” Uygur bölgesinde İnsanlar 2 aydır Cocid-19 salgını karantinası sebebi ile kendi evlerinde Hapiste ve Kapıları de Kilitli. Yiyecekleri ve yaşam umutları hızla tükeniyor. Kendilerine yardım Eden Yok. Tek Umutları Sosyal Medya. “
Josephine Anne(Gazeteci-Yazar-Hong Kong)
- Çin’in Kuzey batısındaki Uygur bölgesi 2 aydır Covid-19 salgını karantinası nedeniyle kuşatma altında tutuluyor.
- Bölgenin Kazakistan sınırındaki İli vilayetinde yaşayan insanlar baş gösteren Covid-19 salgınının ardından Ağustos ayının başından beri(2 aydır) evlerinde hapsedilmiş durumda ve kapılarının kilitli olduğunu söylüyorlar.
- Evlerinde tutulan insanlar, Gıda ve yaşam malzemesi kıtlığından, hasta olanların tedavi ve tıbbi bakıma erişimdeki zorluklardan veya tutuldukları karantina tesislerindeki kötü ve hijyenik olmayan şartlardan şikayet ediyorlar.
- Bölgedeki durum ile ilgili Çin yönetimince şimdiye kadar hiç bir resmi bir açıklama yapılmadı.
Çin’in Kuzey Batı uzak bölgesinde yer alan Uygurların yaşadığı Doğu Türkistan(Xinjiang) bölgesinin bazı kısmındaki sakinler, yaklaşık 2 aydan beri devam eden Covid-19 salgını kısıtlamalarından şikayetçiler. Şu anda ciddi şekilde gıda ve yaşam malzemesi sıkıntısından şikayet etmek için sosyal medyaya yöneldiler. Tek umutları bu çünkü.
Çin’in Sosyal medya platformu Weibo’daki payalaşımlar ve Mikroblog sitesi yayınlarına göre, bölgenin kuzeyinde 4,5 milyon kişinin yaşadığı ve Çin yönetiminin ” İli Kazak özerk Vilayeti” olarak tanımladığı bu bölge, Ağustos ayının başından beri orada olduğu söylenen bir Covid-19 salgınından sonra kuşatma altında.İnsanlar evlerinde hapiste tutuluyorlar ve kapıları de kilit altında. Ancak, Çin yönetimi şimdiye kadar Ili vilayetinin kuşatma altında tutulduğu ve insanların evlerine kilitlendiğine dair resmi bir açıklama yapmadı.
Çin yönetimi önümüzdeki Ekim ayında Pekin’de yapılacak Çin Komünist Partisi(ÇKP) için çok önemli bir siyasi toplantı olan Ulusal Halk Kongresi öncesinde ülkesinde büyük bir enfeksiyon artışını önlemeye çalışırken, yetkililer son zamanlardaki salgınları kontrol altına almak için mücadele ediyor ve milyonlarca kişi Çin’in diğer bölgelerinde de evlerine kapatılmış durumda.
09 Eylül Cuma günü, Çin sağlık Bakanlığı yetkilileri 259 yeni semptomatik yerel vaka ve 1.033 asemptomatik enfeksiyon vakası görüldüğünü açıkladı. Bunlardan üçü yerel ve 27 asemptomatik vaka ise Uygur bölgesi Sincan’da rastlandığını bildirdi.
Çarşamba günü Sincan Başsavcılığının resmi Weibo hesabında yayınlanan bir bildiride, Ili Vilayetinin merkezi Gulca’da 19 hükümet yetkilisinin, insanların hareketlerini kontrol edememek ve Covid-19’un yayılmasına neden olan diğer ihmalleri nedeniyle çeşitli cezalara çarptırıldığı bilgisini paylaştı.
Gulca kenti sakinler, son günlerde kentte gıda kıtlığının sürekli hale gelmesinden şikayet ettiler, Weibo’daki bir görüntüde bir Uygur Baba üç çocuğunun günlerdir yemek yemediği için üzüntü ve çaresizliğinden gözyaşlarına boğulduğu görülüyor.
Bir diğerinde ise, bir Uygur Nine tedavi için bekleyen yüksek ateşi olan bir Uygur çocuğunun (Torunun) fotoğrafını içeren bir gönderi ile tıbbi bakıma erişemediklerinden şikayet ediyor. Ancak, bu her iki gönderi(Video paylaşımı) şimdiye kadar bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanamadı.
Weibo’da yayınlanan ve daha sonra kaldırılan bir videoda, bir pencere pervazına tutunan bir kişi yüksek sesle ” Artık Burada Yaşamaktan Bıktım” diye bağırıyordu.
Başka bir videoda ise, genç bir çift ve yeni doğan bebekleri ile ” Gece saatlerinde konut kompleksinin dışında bulunan bir hastaneye gittik. Eşim hastanede doğum yaptıktan sonra eve dönemediklerinden” şikayet ediyordu.
Bazı diğer görüntülerde ise, çok sayıda insanın karantina için kullanılan derme çatma hastanelere gönderildiklerini,ancak bu sözde Hastanelerde uygun ve hijyenik olmayan koşullarda kalmak zorunda kaldıklarından şikayet ediyorlardı.
Sosyal medyadaki sansürlere meydan okuyan şikayetler resmi tabloyla taban tabana zıt bir görünüm göstermektedir.
Çin’in Gulca’daki sağlık yetkililerine göre, Cuma günü şehirde sadece 11 asemptomatik vaka görülmüştü. Çinli yetkilileri geçen hafta Gulca’nın turistik yerlerini tanıtımını yaparak insanları buraya ziyaret etmeye çağırdı.
Çin’in Pekin merkezli popüler bir haber ajansı ; “Hepimiz hükümetin Ili’deki karantinayı kaldırdığını ve yerel yönetimin turizmi teşvik etmeye başladığını düşündük. Ancak, gerçekler düşündüğümüz gibi çıkmadı.Aksine insanlar eve kilitlendi ve beş günlük olduğu söylenen karantina döngüsü 2 aydır tekrarlanıyor ve devam ediyor.” bilgisini paylaştı.
Bir diğer blogger Çin’in Sosyal medyası Weibo’da şunları yazdı : “ Uygur bölgesi ile İli Vilayeti ve Gûlca’daki salgın ve sonrası alınan tedbirler ilgili yayın ve paylaşımların 500 milyondan fazla görüntülenmesi çok çarpıcı ve biraz garip . Ancak, Xinjiang hakkındaki aramalar hala öncelikli ve sıcak konular arasında değil. Acaba, Neden?”