Son Dakika
Hollanda’nın başkenti Amsterdam Belediye Meclisi (Şehir Parlamentosu) Çin’in Uygur soykırımına tepki ve yaptırım amacı ile Çin yapımı kameraları satın almama kararı aldığı açıklandı.
Karar taslağı, Hollanda’daki “Dunk” partisinden milletvekili Sayın Süleyman Pidinju tarafından sunuldu ve 4 Mayıs’ta Amsterdam Kent Konseyi üyelerinin çoğunluğu tarafından onaylandı.
Hollanda’daki “Dank” partisinden olan ve şu anda Amsterdam Kent Konseyi’nde milletvekili olarak görev yapan Sayın Süleyman Pidinju röportajımızı aldı ve şunları söyledi: “Uzun yıllardır soykırım ve insanlıktan çıkarma baskısını ortaya koyuyoruz. Hollanda’daki Uygur kardeşlerimize karşı Çin’in politikası. Son yıllarda Çin’in Hollanda’ya Uygurları bastırmak için kullanılan kameralar sattığı ortaya çıktı. Kameraların Hollanda’daki Çin casusluğu tarafından kullanılma riski taşıdığı ortaya çıktı. Ayrıca Çinli şirketler Hollanda’da bu kameraları satarak para kazanırsa parayı Uygurları bastırmak için kullanabilirler. Biz de Hollanda’dan Çinli şirketler tarafından satılan kameraların kullanımını yasaklamasını istedik. Talebimiz Amsterdam Kent Konseyi tarafından onaylandı. Karara göre Amsterdam kentinde Çinli firmalara ait kameraların kullanımı yasaklandı. Bundan sonra Uygur soykırımına karışan şirketlerden teknoloji ürünü satın alınmadı.
4 Aralık’ta Amerika Birleşik Devletleri’nde CBS News tarafından yayınlanan bir makaleye göre, Çin artık “vatandaşların topyekûn gözetlenmesi ve kontrolü” çağına girmiş ve ülke genelinde 400 milyon kamera kurarak dünyanın en büyük gözetleme ülkesi haline gelmiştir. Üstelik uzun yıllardır Uygurlar bu kameralarla 24 saat izleniyor. Süleyman Pidinju, Hollanda’da 12 eyalet olduğunu ve Hollanda’da daha fazla eyalet ve şehrin Çin ile ticari ilişkilere kısıtlamalar getireceğini belirtti.
Hollanda’nın diğer şehirlerinde de böyle bir kararın alınacağını düşünüyorum” dedi. AB Parlamentosu da buna hazırlanıyor. AB üye devletleri Çin’den mal ithal ettiğinde, Çinli şirketler insan haklarına saygı gösterip göstermedikleri kontrol ediliyor. Bu yüzden önümüzdeki yıllarda soykırıma karışan birçok Çinli şirketin mallarının Avrupa ülkelerinde yasaklanacağını düşünüyorum.”
Hollanda’daki kampın bir tanığı olan Bay Omar Bekali, Hollanda’daki muhalefet partilerinden milletvekillerinin Çin’de büyük insan hakları ihlallerinin meydana geldiğini, Uygurların ve diğer etnik azınlıkların koşullarının yavaş yavaş farkına vardıklarını söyledi. Çin günden güne kötüye gidiyor ve hatta Çinli Uygurlar soykırıma tabi tutuluyor. Amsterdam Kent Konseyi’nin aldığı kararın yakın gelecekte diğer Hollanda eyalet meclisleri tarafından da kabul edileceğini vurguladı.
26 Şubat 2022’de Hollanda parlamentosu, Çin’in Uygurlara yönelik baskıcı politikasını “soykırım” ve “insanlığa karşı suç” olarak tanıdı.
BENZER HABERLER