Fransa merkezli Küresel Giyim Markası Decathlon yöneticisinin itirafı gündeme bomba gibi düştü. Kendisine mal tedarik eden Çinli Tedarikçi Firmaların Çin’de fason olarak ürettiği ürünlerinin Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’daki Toplama kampları ile Çin zindanlarında esir olarak tuttuğu Uygur Türklerini Köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması ile üretildiğini açıkladı.
Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da Uygur Türklerini köle/İşçi olarak çalıştırılması ile üretilen skandal markalara bir birisi de daha eklendi. Fransa’nın önde gelen spor perakendecisi Decathlon’un, Çin’in Xinjiang bölgesindeki tedarikçisiyle iş birliği gündeme bomba gibi düştü. Decathlon, hir ne kadar kendisine yöneltilen bu konudaki suçlamaları reddedip, tüm ürünlerinde sorumlu kaynaklardan temin edilen pamuk kullandığını ve zorla çalıştırmaya karşı olduklarını açıklasa da Disclose ve “Cash Investigation” programı tarafından yapılan araştırmalar, şirketin tedarikçisi Qingdao Jifa Group’un, Uygur Türklerini Köle/İşçi olarak zorla çalıştırma ağıyla bağlantılı olduğunu ortaya koydu.
Fransa’nın dev spor perakendecisi Decathlon’un Uygurların Köle/İşçi olarak zorla çalıştırıldığı Uygur bölgesiyle bağlantılı olduğu iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Fransız firma büyük tepkilere neden olan bu suçlamaları yalanlasa da yapılan araştırma, Decathlon’un tedarikçisinin, Uygurların zorla çalıştırıldığı Uygur bölgesi ile bağlantılı olduğunu ortaya koydu.
Uygur Köle/İşçiliği ile Mal Tedariki Büyük tepki çekti
Fransa’nın Disclose ve France-2 kanallarında yayınlanan “Cash Investigation” adlı programı, şirketin, Çin’in Uygur bölgesinde Uygurların Köle/İşçi olarak zorla çalıştırma ağıyla ilişkilendirilen Qingdao Jifa Group adlı bir tedarikçiden tekstil ürünü temin ettiğini ortaya koydu. Bu iddialar,Decathlon’un tedarik zincirindeki karanlık bağlantıları gündeme getirirken uluslararası alanda büyük tepki çekti.
Yerel Decathlon yöneticisi itiraf etti
Doğu Türkistan/Uygur bölgesi Pekin tarafından 1949’dan beri işgal altında tutulan ve zulme uğrayan Uygur Türklerinin zorla çalıştırıldığı bir bölge olarak uluslararası alanda büyük bir tartışma konusu. Yayınlanan “Cash Investigation” programında, Decathlon için üretim yapan bir Çin fabrikasındaki Çinli yerel yönetici, burada depolanan pamukların Uygur bölgesinden getirildiğini kabul etti. Bu itiraf, Decathlon’un suçlamalarla ilgili şüpheleri artırarak markayı yoğun eleştirilerin odağına yerleştirdi.
Decathlon Bu Konudaki iddiaları Yalanlayamadı
Kendisine yöneltilen bu ciddi suçlamalar karşısında açıklama yapan Decathlon, zorla çalıştırmanın her türünü “kesin bir şekilde kınadığını” belirtti. Şirket yaptığı açıklamada, “Günlük olarak faaliyetlerimizde ve değer zincirimizde temel insan haklarına saygıyı duyuyoru ve bu konuda gereğini yapıyoruz. Bu iddialar araştıracağız ve doğruysa, gerekli tüm önlemleri alacağız” dedi. Ayrıca, tüm ürünlerinde kullanılan pamukların %100’ünün sorumlu ve normal kaynaklardan temin edildiğini, zorla çalıştırma içermediğini ve organik olduğunu ve geri dönüştürülmüş pamuk kullandıklarını vurguladı.
Uygurların Köle/İşçiliği İle Mal Üretimi Dünya Çapında Büyük Tartışmalara Yol Açtı
Çin’in işgalindeki Uygur bölgesinde yaşayan Uygurlar başta diğer Türk halklarına yönelik insan hakları ihlalleri, son yıllarda dünya çapında büyük tartışmalara yol açtı. Batılı İnsan Hakları ve hukuk ile ilgili çalışan Sivil Toplum Kuruluşları ise bu bölgedeki batılı küresel Firmalara fason mal üreten Çinli Firmaların Uygurları Köle/İşçi olarak zorla çalıştırdıklarını tüm boyutları ile belgelemiş ve bunu dünyaya açıklamış bulunuyor.
NBA ürünleri de Kara listede
“Cash Investigation” programının araştırması, Decathlon’un ABD’lı ünlü Basketbol takımı NBA logolu ürünlerinin de Qingdao Jifa Group aracılığıyla satıldığını ortaya koydu. Decathlon, 2021 yılında NBA’nin resmi ortağı olmuş ve dünya genelinde bin 700’den fazla mağazasında NBA ürünlerini satışa sunmuştu. Bu ifşaat, özellikle NBA’nin Çin’in Uygurları Köle/İşçi olarak zorla çalıştırma iddialarına karışan şirketlerle olan bağlantıları nedeniyle eleştiriliyor ve şirketin insan haklarına duyarlılığı konusundaki imajını daha da zedeleyeceği belirtiliyor.
ABD Uygur Bölgesinde Köle/İşçilik İle Üretilen Ürünlerin İthalatını Yasaklamıştı
ABD yönetimi, Aralık 2021’de kabul edilen bir yasa ile , Uygur bölgesinde imal edilen ve ülkeye gelen ürünlerin ithalatını yasakladı. Bu yasa, yalnızca tedarikçi şirketlerin, üretimlerinde zorla çalıştırma yapılmadığını kanıtlayabilirlerse bu yasaktan vareste tutuluyor.
KAYNAK : https://www.yenisafak.com/ekonomi/zulme-ortak-oldular-decathlon-yoneticisinin-itirafi-gundeme-bomba-gibi-dustu-tedarikcilerinin-uygur-turklerini-kole-gibi-calistirdig