logo

trugen jacn
06 Ocak 2015

ÇİN’DE TÜRKİYE YILI VE DOĞU TÜRKİSTAN…

Türkiye ile Çin arasında ekonomik ve siyasi ilişkiler hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin başbakan yardımcısı sıfatıyla Çin’e giderek Doğu Türkistan’ın Kaşgar bölgesine gitmesinden sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çin ve Doğu Türkistan’a gitmişti. Başbakan Erdoğan’ın da Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’ye yaptığı geziyle Çin ile Türkiye arasında ki ekonomik ve siyasi ilişkilerin gelişmesine paralel şimdi de CHP lideri Kılıçdaroğlu Çin’e gitti. Kılıçdaroğlu’nun Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’de de inceleme yapacağı, burada ki Uygur Türkleriyle görüşeceği öğrenildi.

Türkiye’den Doğu Türkistan’a uçak seferi

Son yıllarda Doğu Türkistan’ı dış dünyaya açan ve Türkiye’den Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’ye direk uçak seferleri düzenleyen Çin devleti, Türkiye’den bazı medya mensuplarını da Çin’e götürmeye devam ediyor. Türkiye-Çin arasında ki ilişkilere paralel Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerinde çok az da olsa baskı azalırken sistemli bir şekilde Çin, Uygurları asimile etmeye ve baskı kurmaya devam ediyor. Bugün normalde nüfusu 75 Milyon olması gereken Uygur Türklerinin Çin’in baskısı ve asimilasyonuyla 10 milyon civarında nüfusu var. Doğu Türkistan bölgesinde ki gezide bu baskıyı ve Uygurlar üzerinde ki asimilasyonu ciddi şekilde görebiliyorsunuz. Uygurlar konuşmaya çekiniyorlar. Türk turistlerle aralarına mesafe koyuyorlar. Doğu Türkistan illerinde bunu rahatlıkla görüp yaşayabiliyorsunuz.

Kılıçdaroğlu’nun Çin gezisi

Kemal Kılıçdaroğlu, Çin´de Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Bakanı Wang Jiarui ile bir araya geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çin gezisinin ikinci gününde Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Bakanı Wang Jiarui ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu ve beraberindeki CHP milletvekilleri Çin Uzay Bilimleri Akademisini de ziyaret etti. Bir dizi temasta bulunmak üzere Çin´in başkenti Pekin´de bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Bakanı Wang Jiarui ile bir araya geldi. Görüşmede Kılıçdaroğlu´na CHP Genel Başkan Yardımcıları ve milletvekilleri eşlik etti.

Kılıçdaroğlu ve beraberindeki milletvekilleri görüşmenin ardından verilen öğle yemeğine katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Faruk Loğoğlu, Emrehan Halıcı, Grup Başkanvekili Muharrem İnce ile heyette bulunan diğer milletvekilleri Çin Uzay Bilimleri Akademisini de ziyaret etti. Çinli yetkililer, merkezin işleyişi ve uzay çalışmaları hakkında Kılıçdaroğlu ve beraberindekilere bilgi verdi. Ziyaretin sonunda topluca hatıra fotoğrafı çektirilirken Çinli yetkililer Kılıçdaroğlu´na uydu maketi hediye etti.

CHP liderinin Çin gezisi çok önemli. Sayın Kılıçdaroğlu’nun Çin’e yaptığı geziyi medyadan takip etmeye devam ediyorum. Bu geziler her iki ülkenin ve özellikle Uygur Türkleri başta olmak üzere Çin’de ki yaşayan bütün etnik unsurların yararına olacaktır.

Ötüken’den Çin seddine Türk tarihi belgeseli

Türk Dünyası ve Doğu Türkistan ile ilgili en kapsamlı çalışmayı Devri Alem belgesel yayıncılık yapmakta. Moğolistan, Çin, Doğu Türkistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Azerbaycan bölgesinde ciddi araştırmalar yaparak Türk tarihi üzerine belgeseller hazırlayan Devri Alem belgesel TV program yapımcısı İsmail Kahraman’ın hazırladığı Türk dünyası belgeseli www.gebzegazetesi.com ve www.belgeselyayinciylik.com da ki Devr-i Alem Belgesel TV’de yayınlanmakta.

Daha önce bu sayfada yer alan Göktürk Uydusu’nun Çin’den fırlatılmasıyla ilgili yazımı www.gebzegazetesi.com dan okuyabilirsiniz.

