Başkent Dakka’daki Basın Toplantısı ve Gösteriler
Özgür Asya radyosunun Hindistan’ın “Republic World= Cumhuriyet Dünyası”adlı televizyon kanalında yayınlanan “Bangladeşli Müslümanlar, Çin rejiminin Uygur Müslümanlarına yönelik zulmünü protesto gösterisi düzenledi” haberini kaynak göstererek verdiği haberlere göre ; başkent Dakka’da Barın Direnşinin Lideri Zaidin Yusuf adına düzenlenen toplantıda Barın şehitleri kurani erim ve dualar edilerek anıldı. Çin’in işgal altındaki Doğu Türkistan’daki masum Uygur halkına yönelik zulmünü derhal durdurması ve topraklardaki yasadışı işgaline son vermesi çağrısında bulundu.
Toplantının ardından “Bangladeş Hilafet Andolan”, “Nizami İslam”, “Mevlana Şehidül İslam”, “Bangladeş İslam Alimleri Cemaati”, “Mevlana Kabirul İslam” gibi kuruluşların lider ve üyeleri ile 200’den fazla kişinin katılımı Dakka Üniversitesi önünde bir protesto gösterisi düzenlendi. Yapılan konuşmalarda Barın şehitlerine dualar edilerek anıldı ve Çin’in Doğu Türkisan’daki etnik soykırım cinayetlerini durdurması için çağrılar yapıldı. Daha sonra toplanan kalabalık protestolarını sokaklarda sloganlar atarak sürdürdüler. . ile bir araya geldi. Uygurlara ders vermek için Dakka Üniversitesi önünde soykırımı protesto ettiler ve sokak yürüyüşü düzenlediler.
Gazipur’daki Gösteriler :Uygur Müslümanların Soykırımını Durdur
Radyonun bir diğer haberine gör, 5 Nisan’da Bangladeş’in Ghazipur kentinde 300’den fazla kişi “Bangladeş Sığınmacılara Yardım ve Refahlarının sağlanması ve Kalkınma Komitesi” adlı başka bir örgütün örgütlenmesiyle bir araya gelerek protesto gösterisi yaptı. Örgüt daha sonra Çin’in zulmü ile ilgili hazırladıkları bir mektubu Dakka’daki Çin büyükelçiliğine teslim ettiler. Verilen Mektubun, Çin rejiminin Uygur Müslümanlarına yönelik baskı ve zulümlerine ve etnik soykırım uygulamalarına soykırımına derhal son verilmesini talep eden bir muhtıra olduğu bildirildi. gönderdiler.
Rangpur’daki Gösteriler
5 Nisan’da Muhtijodha Mancha adlı bir örgüt, Bangladeş’in Rangpur kentindeki bir Medya Kulübünde bir basın toplantısı düzenlediler.Basın açıklamasında Çin rejiminin Uygur Müslümanlarına yönelik Toplama/esir kampları ve etnik soykırım politikalarını eleştirilerek kınandı ve bu insanlık dışı uygulamaların derhal durdurulması çağrısında bulunuldu.
Bangladeş’teki protestocular, Bengalca, ve ingilizce dillerinde hazırladıkları ” Müslüman Uygurların 05 Nisan Şanlı Direnişinin yıldönümü Çin’in Barın Katliamının 33. yıldönümü – “Doğu Türkistan’da 5 Nisan Barin devriminin kurbanlarını anmak ve Uygurlara yönelik zulmü durdurmak için protesto- Ey Çin Uygur soykırımını derhal Durdurun!” yazılı pankratlar taşıdıkları görüldü.
Ayrıca, Protesto gösterileri ile basın açıklaması ve diğer etkinliklere Bengladeşli Müslüman Kadınların kalabalık olarak katılmaları dikkati çekti.