Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Dünyanın çeşitli ülkelerinden insan Hakları Aktivistler ve Araştırmacıların oluşturduğu Çin’in Uygurları Köle/İşçiliğini Önleme Sendikası , dünya çapında faaliyet gösteren 82 tedarik ve Perakende zinciri küresel Şirket Yetkililerine çağrıda bulunarak Uygur bölgesinde üretilen pamuk ve bu pamuktan mamul ürünleri satın almamalarını istedi.
Çeşitli ülkelerden İnsan hakları aktivistleri ve Araştırmacılar tarafından kurulan “Uygur Zorunlu Çalışma Sendikası” adlı uluslararası bir hareket, dünyaca ünlü 82 tedarik ve perakende şirketinin Yöneticilerine birer mektup yazarak Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’da Uygurların Köle/İşçi olarak çalıştırılması ile üretilen pamuk ve bu pamuktan mamul ürünler ithal etmemeleri çağırısında bulundukları açıklandı.
Özgür Asya radyosunun konu ile ilgili olarak erdiği habere göre, adı geçen Sendika’nin gönderdiği mektupta, İngiltere merkezli Hallam Sheffield Üniversitesi’nin “Sincan Pamuğu” hakkında yakın tarihli bir araştırma raporuna atıfta bulunuluyor ve uluslararası pamuk ticaretinin Çin’in Uygurlara karşı acımasız muamelesiyle yakından bağlantılı olduğunu vurguluyor.
Hallam Sheffield Üniversitesi’ndeki Helena Kennedy Uluslararası Adalet Merkezi’nin yakın tarihli bir raporu, Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’ndeki “Sincan pamuğunun” Güneydoğu Asya’daki bazı ülkeler üzerinden uluslararası pazara girmeye devam ettiğini ortaya çıkararak büyük tartışmalara neden oldu. Uygur Zorla Çalıştırma Sendikası, Uygur Özerk Bölgesi’nde BM Ticaret ve İnsan Hakları Yönergeleri uyarınca faaliyet göstermenin imkansız olduğunu ve bölgede herhangi bir hizmet veya üretimin Uygurların zorla çalıştırılması ile ilgili olup olmadığının tespit edilmesinin mümkün olmadığını belirtiyor.
Uygur Zola Çalıştırma Sendikasının 82 Küresel tedarik ve Perakende Şirket Başkanlarına yazdığı bu mektup şu ifadelerle sona eriyor : ” Sayın Şirket Yetkilisi , Uygur bölgesinde üretilen Pamuk ve bu pamuktan mamul ürünleri zatın almamak suretiyle mevcut ahlaki sorumluluklarının ötesinde, Uygur bölgesinde Çin’in Uygurları devlet destekli Köle/İşçi olarak zorla çalıştırmanın devam etmesine katkıda bulunmamalarınızı talep ediyoruz. Sizlerden şirketlerinizin yıl sonundan önce Uygur bölgesi ile pamuk ve mamulları ithalinin ve tüm ticari bağlarını kesmeleri çağrısında bulunuyoruz.” ifadeleri yer alıyor.
Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve başka bir çok batılı ülkelerde bir süredir, Çin’in Uygur bölgesinde ürettiği pamuk ve ve bu pamuktan mamul ürünlerin ithalinin yasaklanması uygulaması devam ediyor. Ünlü markaların Uygur bölgesinden pamuk,ve pamuk mamulleri de dahil olmak üzere çeşitli malzemelerin ithalinin yasaklanması Çin ekonomisi için ciddi olumsuzluklar ve ekonomik sonuçlarla karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor.
BENZER HABERLER