Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Almanya Dışişleri Bakanı Annalina Baerbock’un Çin ziyareti sırasında insan hakları konusundaki güçlü duruşu yurtdışındaki Uygurlar tarafından övgü ve sevinçle karşılandı.
Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa gezi ile ilgili yaptığı açıklamasında : “Alman dışişleri bakanının Çinlilerle yaptığı görüşmelerde doğrudan Uygur meselesine değinmesi bize umut ve cesaretlendiriyor. veriyor. Çünkü daha geçen hafta Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Çin’in Uygur soykırımını ve diğer insani meseleyi tamamen görmezden gelerek Çin’e ziyarette bulunması bizim için çok büyük hayal kırıklığı yaratmıştı. Ancak önemli bir AB üyesi ülke olan Almanya’nın Çin’e karşı Uygur meselesini açıkça dile getirmesi bizim için çok önemlidir. Bu durum, Çin hükümetinin Uygur meselesini görmezden gelemeyeceği ve insan haklarının değerinde ısrar eden ülkelerin Çin’e baskı yapmaya devam edeceği anlamına gelmektedir. ” dedi.
Çin’in Avrupa Değerlerini Ayırma Çabası Boşa çıkmıştır
DUK Başkanı İsa Çin hükümetinin çeşitli yollarla Batı demokrasisi ile Avrupa Birliği’ni birbirinden ayırmaya çalıştığı bir dönemde, Almanya’nın bu tavrı almasının çok önemli olduğu ve Çin’in Avrupa değerlerinin bir birinden ayırma çabalarının boşa çıktığı belirterek sözlerini şöyle sürdürdü : ” Bu yeni durum çok önemlidir. Yeni hükümetin protokolünde Uygur insan hakları konusu da önemli gündem maddelerinden biri olarak belirlendi. Bu da hükümetin bu protokole bağlı olduğunu gösteriyor. Alman hükümetinden bundan sonra Uygur meselesinde daha aktif olmasını, Uygurlarla ilgili kanunlar çıkarmasını ve ABD gibi bu zulmü bir soykırım olarak tanımasını umut ediyoruz. ” şeklinde konuştu.
Çin Araştırmaları Enstitüsü : Almanya Çin ile olan İlişkilerinde Yeni Strajesi Geliştiriyor
Almanya’daki Çin Araştırmaları Enstitüsü( Mercarts Institute of Chinese Studies’de) araştırmacısı Barbara Pongratz bir yorumunda Almanya Çin ilişkilerini şu sözlerle değerlendirdi : ” Almanya’nın Çin’ ile ilişkilerinide şimdiye kadar kendi değerlerine yakışır bir Çin politikası oluşturmaya istekli değildi. Ancak, Almanya Dışişleri Bakanı son insan hakları ve Uygur çıkışı ile “Alman hükümeti şimdi Çin için ilk stratejisini hazırlamakta olduğunu görüyoruz. Bu yeni strateji biraz gecikmeli de olsa, Çin’in dünyadaki yeni rolünün ve bunun Almanya ve Avrupa üzerindeki etkilerinin kapsamlı bir değerlendirmesi olduğunu düşünüyorum. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden etkilenen ve endişelenen Almanya, Çin ile ekonomik, teknolojik ve araştırma işbirliği politikalarını gözden geçirmeye başlamıştır. Avrupa Komisyonu’nun 2019’da stratejik planını açıklamasından bu yana AB’nin Çin’e yönelik politikası da değişmeye başladığın gözlemliyoruz. Almanya bu yeni stratejisi ile Çin’i ilk kez sistematik bir rakip olarak tanımlamıştır. Bu yeni durum, Almanya’nın Çin’e yönelik politikasında köklü bir değişiklik olacağı düşünülemese de eskisinden daha kritik hale gelebileceğini gösteriyor.” şeklinde konuştu.
BENZER HABERLER