logo

trugen jacn

ÇİN YÖNETİMİNİN URUMÇİ’DE “TÜRKİYE ” KONULU TOPLANTI DÜZENLEMESİ DİKKAT ÇEKİCİ !

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Çin  yönetiminin işgalindeki Doğu Türkistan’in başkenti Urumçi’de ” Modern  Türkiye’de siyasi Toplumsal ekonomik durum  ve Çin- Türkiye İlişkileri ” konulu bir bilimsel toplantı düzenlediği  vv bu durumun çok dikkat çekici bulunduğu açıklandı.

ÇKP iktidarınının güdümündeki  Çin Haberleri(China News Network) Sitesinin ün 26 Haziran tarihli  haberine göre  Urumçi’de Türk ve Çinli uzmanların katılımıyla “Modern Türkiye’de Siyaset, Ekonomi ve Toplum: Çin-Türkiye İlişkileri” başlıklı bir seminer düzenlendi. Konferansta konuşan, aralarında Uygur Özerk Bölgesi Sosyal Bilimler Akademisi Orta Asya Enstitüsü’nün eski müdürü Pan Jiping’in de bulunduğu Çinli uzmanlar, konuşmalarında Türkiye ve Çin  arasındaki ekonomik ve kültürel alışveriş faaliyetlerinin güçlendirilmesinin” önemli olduğuna dikkat çektikleri bildirildi.

Çin hükümetinin  sürekli vurguladığı gibi Türkiye ile Çin arasında “dostluğun” geliştirilmesinde köprü görevi gören Uygur aydınlarına  toplantıda konuşturulması  dikkat çekici  bulunduğu bildirildi.

Buna karşılık  yıllardan beri   Çin hükümetinin Uygur bölgesinde uyguladığı  Çin milliyetçiliği ile soykırıımcı ve sömürgeci politikalarını savunmada öncü rol oynayan  ÇKP’lı Çinli  Şövenist Pan Jiping gibi sözde “bilim adamlarının” konuşmaları da konuyla ilgili bazı şüpheleri artırdığı bildirildi.

Çin yönetiminin bu sözde bilimsel Toplantıyı  Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın bu ayın başlarında  Doğu Türkistan’in başkenti  Urumçi ve kadim kültür merkezi   Kaşgar’ı ziyaretinden kısa bir süre sonra yapılması ve toplantı yerinin  de özellikle Urumçi olması dikkat çekiyor.

Diasporada yaşayan Uygur Türkleri Dışişleri Bakanı Fidan’ın  bu ziyareti sırasında  “Urumçi ve Kaşgar  kadim  Türk-İslam şehirleridir.”  bözünü   açıkça  dillendirmesini  ” Çin hükümetinin “Sincan her  tarihten beri  Çin’in ayrılmaz bir parçası olmuştur” şeklindeki iddiasına  cevap olduğunu ve bundan büyük memnuniyet duyduklarını   ifade ediyorlar.

Türkiye, Çin’in 05 Temmuz  2009 ‘daki  etnik  katliamını  “Urumçi’de yapılanlar adeta Soykırımdır !”  tanımlamasından bu yana  Türkiye-Çin ilişkilerinin siyasi ve ekonomik alanda birçok iniş ve çıkışlar  yaşadığı biliniyor.

Share
517 Kez Görüntülendi.