logo

trugen jacn

ABD PARLAMENTOSU: ABD’NİN ÇİN İLE MÜCADELE BİR ÖLÜM KALIM SAVAŞINA DÖNÜŞMÜŞTÜR

kamu-saray-mike-gallagher.jpg
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

ABD Temsilciler Meclisi Çin İşleri Komitesi Başkanı Mike Gallagher : ” ABD’nin Çin ile mücadelesi  bir ölüm kalım  savaşıdır.” açıklamasında bulunduğu bildirildi.

Bu yıl Ocak ayında kurulan ABD Temsilciler Meclisi’nin “Çin İşleri Özel Komitesi”, kuruluşundan bu yana ilk duruşmasını 28 Şubat’ta yaptı ve Çin Komünist Partisi’nin ABD’ye yönelik oluşturduğu tehdit konusunda uyarılarda bulundu.  Konuşmalarda küresel barışın  ve   dünyanın  geleceğinin ABD-Çin rekabetinin  sonucunun  belirleyeceğini  ifade edildi.

Çin İşleri Özel Komitesi başkanı Mike Gallagher’ın başkanlık ettiği  özel oturuma  ABD hükümet yetkilileri ve insan hakları aktivistleri ve Çin uzmanları katılarak  ÇK’nin küresel tehdidinin nasıl bertaraf  edilebileceği konusu tartışıldı.

Özel toplantıda konuşan Çin işleri Özel Komitesi başkanı  Mike Gallagher, toplantıda ABD ile Çin arasındaki stratejik rekabetin bir “hile oyunu” değil, “bir ölüm kalım mücadelesi” olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu :

“Araştırmamızı ve teşhirimizi Çin Komünist Partisinin ideolojik, teknolojik, ekonomik ve askeri tehditlerine  dayandırmalıyız. Belki de buna stratejik bir meydan okuma diyebiliriz. Ama bu sadece kibar bir top oyunu değil. 21. yüzyılda hayatın nasıl olduğuyla ilgili bir ölüm kalım mücadelesidır.  Çin ile  zayıf işbirliği çağının ABD için sona erdiğini ve ABD’nin Çin’e karşı “aciliyet duygusuyla hareket etmeliyiz. Önümüzdeki 10 yıllık politikalarımızın önümüzdeki 100 yılı belirleyeceğine inanıyorum. Çin Komünist Partisinin ütopik teknolojik gücünün hüküm sürmesine izin veremeyiz. Bu yüzden geçtiğimiz yarım yüzyılın büyük bir bölümünde Çin Komünist Partisi’ni tatlı sözlerle ve  ekonomik işbirliğiyle kazanmaya çalışma hatalarımızdan ders çıkarmalıyız. Biz safça ekonomik işbirliğine inanırken, onlar bizim iyi niyetimizden  sonuna kadar yararlandılar. Ama artık  hoş görü dönemi sona ermiştir.” şeklinde konuştu.

ÇKP’nin ABD’ye Yönelik Tehdidi Raporu 

Toplantı’da ABD Temsilciler Meclisi Çin İşleri Komitesi’nin “Çin Komünist Partisinin Amerika’ya Tehdidi” başlıklı  raporu da müzakere edilerek tartışıldı.

Raporunu ABD-Çin İlişkilerinde sorunlar ana başlıkları Şöyle ;

  • ABD-Çin ilişkilerinin Çin’in Ukrayna’daki savaşta Rusya’ya verdiği desteklemesi
  • İnsan hakları ihlalleri,  Uygurların kitlesel olarak  gözetlenmesi ve etnik  soykırım  başta diğer uygulamaları
  • Uluslararası ticarette hileli ve haksız ticaret, teknoloji, ekonomik ve uluslararası casusluk faaliyetleri
  • Tayvan’a yönelik askeri tehditleri

Başta olmak üzere dünya barışını tehdit eden ve diğer eylemleri için  daha sert ve caydırıcı  önlemler almanın gerekli olduğu vurgulandı.

Ayrıca, ABD hükümetinin resmi olarak Haziran 2022’de uygulamaya başladığı Uygurların Köle/İşçi olarak  Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası’nın nasıl daha etkin uygulanacağı da görüşmede tartışılan önemli konulardan biriydi.

Konuşmacılar : Çin’i  Tehlikeli ve Salgırgan Konuma Getirenler ABD. Desteğidir

Toplantıda ABD. İmalatçılar  Federasyonu Başkanı Scott Paul, Temsilci Andrew Carson’a “Yeni yasanın Çin’de zorla çalıştırmayla yapılan ürünleri, özellikle Uygurları zorla çalıştırmayı yasaklamasını sağlamak için ne gibi tavsiyeleriniz var?  Bu kanunun etkin bir şekilde uygulanabilmesi için dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir?” şeklindeki sorularını   Temsilciler Çarson ve Scot Paul şöyle cevaplandırdılar :.

