Son Dakika
BM.İnsan Hakları Yüksek Konseyi’nin Cenevre’deki merkezinde 16 Şubat günü toplanan Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Hakların Uygulanıp uygulanmadığı ile ilgili özel toplantının 73. oturumunda Çin’in işgalindeki Uygur bölgesinde kültürel haklar bu konusundaki uygulamaları incelenmeye devam edildi.
Toplantı’da BM.Uzmanları Çin Temsilcisine son yıllarda Uygur bölgesinde binlerce Cami ve diğer ibadet yerlerinin ve yüzlerce yıllık anıtsal nitelikteki diğer kültürel eserlerin neden yıktıklarını ve bu yıkımın nedenlerini açıklamasını istedi. Ayrıca, özellikle Hoten’e bağlı Kirye ilçesinde bulunan 800 yıllık Eyidgah(Bayram yeri) camisinin neden yıkıldığını da sordu.
Çin Temsilcileri verdiği cevapta Kirye’deki 800 yıllık Eyidgah Camisinin “depreme dayanıklı olmadığı için ” yıktıklarını iddia etti.
Bu akıl ve mantık dışı cevap toplantıda bulunanlar tarafından gülünçle ve sert tepki ile karşılandığı bildirildi.
Çin işgal yönetimi Doğu Türkistan genelinde kültürel ve özgün Uygur mimari eserleri da sistematik bir asimilasyon ve soykırım süreci ile tahrip ve yok ediyor.
Çin işgal yönetimi bu kültürel soykırım uygulamaları ile özellikle Kaşgar, Hoten, Yarkent ve Turfan gibi Türk kültürüne ait eserleri barındıran kültürel şehirlerdeki Uygur Türk dokusunu yok ederek Doğu Türkistan’in tarihten beri Çin’e bağlı bir coğrafya olduğu iddiasını kanıtlamak ve bu kadim Türk şehirlere Çinli bir görünüm verilmesini amaçlıyor.
Hoten’in Kirye İlçesi ve 800 yıllık Eyidgah Camisi
Kirye ilçesi, Doğu Türkistan’ın Tarım Bölgesinin güney batısında, Hoten Vilayetinin Tibet sınırındaki karanlık dağlarının kuzey eteklerinde yer alan en eski yerleşim yerlerinden biridir. Bu kent Uygur Türklerinin kadim kültür ve medeniyet izleri ile canlı örneklerinin en iyi korunduğu kadim bir yerleşim yeri olarak bilinir.
İlk Müslüman Türk devleti olan Karahanlıların son yıllarında bu kente Kaşgar’daki ünlü Eyidgah Camisini hatırlatan Kirye/Eyidgah(Bayram namazlarının kılındığı Bayram yeri) camisi adı 1237 yılında inşa edilmiştir. Bu cami günümüze kadar bölge halkı tarafından özenle korunmuştur. Çin işgal yönetimi 2017 yılında 800 yıl önce inşa edilen bu camiyi güya “Korunması Gerekli Ulusal Kültür Miras ve Anıt eser” olarak ilan etmişti.
Doğu Türkistan üzerine araştırmalar yapan Çin asıllı ABD’li uzman Shawn Zhang’in uydu görüntülerine göre yaptığı tesbitlere göre Çin yönetimi 800 yıllık bu tarihi camiyi “Korunması Gereken Ulusal Miras” olarak ilan ettikten sonra daha 1 yıl dolmadan 2018 yılının başlarında yıkarak yok ettiği açıkladı.
BENZER HABERLER