logo

trugen jacn

ÇİN, KURDUĞU GİZLİ POLİS MERKEZLERİNDE ÇKP.REJİM MUHALİFLERİNİ CEZALANDIRIYOR

Avrupa’nın göbeğinde (Çin) Polis operasyonu

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

İspanya merkezli bir İnsan hakları Kuruluşu olan  Safaguard Defenders’in  yayınladığı  bir rapor, Çin Komünist Parti (ÇKP) Rejiminin en az on yıldır Avrupa   ile  Orta doğu  ülkelerinde kurduğu gizli Polis Merkezlerini kullanarak rejim muhaliflerini kaçırarak onlara bu merkezlerde işkence yaptığı  ve bazılarını ise Mısır  gibi ülkelerin   işbirliği ve yardımı  ile  Çin’e kaçırdığı bildirildi. Çin komünist rejiminin  bu sınır ötesi baskı ve zulmünün   detaylandırıldığı 165 sayfalık bu  raporunda Çin’in bu yasadışı  gizli uygulamalarının ülkelerin egemenlik haklarına bir saldırı olmakla birlikte, uluslararası hukukun çiğnenmesi  ve kamu güvenliğini  ağır şekilde ihlali olduğu  de belirtildi.  

 ÇKP Rejiminin Yasadışı  Gizli Polis Merkezleri  
İnsan hakları  kuruluşu (STK) Safeguard Defenders  raporunda Çin yönetiminin ilk olarak 2022 yılında  50’si AB’de olmak üzere dünya çapında 53 ülkede 120’den fazla yasadışı polis ofisi işlettiğini  bildirdi. Bu yasadışı Polis merkezlerinin esas  görevinin   Çin zulmünden ülkelerini terk eden ve  diasporada yaşayan   Uygurlar başta diğer rejim karşıtı  Çin vatandaşlarını izlemek olduğu bunun da Çin  yönetiminin  insan hakları aktivistleri ile  muhalefete yönelik  sınır ötesi baskı ve zulmünün  bir parçası olduğu bilgisi de yer aldı. Çin yönetimi ülkelerin kendisine yönelik bu yasadışı Polis Merkezleri ile gizli faaliyetlerine yönelik eleştiri ve tepkilerine karşı  bu merkezlerin kendi vatandaşlarının idari hizmetlere erişimini sağlamak üzere  kurulduğunu ve faaliyet gösterdiğini önü sürdüğü de vurgulanıyor.

 Çin’in Polis merkezlerinin  Görevi  ÇKP Karşıtlarını Gizlice Cezalandırmak
Raporun yazarlarından Laura Harth Euronews’e yaptığı açıklamada  Çin’in Avrupa ve diğer ülkelerinde kurduğu bu gizli Polis merkezlerine bağlı  özel  ajanların  bu ve diğer bazı  görevler için yurtdışına gönderildiğini  görevlerinin diasporada yaşayan rejim karşıtlarına yönelik  “gizli polis operasyonlarını”  gerçekleştirmek olduğunu bildiriyor. Rapartör  Laura Harth, Çin’in resmi metodolojisi aslında   rejim karşıtlarını  kaçırmak ve cezalandırmaktır.  Ama, bu gizli Çin Polis Merkezleri kaçırmadan önce bu rejim muhaliflerini çeşitli yollarla  onları  ülkelerindeki ailelerinin yanına dönmeye ikna etmeye, aksi takdirde  ülkelerinde yaşayan ailelerini toplu şekilde   tutuklayarak cezalandıracakları  yolunda tehdit ve şantaj  yoluna  baş vuruyor. Ayrıca, kendilerinin emekli maaşlarını  keserek bu haklarından mahrum edebileceklerini  belirtiyorlar. Bütün bunlardan sonra  ikna olmayan ve bu teklifleri  kabul etmeyenleri  ise, “Kendilerini  zorla tutuklayarak Çin’e kaçıracakları  ve cezalandıracakları” tehdidinde de bulunuyorlar.” şeklinde konuştu.

Raporda,  ayrıca Çin’in son on yılda gerçekleştirdiği ve uluslararası  hukuk, suçluların iadesi ve diğer   prosedürler gibi devletlerarası   hukukun tanıdığı geleneksel yasal yolları bypass eden “Rejim Karşıtlarını Gizlice Kaçırma veya geri gönderme operasyonları ”   ayrıntılarıyla anlatılıyor.