” Burada kilit mesele kanunun katı şekilde uygulanması  ve  yaptırımların daha da  genişletilmesidir.  Uygur bölgesinde yaşayan Türk Halklarının Köle/İşçi  olarak  Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası, taraflar arası fikir birliği ve hükümet desteğinin ender örneklerinden biridir. Bu ve diğer yasaların tam olarak uygulanması  çok önemlidir bu konuda kilit meseledir. İthalatçılar her fırsatta buna karşı çalışıyor. Ama sonuçlarını görmeye başlıyoruz. Çin’din ithalat  önemli oranda azalmıştır. Ancak Gümrük ve Sınır Koruma, yetki alanını bu büyük miktarlardaki ürünler üzerinde genişletmeye devam etmelidir.

Milletvekili Scott Paul  :  ABD gümrük departmanının asıl hedefinin polisilikon (çoklu kompozit krem), domates ve tekstil ürünleri olduğunu ancak metal ürünlere de hedef alınması  da gerekir. Ancak araştırmacıların ortaya koyduğu kanıtlar, Sincan’dan yapılan ithalat kalemleri arasında ki üretimleri  büyük miktarda otomobil parçasının yer aldığını ve ünlü otomobil üreticilerinin çoğunun Sincan’da tedarikçileri olduğunu ortaya koydu. Bu nedenle, metal işleri dikkate alınması gereken başka bir alandır.”

Eski bir ABD ulusal güvenlik danışmanı olan Mickmaster : Amerika Birleşik Devletleri, Çin’de Orwell varı bir utopik bir  gözetleme rejimi kurması  için ABD. teknolojisini kullanmaya devam etmesi  üzüntü ve elem vericidir. Bence en önemli  mesele Çin’e  teknokratik bir Orwellci güç inşa etmesine yardım etmemek. gözetim devleti ve soykırım yapmasını önlemektir. Rusya Ukrayna’yi  işgal ettiğinde, özel şirketler Vladimir Putin ve Rusya’ya karşı  Çin’e yapılanlardan daha fazla  fazla önlemler aldı.  Çin’in  Uygur soykırım konusu daha geniş  ve ulusal  düzeyde tartışılmalı ve ABD’nin önemli meselelerinden birinin  konusu olması gerektiğine inanıyorum. Çin’in ABD için eski Sovyetler Birliği’nden daha büyük bir tehdit olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Çinli şirketlerin ABD’ye karşı belirgin bir askeri avantaj elde etmesine izin vermeyen ve şirketlerin uzun vadeli çıkarları kısa vadeli kazançlarla takas etmemesi gerektiğine inanıyorum.” dedi.

Temsilci Carlos Gimenez : Günümüzdeki temel sorun  ve  karmakarışıklık Çin’in küresel ekonomiyle bağlantısı olmasıdır. Ekonomik ve istihbarat açısından, operasyonlarının  uygulanması çok önemlidir. Çin Komünist Partisi yetkililerine ve üyelerine verdiğimiz ayrıcalıkları Sovyetler Birliği’ne daha önce hiç verilmemiştir. Bu hususa önemle dikkatinizi çekmek istiyorum. ” Şeklinde konuştu

Çin  Soykırımı İnkarı Sürdürüyor Saldırganlığına Devam Ediyor

Çin hükümeti, ABD Temsilciler Meclisi’nin Çin Özel Komitesi’nde kendisine yöneltilen suçlamalara cevap vermediği bildirildi.  Ancak bundan önce, 27 Şubat’ta Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, BM İnsan Hakları Konseyi’nin 52. oturumuna video aracılığı ile  katılarak konuştu.ÇKP’li Bakan Konuşmasında : ” ABD’ni insan hakları bahanesiyle Çin’in iç işlerine karışmakla suçladı ve ABD. dahil hiç bir ülkenin “insan hakları konusunda yargıcı olmaya yetkili  değildir.”dedi.

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang şunları de konuşmasında ifade etti :  “Bazı kötü niyetli güçler Çin’in Sincan ve Tibet işlerine müdahale ediyor, Çin’e saldırmaya ve Çin’in gelişimini  önlemeye ve bastırmaya çalışıyor.” iddiasında bulundu.

Ancak,  Uygur bölgesinden elde edilen pek çok  bilgi ve belgeler  ve tanıkların bizzat ifadeleri  Çin yönetiminin   bu insanlık suçlarını  “ABD liderliğindeki Batı ülkelerine iftirası, Çin’i kötülemeye yönelik propaganda ve olarak tanımlayarak ÇKP İşgal yönetimi  Uygurlara karşı soykırım yaptığını her zaman  inkar ve reddetmiştir.

Share
7249 Kez Görüntülendi.