumhurbaşkanlığı sırasında 1921’de Anadoludaki Kurrtuluş Savaşı sırasında Buhara’nın altınlarının Rusya üzerinden Türkiye’ye gönderilmesini sağlayan Osman Kocaoğlu, bu Türk vatandaşlığından çıkarılması ve Türkiye’den kovulması konuusnda acaba o gün neler düşündü, hangi ruh halindeydi, bilmiyorum?
— Ancak bu konuda bana birşey anlatmadı, yalnızca annem bana anlattı neler olduğunu! Osman Hoca bir Türkiye aşığıydı, sessizce bavulunu topladı ve Sirkeci’den trene binerek, eşi Hakime Hanıma ve tren istasyonuna gelmiş olan bir avuç arkadaşına veda ederek, Varşava (Polonya)’ya gitti, orada Kafkasya fatihi Şeyh Şamil’in torunu Said Şamil, Tatar Türklerinin aydın önderi Ayaz İshaki ve eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı Mehmet Emin Resülzade ile bir süre birlikte oldu.
— 2. Dünya Savaşı başlamadan Osman Hoca İran’a geçti ve annem Hakime Hanım’ı da oraya getirtti. Dünya Savaşı sırasında İran’da kaldılar. Sonra, 1944 ortasında Türkiye hükümeti Osman Kocaoğlu’na Türk vatandaşlığını tekrar verince, eşi ve İran’da 1942’de doğmuş olan ablam Özay’ı alarak istanbul’a geri geldi. Osman Kocaoğlu’na Türk Vatandaşlığı yeniden verilmeseydi, belki de ben İran’da doğmuş olurdum :))
— Osman Hoca 1968’de ölene kadar bana hem Türkistan hemde Türkiye sevgisini aşıladı, hiçbir zaman ona 1938’de yapılmış olan bu çirkin davranış dolayısiyle Türkiye’ye gücenmedi! İşte yurt sevgisi, Türkiye sevgisi böyle birşeydir! Yurda küsülmez!
Timur, 8 Haziran 2015

Etiketler: » » » » »
Share
1531 Kez Görüntülendi.