Çin´den DoğuTürkistan´a Devr-i Alem

İki kez Çin’e gidip gelmiş, son Çin gezimde Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi, turfan, Kaşgar, Yarkent, Hotan ve Tanrı Dağları’nı adım adım gezerek belgesel çekmiş ve araştırma yapmış bir gazeteci olarak Türkiye ile Çin arasında ki ekonomik ve siyasi ilişkileri artarak devam etmesinin hem Türkiye ve hem de Doğu Türkistan’da ki Uygur Türkleri için çok önemli olduğuna inanıyorum.

Yıllarca Türkiye ile Çin arasında Uygur Türkleri ciddi sorun oldu. Türkiye kavga ederek değil, acaba dostluk ilişkileriyle Uygurlar üzerinde ki Çin baskısını azaltabilir mi? Uygurların asimilasyon ve soykırıma uğramalarını önleyebilir mi, tam olarak bilemiyorum.

Bildiğim bir husus var. Uygurlar her geçen gün ata yurdumuz Doğu Türkistan’da varlıklarını kaybediyorlar. Kültürel değerleri yok oluyor. Sadece Uygurlar değil, Çin bölgesinde yaşayan bir çok Türk ve Müslüman azınlık bir buçuk milyar nüfuslu Çin’in baskısı altında. Uygurlar başta olmak üzere Çin’de ki Müslüman Türk varlığını korumak Çin içinde büyük bir kazanç olacaktır. Çin, son 20 yıldır ekonomik ve siyasi açıdan dünyaya açılıyor. Çin, dünya lideri olmak istiyorsa öncelikle Çin’de ki Müslüman Türkler başta olmak üzere bütün etnik ve kültürel değerleri korumak zorundadır.

Sonuç olarak CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun da Çin’e gitmesi 2013’ün Çin’de Türkiye yılı ilan edilmesi, Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’de Türkiye’nin ticaret fuarı açması Türk Turist ve işadamlarına Çin’in Doğu Türkistan’a açmaları çok önemli gelişmeler. Temennim Çin-Türkiye arasında ki dostluk gelişsin, Uygur Türkleri başta olmak üzere Çin’de ki azınlıklar Kültürlerini korusunlar.

DoğuTürkistan yazıları

Doğu Türkistan ile ilgili yaptığım araştırma ve yazılar büyük ilgi uyandırdı. Bu konuda daha önce yazdığım yazıları www.gebzegazetesi.com ve www.belgeselyayincilik.com sitesinde ki linklerinden okuyabilirsiniz.

Kocaeli’den Türkistan’a

Türkistan ile ilgili bir çok TV programı, belgesel, araştırma yazıları hazırlayıp konferanslar vermekteyim. Son olarak Türk Ocağı Kocaeli şubesinin geçen hafta düzenlediği Kocaeli’den Türkistan’a konulu konferansımın belgesel görüntülerini www.gebzegazaetesi.com da ki Devr-i Alem Belgesel TV’den izleyebilirsiniz.

Öte yandan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı sayın İbrahim Karaosmanoğlu’nun Türk Dünyası Belediyeler birliği genel başkanı olması çok önemli. Sayın Karaosmanoğlu sanayi kenti olan Kocaeli ile Çin’in Doğu Türkistan bölgesinde ki sanayi kuruluşları arasında ekonomik iş birliğinin kültürel iş birliğini güçlendireceğine inanıyorum. Sayın İbrahim Karaosmanoğlu ile Gaziler Dağında yaptığımız söyleşi www.gebzegazetesi.com.tr de ki Devr-i Alem Belgesel TV’den izleyebilirsiniz.

Sonuç olarak Türk dünyası yeteri kadar Türkiye Kamuoyu gündemine gelemedi. Bugün bazı Türk devletleri ile Türkiye Cumhuriyeti devleti arasında ciddi sorunlar yaşanıyor. Örneğin Özbekistan ile Türkiye arasında ki problem ciddi boyutlarda. Türkiye Türk dünyası coğrafyasıyla yakından ilgilenmeli Türkiye kamuoyu Türk dünyası ile ilgili objektif bilgilendirici ve yönlendirici haberler yapmalıdır.

İSMAİL KAHRAMAN/GEBZE GAZETESİ

Kaynak : ww.okumarehberim.com/gezi/yurtdisi-gezileri/206-cinde-turkiye-yili-ve-dogu-turkistan-turkiye-ile-cin-arasinda-ekonom

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1480 Kez Görüntülendi.