BM.Raportörü Douhan Çin’in Uygur Soykırımı Konusunda Yanlı ve Tarafsız değil
Uygur Hareketi Lideri Ruşan Abbas BM.Raportörü Douhan’ın geçmişte te Çin ile ilgili konularda Çin yanlısı ve taraflı tavır sergilediğini belirterek şönlere açıkları : ” Raportör Douhan diktatörlükleri savunmadaki geçmişi ve Çin ile olan yakın ilişkileri, bu raporun tarafsızlığı konusunda ciddi şüpheler doğuruyor. Çin’in Doğu Türkistan’daki devlet baskısı ve Köle/İşçi olarak zorla çalıştırma uygulamalarıyla ilgili güvenilir kanıtlar göz ardı edilerek, Pekin’in suçlarının üstü örtülmeye çalışılıyor. Raporda öne sürülen yaptırımların “insanlığa karşı suç” olduğu iddiası ise absürt bulunuyor. Çünkü bu yaptırımlar, BM’nin kendi insan hakları ofisinin de teyit ettiği üzere, Çin’in bu ve diğer insanlık dışı uygulamaları Uygur halkına yönelik insanlığa karşı işlenen suçları için net ve açık kanıttır.” dedi.
Uygur Hareketi Bşkanı Raportör Douhan’ın hukuki gerekçelerinin belirsiz ve dayanıksız olduğunu belirtti ve açıklamasını şöyle sürdürdü : ” Douhan BM sistemini bozarak yozlaştırmıştır. Bu saygın Kurumun bütünlüğünü zedelemiş ve koruması gereken mağdurları ihmal etmiş ve onların haklarını göz ardı etmiştir. Douhan Raporu”, ayrıca Çin ile ticaret yapan ve Köle İşçilikle mal üreten tedarik zinciri küresel Şirketlere “aşırı uyum” göstermiştir.
Uygur Hareketi olarak bu konuda , asıl meselenin Çin Komünist Partisi’nin insanlığa karşı işlediği suçlar olduğuna dikkat çekiyoruz. Uygurların Köle/İşçi olarak Zorla çalıştırma, zorla kısırlaştırma, kültürel yok etme ve Uygurlar başta diğer Türk Halklarının şekilde Çin tipi Toplama kamplarına hapsedilmesi başta diğer Çin’in belgelenmiş insanlık suçlar nedeniyle uygulanan ekonomik yaptırımlar ve ticaret kısıtlamaları, uluslararası toplumun Çin işgal rejimine karşı gösterdiği meşru tepkilerdir.
2022 yılında BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin 31.08.2002 tarihli Uygur Raporu, Pekin’in Doğu Türkistan’daki baskıcı politikalarının “uluslararası suçlar, özellikle insanlığa karşı suçlar” teşkil edebileceğini teyit etmişti. Ancak, bu değerlendirmeye rağmen, BM İnsan Hakları Konseyi, Çin’in küçük ülkeleri baskı altına alarak raporu tartışmayı reddetme yönünde oy kullanmasını sağlamıştır. Uygur Hareketi, yaptırımların zorla çalıştırmayı teşvik eden ekonomik teşvikleri bozduğunu ve işgücü sömürüsü yapan şirketleri caydırıcı bir etkiye sahip olduğunu vurgulamaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Şubat 2024’te zorla çalıştırma konusundaki Yönergesini /kılavuzlarını güncelleyerek Doğu Türkistan’daki devlet eliyle zorunlu iş transferlerinin, toplama kamplarının ve işçi sömürüsünün ILO standartlarına aykırı olduğunu belirtmiştir. Uygur hakları örgütleri de, zorla çalıştırmanın işçilere zarar verdiğini, yaptırımların ise onların haklarını koruma amacı taşıdığını dile getirmiştir. Ayrıca, bu konuda hazırlanan Çeşitli raporlar, Pekin’in zorla iş transferlerini Uygurları zorla çalıştırmak amacıyla kullanıldığını ve bu sürecin geniş bir küresel tedarik zincirini etkilediğini gösteriyor.
Çin, Bölgenin Kaynaklarını Kullanarak İnsanlık Suçları İşlemektedir
Uygur Hareketi Başkanı Ruşen Abbas konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı : ” Çin yönetimi işgalindeki Doğu Türkistan’dan sömürerek gasbettiği tüm ekonomik imkanları sürdürdüğü insanlık suçları ve ili devam eden soykırımından kar etmeye yönelik plan ve projelerinde kullanmaktadır. BM.Raportörü Douhan Çin gibi diktatör rejimleri savunma ve insan haklarını korumak için atılan meşru adımları baltalama girişimlerinde geçmişteki uygulamaları ile sabıkalı bir kişiliktir. Bu durum ise, BM’nin adalet ilkelerini zayıflatmakta ve Uygur halkı adına hesap verebilirliği talep etme görevini yerine getirmediğininin işaretidir.
Uygur Hareketi olarak uluslararası topluma şu çağrıda bulunuyoruz :
- BM.Raportörü Douhan’ın görevini yetirence yapmayarak bundan çıkar çatışmalarını ortaya çıkarmaya
- Raportör Douhan’ın tüm ilgili politika süreçlerinden dışlanmasını sağlamaya
- Bu son sorunlu raporun uluslararası toplum tarafından reddedilmesi gerektiğine inanmaktayız.
- BM.lerden bu aykırı son raporun geri çekilmesini ve yerine gerçeklere daha uygun bir raporun düzenlemisini talep ediyoruz.
- BM.başta tüm ülke yönetimlerini Doğu Türkistan’a yönelik yaptırımları sürdürmeye ve artırmaya davet ediyoruz
Kaynak : https://www.sabithaber.com/uygur-hareketinden-bm-raportoru-douhana-sert-tepki-123083/?