Son Dakika
Ülkemizin ulusal medya kuruluşlarından Milliyet Gazetesi, 13 Eylül 2021 tarihi itibariyle Çin İşgalindeki Doğu Türkistan (Sözde ygur Özerk Bölgesi) ile ilgili haber formatında tam sayfa ilan yayınladı. Milliyet’in yayınladığı bu paralı ilanda ” Çin’in Uygur bölgesinde “terörle mücadele ve radikalizmi önlemedeki başarılarının ” öne sürüldüğü bu tam sayfa ilana, dikkatli bakıldığında sağ alt köşede görülebilen küçük bir notta “Bu bir ilandır” ibaresi yer alıyor.
Onur ERKAN(serbestiyet.com.tr)
13 Eylül 2021 tarihli Milliyet gazetesinin 11.sayfasının tamamı “Çin Xinjiang: Etnik Eşitlik Politikasının Tanığı ve Yararlananı” başlığıyla tek bir içeriği ayrıldığı görülüyor.
Çin’in Xinjiang dediği Uygur Özerk Bölgesi’yle ilgili anlatımlar yapılan sayfada “Xinjiang’da halkın can güvenliği ve özgürlük hakları tam olarak korunmaktadır” alt başlığıyla sunulan kısımda dikkat çekici ifadeler yer alıyor:
“Çin hükümeti yasalar uyarınca tüm şiddet ve terör faaliyetleri ile radikalizm faaliyetlerine en ağır şekilde darbeler indirirken topluma hukuki bilgiler hakkında farkındalık kazandırmakta ve önleyici terörle mücadele tedbirleriyle de terör ve radikalizmin vatandaşların insan haklarını ihlal etmesinin ve kamu güvenliğine zarar vermesinin büyük ölçüde önüne geçmektedir. 2016 yılı sonundan itibaren, Xinjiang’da üst üste dört senedir herhangi bir şiddet ve terör olayı yaşanmamakta, toplumsal asayişi durumu belirgin bir şekilde iyileşmekte, insanlar huzur ve mutluluk içinde yaşamlarını sürdürmektedir. Xinjiang’da alınan önlemler, uluslararası terörle mücadele ve radikalizmi önleme çabaları için de önemli katkılar ve değerli tecrübeler sunmuştur.”
Metnin geri kalan kısmında da şu alt başlıklar yer alıyor:
“Xinjiang’da halkın can güvenliği ve özgürlük hakları tam olarak korunmaktadır”
“Xinjiang’da halk hukuk çerçevesinde siyasi haklara sahiptir”
“Xinjiang’da halk ekonomik haklara eşit biçimde sahiptir”
“Xinjiang’da halk tüm yönleriyle toplumsal haklara sahiptir”
“Xinjiang’da halkın dini inanç özgürlüğü hakkı etkili bir şekilde korunmaktadır”
“Xinjiang’da halkın kültür ve eğitim hakları hukuk çerçevesinde korunmaktadır”
Kazakh witness, Baqitali Nur testifies on his detention in a “re-education” camp in 2017 for traveling to Kazakhstan.
“They asked why I went to Kazakhstan […] They beat me, tortured me, and coerced me.”#UyghurTribunal pic.twitter.com/dZmc9HzR83
— World Uyghur Congress (@UyghurCongress) September 12, 2021
Çin Toplama Kampı Mağdurları Çin’in Milliyet’teki İddialarının Tam Tersini Söylüyor
Çin’in Milliyet Gazetesindeki bu paralı ilanında Doğu Türkistan’daki mevcut durum hakkında öne sürdüğü iddiaları Çin’in toplama Kampı mağdurları tamamen reddediyor. Çin yönetiminin 2016 sonrası döneme ilişkin soykırım iddialarını inceleyen Londra’daki Bağımsız özel Uygur Mahkemesi’nin ikinci tur duruşmalarında tanık olarak ifade veren Çin’in Toplama Kamplarında aylarca baskı ve zulüm gören tanıklar Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere etnik ve dini kimliğinden dolayı baskı,zulüm, etnik ayırımcılık ve soykırım yaptığını kanıtları ile dile getiriyor.
BENZER HABERLER