logo

trugen jacn

UYGUR AKTİVİSTLERİN ÇİN ELÇİLİĞİ ÖNÜNDEKİ AİLE NÖBETİ, MİLLET NÖBETİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR!

Doğu Türkistanlı Akademisyen Prof.Dr.Karluk Doğu Türkistanlıların Ankara ve İstanbul’daki Çin Temsilcilikleri önünde 4 yıldır haber alamadıkları kayın ailelerine yönelik Aile Nöbeti adı ile başlattıkları barışçıl eylemlerin MİLLET NÖBETİ’ne dönüştüğünü açıkladı.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

ürkiye’deki Doğu Türkistanlı aktivistler, Çin yönetimine seslerini duyurabilmek için Ankara ve İstanbul’da aile nöbetine devam ediyor. Ayrıca Kazakistan Almatı’daki Çin Konsolosluğu önünde de eylemlerin başladığı öğrenildi.

Uygur Türkleri, Çin’in Ankara Büyükelçiliğinde ve Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önündeki aile nöbetine yeniden başladı. Ankara’daki eylem 4. gününe girerken, İstanbul’da bir süredir ara verilen aile nöbeti de yeniden başladı. Öte yandan bugün Kazakistan’daki Doğu Türkistanlıların, Çin Konsolosluğu önünde eylem yaptığı bildirildi. Uygur aktivistler, Çin’e taleplerini duyurmakta kararlı olduklarını dile getirdi.

PROF. DR. KARLUK: AİLE NÖBETİ ARTIK MİLLET NÖBETİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR

Çin’in Ankara Büyükelçiliği önünde, 3 Şubat 2021 tarihinde aile nöbetine başlayan Doğu Türkistanlı aktivistler, bugün de eyleme devam etti. Aile nöbetine katılan Doğu Türkistanlı akademisyen, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk, hak arayışının kararlılıkla devam edeceğini kaydetti. Karluk, “Dünyanıın en masumane nöbetini yapan kardeşlerimiz buradadır. Aile nöbeti artık millet nöbetine dönüşmüştür. Çin uluslararası mahkemelerde cezalandırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL’DAKİ AİLE NÖBETİNE, GENÇ YAŞLI BİRÇOK UYGUR TÜRKÜ KATILDI

Uygur Türkleri, geçen hafta Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önündeki aile nöbetine yeniden başlama kararı aldı. İstanbul’da 13 Ocak günü dilekçe süreciyle ara verilen aile nöbetine bir süredir ara verilmişti. Bugün devam eden eylemde, Çin Konsolosluğu önünde genç yaşlı birçok kamp mağduru yer aldı.

DOĞU TÜRKİSTANLILARIN AİLE NÖBETİ KAZAKİSTAN’DA DA BAŞLADI

Kazakistan’ın Almata şehrindeki Çin Konsolosluğu önünde de Doğu Türkistanlı aktivistlerin aile nöbeti başladı.

TOPLAMA KAMPI MAĞDURU DOĞU TÜRKİSTANLILARIN AİLE NÖBETİ

Doğu Türkistanlıların akrabaları hakkında bilgi talep ettikleri eylemlere 13 Ocak 2021 tarihinde ara verildi. Aktivistlerin ısrarlı çabaları sonuç verdi ve İstanbul Valiliği ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, konuyu konsolosluğa ileteceklerini bildirdi. Doğu Türkistanlıların talepleri, İstanbul Valiliğince karşılık buldu. Çin yönetimine teslim edilmek üzere, Türkiye’deki on binlerce Doğu Türkistanlı dilekçe toplama sürecine başladı.

Çin’in Ankara Büyükelçiliği önüne gelen Uygur Türkleri, dün taleplerini Çin’e ulaştırmak için basın açıklaması yapmak istedi. Ancak, eylemin izinsiz olması nedeniyle kamp mağdurları, polisin müdahalesiyle karşılaştı. Uyarılara rağmen büyükelçilik önünden uzaklaştırılan aktivistler adına konuşan Mirza Ahmed, “Özbeöz Türk’üz ve özbeöz Müslümanız. Biz burada ailemiz için mücadele veriyoruz. Namusumuzu temizlemeden hiçbir yere gitmeyeceğiz. Kimse burada keyfinden gelmedi. Namusumu temizlemek için ailemizin serbest bırakılması için buradayız. Kimseye zorluk çıkarmak gibi bir niyetimiz yok. Soykırıma uğradık uğruyoruz buna susup sessiz kalamayız. Tarihte de susmadık bugün de susmayacağız. Tarihte de yok olmamıştık bugün de yok olmayacağız. Bizi yok edemeyecekler. Kemiklerimizi kırsalar bile hücrelerimizden bin tane Uygur dirilecek.” ifadelerini kullandı. 

Japonya'da Uygurların eylem resimleri ile ilgili görsel sonucu

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.

Japonya'da Uygurların eylem resimleri ile ilgili görsel sonucu

Millet Nöbeti Tüm Dünya Ülkelerine Yayılıyor

Çin işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan aile ve yakınlarından 4 yıldır haber alamayan ve kayıp durumdaki aileleri hakkında bilgi alabilmek için Çin’in İstanbul Başkonsolosluguna dilekçe vermek isteyen Doğu TÜrkistanlıların dilekçeleri reddeilmişti.Bunun üzerine 18 Aralık 2020 tarihende İstanbul Başkonsolosluğu önünde ve 03 Şubat 2021’de Ankara’daki Çin Büyükelçiliği önünde Çin Toplama Kampı mağdurların Aile Nöbeti adı ile başlattıkları eylemler Doğu Türkistanlıların yaşadığı dünyanın çeşitli ülke başkentleri ile büyük kentlerinde de yapılmaya başlandı. Çin Temsilcilikleri önünde başlatılan bu barışçıl eylemlerin Alma-Ata, Ottawa,Washington,New York, Tokyo ve sidney başta çeşitli AB.ülkeleri başkent ve büyük şehirlerinde de düzenlenmeye başladığını bildirdi.

Japonya'da Uygurların eylem resimleri ile ilgili görsel sonucu

KAYNAK : https://qha.com.tr/haberler/guncel/prof-dr-karluk-dogu-turkistanlilarin-aile-nobeti-millet-nobetine-donusmustur/300729

Share
757 Kez Görüntülendi.