logo

trugen jacn

UYGUR ŞAİR-YAZAR TAHİR İZGİL’İN ” GECE TUTUKLANMAYI BEKLERKEN” KİTABI YAYINLANDI

Tahir-hamut-izgil-kitab-02-1024

Hamit Göktürk (UYHAM)

Doğu Türkistanlı Uygur Türkü şair, yazar senarist ve filim yapımcısı  Tahir Hamit İzgil’in ülkesinde iken, başından geçenler ile Çin’in  Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik baskı ve zulmünü anlatan ” Gece  Tutuklanmayı  Beklerken ” adlı kitabı  Penguen  Yayınevi tarafından İngilizce olarak yayınlandığı bildirildi.

Doğu Türkistan’ın Kaşgar şehrinide dünyaya gelen Şair yazar ve filim yapımcısı  Tahir Hamit İzgil, Lise  öğrenimini memleketi Kaşgar’da   tamamladıktan sonra Üniversite giriş sınavlarında derece ile Pekin’deki Merkezi Milletler Üniversitesi Edebiyat  Fakültesini tamamladı.Daha sonra ülkesine dönerek başkent  Urumçi’de çalışmaya başladı.  Yazdığı şiirler yazıları ve yaptığı milli değerleri öne çıkaran filmleri ile sürekli işgal rejiminin  dikkatini çekti ve sürekli kontrol ve gözetim altında tutuldu.

Çin işgal rejiminin 2107’de Doğu Türkistan’da başlattığı “Terörcülere ve Radikal Dincilere Savaş Kampanyası” ile Çin,Uygurları bastırmayı ve soykırım ile asimile atme projesini resmen ilan ve uygulamaya başladı.
Bunun üzerine bir yolunu bularak ailesiyle birlikte 2017’de  ABD’ne giderek sığınma talebinde bulundu. Sığınma  talebi kabul edildikten sonra  Çin hükümetinin Uygur halkına yönelik  baskı, zulüm ve etnik soykırım suçları ile onların yüksek teknolojili  kontrol ve  gözetleme uygulamalarını  yazdığı yazılar, medya verdiği açıklamalar ve raportajları ile  çeşitli biçimlerde dile getirdi.

Bu arada Ağustos/2023’te   Çin’in Uygur Türklerine yönelik baskı,zulüm ve etnik soykırım uygularını kendi  başından geçenler ile tanık oldukları ve anıları  üzerinden yola  çıkarak   “Gece Tutuklanmayı Beklerken”  adı ile kitaplaştırdı ve   uluslararası  bin üne sahip  Penguin Yayıncılık tarafından yayınlanmasını sağladı.

UYGUR ŞAİR-YAZAR TAHİR İZGİL’İN ” GECE TUTUKLANMAYI BEKLERKEN” KİTABI YAYINLANDI

Yazar İzgil : Kitapta Çin İşgalinde yaşayan halkımın yaşadığı Ağır Trajedileri Detaylı Olarak  Anlatmaya çalıştım. 

Kitabın yayınlanmasından sonra   ABD Yazarlar Birliği(Pen American Association-PEN America) ile  Penguin  Yayınevi  ortaklaşa  bu eserin  tanıtımı için bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte  kitabın yazarı  Tahir Hamit İzgil ile  ve kitabı İngilizceye çeviren ABD’lı Akademisyen  Dr. Joshua Freeman  kitap hakkındaki görüşlerini açıkladılar. .

Yazar Tahir Hamit İzgil  konuşmasında, Kendisinin başlangıçta bir şair olarak insanlara mutluluk getirecek eserler sunmak istediğini ancak halkının başına gelen ağır trajedilerin ve talihsizliklerin onu böyle bir trajediler içeren ve bunu anlatan bir   kitap  yazmaya zorladığını söyledi  ve  konuşmasında  Okurların kitapla ilgili yorumlarını değerlendirerek, okuyucuların kitabın içeriği hakkında çeşitli noktalardan izlenimler edindiğini ve bunun kitabın başarılarından biri olduğunu ifade etti.  Ortak Etkinliğin sonunda ise Yazarın  yeni çıkan  bu kitabını okuyan okurlar, kitapla ilgili izlenimlerini paylaştılar ve hissettikleri bazı noktalara dair  kendisine sorular yönelttiler.  Daha sonra ise  okuyucuların ve her kesimden insanların  kitap ile ilgili  sorularını  cevaplandırdı.

