Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Uygur Hareketi Kurucu Başkanı ve İcra Direktörü Ruşen Abbas ” Çin yönetimi Doğu Türkistan’da işgali kabul etmeyen ve ve soykırım uygulamalarına karşı gelen tüm Uygurları katlederek ortadan kaldırdığını” açıkladı
Uygur Hareketi Başkanı Abbas bu sözleri 26-27 Ekim tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen “Cenevre Forumu-2023” konferansında yaptığı konuşmasında dile getirdi. Cenevre Forumu-2023 Konferansına katılan Ruşen Abbas “Çin’deki Güncel İnsan hakları Krizi” başlıklı oturumda Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türk halklarına yönelik insanlık suçları ile etnik soykırım uygulamalarından örnekler vererek yaptığı konuşmasında şunları söyledi :
” Çin’in Uygur bölgesindeki uygulamaları Kalkınma mı yoksa yeni bir sömürgecilik biçimi midir ? ” Bu konu öncelikli olarak sorgulanmalı ve ivedilikle cevap aranmalıdır. Çin hükümeti Tibet, Tayvan, Hong Kong, Doğu Türkistan, Mançurya, İç Moğolistan başta diğer birçok Çinli olmayan bölgelerde insan haklarını ihlal ediyor ve insanlık suçları işliyor. Bu toprakların tariihi ve asıl sahipleri ana vatanlarında devam eden baskı, zulüm ve etnik soykırıma karşı varlıklarını koruma mücadelesi veriyor. İşgalci yabancı bir güç olan Çin otoriter rejimi mağdur bu etnik gurupların etnik kimliklerini koruma eylemlerini “Terörcülük ve İstikrar Bozucu ” faaliyetler olarak tanımlayarak istikrarı korumak amacıyla bunların tepkilerini aşırı şiddet ve devlet terörü kullanarak bastırıyor. Çin’in bu bastırma uygulamalarından esas amacı muhalefeti bastırmak ve çatışma kaynağı ve rejime düşman olarak gördüğü kişileri katlederek ortadan kaldırmaktır. Çin’in işgalindeki bölgelerdeki bu bastırma politikası, Çin’deki insan hakları ihlalleri başta daha büyük sorunların ve insanı krizlerin önünü açıyor.” şeklinde konuştu.
İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen “Cenevre Forumu-2023” toplantısına Uygur Hareketi başta olmak üzere Tibet Sürgün Parlamentosu üyesi Nurzin Dolma,Günüy Moğolistan Temsilcileri ile uzmanları, araştırmacılar, aktivistler, hükümet temsilcileri, diplomatlar, düşünce kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra Avrupa Parlamentosu üyeleri katıldı. Yapılan konuşmalarda Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan, Tibet, Güney Moğolistan’daki ciddi insan hakları ihlallerinden örnekler verildi. Çin hükümetindan bu insan hakları ihlallerine ve etnik soykırım uygulamalarına bir maruz kaldıklarını açıkladı.
BENZER HABERLER