Son Dakika
ABD birliklerinin Afganistan’a girdiği “11 Eylül olayı”ndan sonra Çinli general Liu Yajo “Batı Bölgesi Teorisi” adlı bir kitap yazdı ve Çin’in batı bölgesine, yani Orta Asya’ya yürüyüşünün büyük stratejik önemini öne sürdü. .
2010 yılında “France Internationale” internet sitesinde bu teorinin geçerliliği ile ilgili bir makale yayınlandı ve Uygur bölgesi de dahil olmak üzere Orta Asya’nın bugün ve gelecekte Çin’in en önemli enerji üssü ve ekonomik can damarı olacağı birçok örnekle anlatıldı. gelecek.
Makale, Qing hükümetinin Menching generali Zhou Zongtang’ın 1884’teki “batı topraklarını geri alma” planını desteklememesi durumunda Çin’in bugün yalnızca batı sınırını değil, aynı zamanda “kalbi, can damarı”nı da kaybedeceğini gösteriyor. Komünist Çin hükümetinin “Batıya Açılım” ve “Tek Kuşak Tek Yol” planları olmazdı. General Liu Yaju, Uygur bölgesi de dahil olmak üzere Orta Asya’yı “Tanrı’nın Çin’e en büyük lütfu” olarak nitelendirdi ve Çin hükümeti onun “Batı’ya Yürüyüş” girişimini kabul etti; Enerji kaynaklarını çoğaltmak ve pazarı genişletmek için Uygur bölgesini temel alan “Bir Kuşak Bir Yol” projesini hayata geçirerek, Orta Asya üzerinden Batı Asya ve tüm Avrupa pazarını ele geçirmek için adımlar attı.
Kazakistan’da yerleşik bir jeo-iktisat uzmanı olan Bay Sharifjan Nadirov, bu konuda bizimle röportaj yaptı ve Çin’in “Bir Kuşak Bir Yol” boyunca genişlediğini ve ucuz mallarıyla ülkeleri kendine çektiğini
Kazakistan’da yerleşik bir jeo-iktisat uzmanı olan Bay Sharifjan Nadirov, bu konuda bizimle röportaj yaptı ve Çin’in “Bir Kuşak Bir Yol” boyunca genişlediğini ve ucuz mallarıyla ülkeleri kendine çektiğini ve dünyayı yumuşak güçle fethetmeye çalıştığını söyledi. .
Sharifjan Nadirov, Çin’in Kazakistan’a ilk yatırım yapan ülke olmadığını, ticaretinin ağırlıklı olarak hafif sanayi ürünlerine odaklandığını ve Kazakistan’ın “Yeni İpek Yolu”nun ilk durağı olmasının avantajını kullanacağını söyledi.
Bay Sharifjan Nadirov, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının “Bir Kuşak Bir Yol” ticaretini durduramayacağına inanıyor. Orta Asya’da Çin ile Rusya’yı rekabete sokan enerji kaynakları henüz ortaya çıkmadı.
Ancak Kazakistan da dahil olmak üzere Orta Asya ülkelerinin kendilerini güçlendirmek için çok kutuplu bir dış politika benimsemeleri ve öz kaynaklarını iyi kullanmaları gerekmektedir.
BENZER HABERLER