Amerikan Yazarlar Derneği’nden(PEN)   Nadine Farid Hanım’ın bu kitabın oluşum süreciyle ilgili sorusuna verdiği cevapta şunları söyledi : ”  Kitabım  Uygurların şu anda başına gelen trajedilerin  bir kısmını yansıtmakta ve bu konuda okuyucularına   Çin işgalindeki ana yurdum Doğu Türkistan hakkında bir fikir vermesini temin etmektedir. Ben bu kitapta  Çin  işgal rejiminin Uygurları yüksek teknoloji ile  izleme ve gözetleme sistemine ilişkin  verdiğim birkaç örnek üzerinden, insanların böylesine yüksek teknolojili bir gözetleme sistemi altında  yaşarken, neler hissettiklerini aydınlatmaya çalıştım. Doğu Türkistan’da baskı ve zulüm altında yaşayan Uygurlar başta diğer Türk halklarının, kendi ailem ve yakınlarımın ve  komşu ve dostlarının yaşadığı trajedileri  kendi  tecrübelerim ve  tanık olduklarım üzerinden  daha detaylı bir şekilde aydınlatmaya  çaba gösterdim. “şeklinde konuştu.

Şair Tahir Hamut İzgil'in "Gece Kaçırmayı Beklerken" adlı kitabı.
 

Kitapta  Çin’in Doğu Türkistan’daki Baskı ve Zulümleri ile  Yüksek Teknoloji ile İnsanları Nasıl Yok ettikleri  Anlatılıyor

Uygur  Türkü Şair, Yazar ve Film yönetmeni  Tahir Hamit İzgil “Gece  Tutuklanmayı  Beklerken” adı ile yazdığı  bu unutulmaz kitabında,  Çin işgal rejiminin Uygurları  yüksek teknolojili gözetleme sistemi ile bir anda nasıl birer birer ortadan kaldırdığını ve yok ettiklerini anlatıyor.  Kitapta ayrıca şair Tahir Hamit İzgil’ın yazdığı şiirlerinden bazı   seçme şiirleri de yer alıyor. Yazarın bu şiirlerinin  kitabın içeriğini  daha  da güçlendirmeye yaradığı belirtiliyor.

“Gece Tutuklanmayı   Beklerken” kitabını okumuş olan birkaç okuyucularından biri olan   ABD_Uygur Derneği Başkanı Elfidar İltebir   kitabı şu sözler ile yorumladı : ”  Uygur  Şair ve Yazarımız  sayın Tahir Hamut İzgil ve ailesinin Urumçi’den ayrıldığı andaki korkunç sahneleri ben 31 yıl önce  11 yaşındayken anavatanımdan ayrıldığı zamanki sahneleri bana tekrar hatırlatmış ve  beni derin bir hüzne sevk etmiştir.” sözleri  ifade etmiştir.

Çağdaş Uygur Şiiri Antolojisi

Şair Yazar ve Film Yönetmeni Tarih Hamit İzgil Kimdir ? 

Şair ,yazar ve film yönetmei Tahir Hamit İzgil, 1969 yılında  Doğu Türkistan’in Kaşgar kentinde doğdu. Öğrenimini   1992 yılında Pekin-Merkezi Milletler Üniversitesi  Uygur dili ve edebiyatı  üzerinde tamamladı. 1986’dan beri  Şiir ve edebiyat ile uğraşıyor. Şimdiye kadar çeşitli türlerde iki yüzden fazla  kendi yazdığı edebî eser ve  tercüme eserler   ile çeşitli yayın organlarında yayınlanmış  yazıları bulunmaktadır. Ayrıca,kendi yazdığı senaryoları de kendisi yönetmen olarak filme aktarmıştır. Dizi filimlerinin içinde en önemli olanı ise,Doğu Türkistan’ır kadim kültür ve medeniyet merkezi olan Kaşgar’da yaşayan Uygurların günlük yaşantısı konu alan ve Uygur Türkçesinin en güzel dialoglarının yer aldığı ” Kaşgar’daki Paranglar(Konuşmalar) dizisidir. Uygur Türklerinin önde gelen ve önemli şair ve yazarlarından  biri olarak tanınan  şair Tahir Hamit İzgil, 2017 yılında Çin hükümetinin Uygurlara yönelik ” Radikalizm ve Terörcülerle Savaş” adı altında toplu tutuklamaları  ve   göz altına aldıkları milyonlarca Uylgur’u  Ülke genelinde kurduğu Hitler’in toplama  ve ölüm kampları benzeri  Çin tipi Nazi kamplarına hapsetmesi  başta  benzeri görülmemiş baskı ve zulüm kampanyaları  sonucunda  çok sevdiği ülkesini  terk etmek zorunda kaldı. Halen  sığınmacı olarak yaşadığı ABD’nın Virginya eyaletinde edebi  çalışmalarını  ve insan hakları Aktivisti olarak faaliyetlerini  devam etmektedir.

Şair ve yazar İzgil’in hazırladığı  kendi şiirleri ve bazı Uygur şairlerinin  bazı   şiirlerinin örneklerinin   Türkçe çevirisi İstanbul’da  “Çağdaş Uygur Şiirleri Antolojisi” adı  yayınlanmıştır.

Share
4484 Kez Görüntülendi.