logo

trugen jacn
22 Şubat 2023

 

Uygur Eylem Örgütü başkanı Bayan Abbas, Çin'e Karşı Uluslararası Parlamenterler (IPAC) konferansında konuşuyor. 17 Şubat 2023, Tokyo, Japonya.
Uygur Eylem Örgütü başkanı Bayan Abbas, Çin’e Karşı Uluslararası Parlamenterler (IPAC) konferansında konuşuyor. 17 Şubat 2023, Tokyo, Japonya.
RFA/Erkin Tarim

 

Toplantıya eski İngiltere Başbakanı Liz Truss ve eski Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt katıldı.

Görüşmeye Uygurlar adına Japonya’yı ziyaret eden Uygur Hareketi Teşkilatı Başkanı Abhin Abbas ve Japonya Uygur Derneği Genel Sekreteri Ahmet Letip katıldı. Abbas Hanım konuşmasında öncelikle Uygurların maruz kaldığı soykırıma değinerek şunları söyledi:

“Bugün dünyadaki her Uygur, Xi Jinping’in Doğu Türkistan’daki soykırımcı politikasının kurbanıdır. Uygurlar ceza kamplarına gönderiliyor, Uygurların iç organlarına el konuluyor, zorla çalıştırılıyor, hamile kadınların çocukları aldırılıyor, Uygur kadınları zorla kısırlaştırılıyor. Bunlara ek olarak bir milyondan fazla Uygur genci de yetimhanelere gönderildi. Uygur tarım arazilerine el konuldu. Doğu Türkistan ekonomik olarak harap olmuştu. Çin ayrıca yurtdışındaki Uygurları akrabalarını hapse atarak cezalandırıyor.

Abbas, yaptığı konuşmada Uygurların taleplerini dile getirdi: “Japon hükümetinden Uygur katliamını tanımasını istiyoruz ve G7 ve G20 dahil uluslararası kuruluşlar, Uygur katliamını durdurması için Çin’e baskı yapıyor.” Ayrıca Japon hükümetinden zorla çalıştırmayı durduracak yasayı çıkarmasını ve uygulamasını, Uygur katliamında suç ortağı olan Dahua, Hikvision ve Huawei gibi Çinli şirketlere karşı çeşitli önlemler almasını ve Uygur mültecilere yardım etmesini talep ediyoruz. Xi Jinping önderliğindeki Çin Komünist Partisi, Uygurları yok etmeye kararlıdır. Çin Komünist Partisi’nin bu kötü niyetini durduracağınızdan eminiz.

 

Çin'e Karşı Uluslararası Parlamenterler (IPAC) konferansında, Uygur Eylem Örgütü başkanı Bayan Abbas ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Uygur Araştırma Merkezi yöneticisi Sayın Abdulhekim İdris, fotoğraf çektirmek için poz veriyor. 17 Şubat 2023, Tokyo, Japonya.
Çin’e Karşı Uluslararası Parlamenterler (IPAC) konferansında, Uygur Eylem Örgütü başkanı Bayan Abbas ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Uygur Araştırma Merkezi yöneticisi Sayın Abdulhekim İdris, fotoğraf çektirmek için poz veriyor. 17 Şubat 2023, Tokyo, Japonya.
RFA/Erkin Tarim

 

Bu önemli toplantıda iki önemli noktanın vurgulandığını ve spesifik kararlar alındığını anlıyoruz. Japonya Uygur Derneği Genel Sekreteri Ahmet Letip konuyla ilgili açıklama yaptı. dedi ki:

“Toplantının ardından sendika bir açıklama yaptı. Bu ortak açıklamada iki ana nokta var. Bunlardan ilki, Uygurlar ve Hong Kong gibi konularda Çin’e karşı uluslararası iş birliğini güçlendireceğini açıkça belirtiyor. İkincisi, Japon hükümetinden, Japonya’nın Uygur sorunu gibi konularda suçlu olan Çinli yetkilileri cezalandırabilecek bir yasa hazırlamasını istemek. Stratejik bir toplantı olduğunu düşünüyoruz.” Ahmet Letip, Uluslararası Çin Karşıtı Parlamenterler Birliği’nin Japon Parlamentosu’nda düzenlediği ilk seminerin Uygur davasına etkisi hakkında konuştu. dedi ki:

“Bildiğiniz gibi 7 Sanayileşmiş Ülkeler Grubu bu yıl Mayıs ayında Japonya’nın Hiroşima kentinde toplanacak. Bu konferansın açılışına 2-3 ay kalmışken, Çin’e karşı aktif olan milletvekillerinin bir araya gelerek Uygur meselesi dahil olmak üzere birçok konuda Japon hükümetine baskı yapmasının çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu tür uluslararası baskılardan hareketle, Japonya’nın Mayıs ayındaki G7 toplantısından önce zorla çalıştırmanın yasaklanması veya Sulh Hukuku şeklinde bazı yasalar çıkarma olasılığının başka bir düzeye yükseltildiğini düşünüyoruz. Bu anlamda stratejik öneme sahip bir toplantı olduğunu düşünüyoruz.

Görüşmede tüm konuşmaları dinleyen ABD’deki Uygur Araştırmaları Merkezi Müdürü Abdulhekim İdris Bey, telefon görüşmemizi aldı ve toplantıda konuşan tüm liderlerin mevcut ciddi durumu anlattıklarını vurguladı. Uygurların, özellikle de eski Avustralya Başbakanı Bay Scott Morrison’ın sözleri.

IPAC olarak bilinen Uluslararası Çin Karşıtı Parlamento Birliği, 1989 Tiananmen Öğrenci Hareketi’nin anma günü olan 4 Haziran 2020’de kuruldu ve demokratik ülkelerde Çin’e karşı kampanya yürüten 100 milletvekilinden oluşuyor. Bu uluslararası kuruluş, Çin’in dünyada neden olduğu siyasi ve ekonomik riskleri ve insan hakları ihlallerini izliyor.

Share
4320 Kez Görüntülendi.