Çin yönetimi 10  yıl önce, 2014’te  bugüne kadarki en kötü  Kaçırma Operasyonlarından  biri olan Tilki Avı Operasyonunu gerçekleştirmişti. Bu uluslararası hukuk ve ulusal güvenliğin ve egemenliğin çiğnenmesi olan bu operasyonlarını  ÇKP Lideri  Xi Jinping’in yolsuzlukla mücadele kampanyası talimatından sonra   2015’teki ” küresel bir uzantısı ve  kapsamlı Gökyüzü Ağı Operasyonu ” takip etmişti.

Araştırmacı Harth, ” Çin’in bütün bu yaptıkları Çin Komünist Partisi’nin resmi politikası olduğunu  açıkça görüyoruz ve  bu bence  Çin yönetiminin Avrupa topraklarına ve dünyanın farklı her hangi bir  bölgesine  istedikleri zamanda açıkça girebileceklerini düşünmek  çok korkutucu.  Çin’in bu konuda gizli olarak  60 ülkede  gerçekleştirdiği  bu ve benzeri yaklaşık 300  olayını  belgelemeyi başardık. ”  İfadeleriyle endişelerini paylaştı.

Çin’in Gizli Polisleri Bir Yılda 230 Bin Karşıtı Çin’e Zorla Döndürdü  
Çin’in resmi rakamları, iki  kez uygulanan genel  geri döndürme kampanyası sonucunda 120’den fazla ülkeden 12 bin geri dönüş  yaptığını vakası  bu durumun Bunlar Pekin tarafından sıklıkla   kendilerinin büyük bir başarısı  olarak lanse ediliyor. Açıklanan bu rakamların  ne kadarının propaganda amaçlı yalan ve  ne kadarının gerçek veriler  olduğu tam olarak bilinmiyor. Ancak,bu konu  hakkında bir fikir vermesi açısından, birkaç yıl önce Çin, toplu cezalandırma tehdidinin de bir ikna aracı olarak kullanıldığı özel bir kampanyanın parçası olarak sadece bir yıl içinde 230 bin kişiyi Çin’e dönmeye zorladığı öne sürülüyor.

Safeguard Defenders’ın raporu,  Çin’e geri dönmeleri zorla sağlanan  veya sığındıkları ülke yönetimlerince  Çin’in baskısı ile zorla ülkelerine  iade edilen 283 Çinlinin ifadelerine dayanıyor. Raporda kimlerin Çin’e iade edildiği, nasıl iade edildikleri ve başarısız girişimlere ilişkin raporları içeren bir tablo da yer alıyor.

Buna göre geri gönderilenlerin sayısı 283 kişi olup  ülkelere göre  dağılımı şöyle ;

  1. AB.Üyesi Ülkelerden  27 kişi
  2. Bulgaristan 1  Kişi
  3. Kıbrıs  2 kişi
  4.  Çek Cumhuriyeti 1 kişi
  5. Fransa  5
  6.  Almanya 1
  7. Yunanistan 1
  8. İtalya 9
  9. Polonya 1
  10. Romanya 1
  11. İspanya 5

Sığınmacıları Kaçtıkları Ülkelere İade ve Teslim Etmek Olağan hale Gelmiştir

Araştırmacı  ve Raportör Harth,    Ülkelerin kendisine sığınanları kaçtıkları ülkelere iade ve teslim etmesi olayı  dünyanın her yerinde her gün olan olağan bur vaka haline geldiğini belirterek şunları sözlerine ekliyor :”  Ama ne  yazık ki Avrupa ülkelerinin  mültecilerin  her gün karşı karşıya kaldığı bu tehdit karşısında  henüz uyanmadığını  üzülerek ifade etmek isterim. Ayrıca, şu anda Hırvatistan’da  Çin’in yasa dışı gizli Polis Merkezleri   ifşa edilmeden önce İtalya’da olduğu gibi, Macaristan’da da   Çin’in bu yasadışı gizli  polisllerinin bu ülke Polisleri ile birlikte  açıkça  devriye gezmesini  kabul etmek ve eleştirmemek mümkün değildir.  planlarını da eleştiriyor.

Rapora göre Giderek artan bir başka endişe de Çin’in yasadışı gizli Polislerinin  Schengen bölgesi içinde hareket etme imkanı sağlanması durumudur. İzin günlerinde, bu  Kanunsuz  ve kaçak Gizli Çin Polisleri  kontrol olmaksızın bölge içinde istedikleri yere seyahat edebiliyorlar.

Raporda, AB.üyesi ülkelerdeki yasadışı Çin  gizli polislerinin varlığı ve faaliyetleri  bir süre önce Avrupa Parlamentosu tarafından da ele alındığı ve tartışıldığı bilgisi de yer alıyor.

Kaynak. Euronews.com

Share
1505 Kez Görüntülendi.