logo

trugen jacn

ÇİN’İN KÜRESEL BARIŞI TEHDİDİ ALMANYA’YI YENİ SAVUNMA TEDBİRLERİ ALMAYA ZORLUYOR

Çin'in Enerji Güvenliği Ekseninde Uyguladığı Enerji Politikasını Anlamak: Geleceğe Bakış-Geçmişe Dönüş, Dosya / Enerjide Dönüşüm Diren Doğan | Kriter DergiUYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin ile en yakın ekonomik ve ticari ilişkilerini yıllardan beri sorunsuzca sürdüren Almanya’nın Çin’in günden güne artan küresel tehditleri sebebiyle  Çin ile ilişkilerinde daha dikkatli olmaya  güvenliğini ekonomik çıkarlarından daha önemli görmeye ve  ulusal  güvenliği için Çin’e karşı  yeni  savunma  tedbirler almaya zorladığı bildirildi.

 Reuters Ajansının haberine göre Almanya,  14 Haziran 2023’te Çin’in dünyaya yönelik tehditlerinin arttığı  bu süreçte  yeni  ulusal güvenlik stratejisi Belgesini açıkladı.  Almanya yönetiminin yeni ulusal  Güvenlik stratejisi belgesi şöyle ;
  1. Çin Yönetimi, tüm dünyaya yönelik küresel baskısısı  günden güne arttırarak sürdürmektedir.
  2.  Çin yönetimi ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını  her yönden desteklemekte ve kollamaktadır.
  3. Bütün bu sebeplerle  Almanya Çin ile ilişkilerinde  ulusal güvenliğini  artık ekonomik çıkarlardan daha  öncelikli ve önemli görmektedir.
  4. Almanya’nın yeni  Stratejik Güvenlik Stratejisine göre, Federal yönetim bundan böyle tüm dikkatini  jeopolitik hedeflere  yönlendirecektir.
  5. Bütün bunlara ek olarak,Almanya ulusal güvenlik politikalarının daha hızlı  güvenli ve  daha  rantabil yürütülmesini sağlamak amacı ile  ulusal güvenlik komisyonu kurmaya karar vermiştir.Wo Ueli Maurer mit Xi Jinping ... | Tages-Anzeiger

Başbakan  Scholz : Yeni Stratejik  Belgemizde  Çin’in Küresel Tehdidi Öncelikli  

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, hükümetinin hazırladığı yeni Ulusal Strateji Belgesini açıklamak için  düzenlediği    basın toplantısında şunları söyledi :

“Bu yeni Yeni Stratejik  Belgemiz,  Çin’in Küresel Tehdidine karşı  Öncelikli  güvenlik sorunlarımızla başa çıkma biçimimizde büyük bir değişiklik anlamına geliyor. Ayrıca, Askeri stratejide  de genel  ulusal güvenliği dikkate alacağımızın ve muhtemel   olarak  Çin’in tehditleri  ile başa çıkmak için yeni bir  strateji  ve eylem planı için ön  hazırlıktır.” şeklinde konuştu.

Diğer yandan ise, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock  konu ilgili olarak yaptığı açıklamasında “Gelecekte  Çin ile  olan  ekonomik ilişkilerimizde  güvenlik politikalarımıza öncelik verilecektir. Ayrıca Ulusal güvenliğimiz için şimdiye kadar  Rusya’dan gelen gaz için ödediğimizden  2-3 kat daha fazlası oranında  harcama yaptık.” dedi.

Resmi rakamlara göre,  Rusya’nın Avrupa ülkelerine  sattığı doğal gazın yarısını Almanya satın almaktadır. Rusya’nin  Ukrayna’ya saldırmasından sonra da Rusya’nın gaz satışında her hangi bir azalma görülmemektedir.

Uzmanlara göre ;  ” Rusya ve Çin şu anda Avrupa barışına yönelik en büyük tehdittir. Ancak, buna rağmen  Almanya  de diğer AB. ülkeleri gibi ,  enerji  kaynaklarının  tedarikinde   Rusya ve Çin’e bağımlıdır. Dolayısıyla Almanya, ekonomiden  eğer, ulusal güvenliğini ön planda tutmak istiyorsa, öncelikli olarak  Çin ve Rusya’ya olan  enerji tedarikindeki bağımlılığından kurtulmalıdır.” şeklinde değerlendiriyorlar.

Almanya yönetimi, Çin’i Ukrayna savaşında Rusya’yı desteklemekle suçlasa da Tayvan meselesine  hiç  söz etmemesi çarpıcı bulunuyor.

Share
5230 Kez Görüntülendi.