logo

trugen jacn
02 Temmuz 2024

UYGUR YAZAR FERHAT TURSUN’UN TÜRKÇE YAYINLANAN “ARKA SOKAK ” ROMANI TANITILDI

perhat-stand-topla-1Profil Yayıncılık’ın İstanbul’da düzenlediği “Arka Sokakta Farhat Söylesin ve Çağdaş Uygur Edebiyatının Kayıp Sesleri” konulu konferanstan bir sahne. 29 Haziran 2024, İstanbul.

 RFA/Arslan

Profil Yayıncılık’ın İstanbul’da düzenlediği “Arka Sokaktaki Parhat Seyyid ve Çağdaş Uygur Edebiyatının Kayıp Sesleri” konulu toplantı 29 Haziran’da İstanbul Milli “Rami Kütüphanesi”nde gerçekleştirildi ve Uygur yazarları hakkında görüşler analiz edildi. ve Farhat Seyyid gibi şairler.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Lib Emet, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Kültürü ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rachel Kashghili’nin davet ettiği toplantıda, çağdaş Uygur edebiyatı ve kayıp şairler konuşuldu.

Konferans ilk olarak Uygur yazar Farhat Seyya’nın Türkçe yayınıyla bağlantılı olarak “Büyük Şehir” kitabını yayınlayan Profil Yayınevi tarafından düzenlendi.

 

Doçent Rachel Kashgli, "Arka Sokakta Farhat Şarkı Söylesin ve Çağdaş Uygur Edebiyatının Kayıp Sesleri" başlıklı konferansta konuşacak. 29 Haziran 2024, İstanbul.
Doçent Rachel Kashgli, “Arka Sokakta Farhat Şarkı Söylesin ve Çağdaş Uygur Edebiyatının Kayıp Sesleri” başlıklı konferansta konuşacak. 29 Haziran 2024, İstanbul.
RFA/Arslan

 

Toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi Dil ve Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Rachel Kashili, “Modern Uygur Edebiyatının Kayıp Sesleri” konusuna değinerek, yüzlerce Uygur edebiyatının önemli olduğunu vurguladı. Farhat Seyy gibi yazar ve şairlerin iz bırakmadan ortadan kaybolduğunu belirterek, “Ulusal kimliklerini ve kültürlerini korumak için kendilerini feda eden yüzlerce, hatta binlerce Uygur aydını var” dedi.

“Farhat Şiv gibi pek çok aydınımız cezaevlerinde ve kamplarda hapsedildi, öldü ve iz bırakmadan ortadan kayboldu. Bir kısmının cezaya çarptırıldığı ortaya çıksa da nerede olduklarını kimse bilmiyor. 435 isim doğrulandı. Çünkü bunların çoğu halk arasında tanınmış isimler olduğu gibi, bunların yanı sıra, ulusal kimlik ve kültür için çalışmış, adı bilinmeyen çok sayıda yüksek lisans ve doktora öğrencisi ile aydınlar da bulunmaktadır.

Rachel Kashgli de şunları söyledi: “Pharhat, doktor unvanını almış bir bilimsel araştırmacı ve yazardı. Çin’in Uygurlara karşı apartheid ve soykırım uygulayacağını öngörmüş ve bunu ‘Büyük Şehir’ adlı eserinde başarıyla anlatmıştı.

Farhat Shui’nin 22 yaşında yazdığı “Büyük Şehir” romanının isimsiz kahramanı, Uygur bölgesinin dağlık bölgelerinden birinde doğmuştur. Gençliğinde Çin’in başkenti Pekin’e eğitim görmeye gitti ve üniversite hayatını orada geçirdi. Mezun olduktan sonra “ofiden konut tahsis etmesini istememek” şartıyla Urumçi’de çok sıkıcı bir ofiste çalışmak üzere görevlendirildi. Bu romanda isimsiz bir kahraman 1990’lı yıllarda büyük bir şehrin sokaklarında yürüyor. Bu sırada iş yerinde yaşanan bir dizi olay, çocukluğundaki vahşi yaşam ve buna dair nostalji, yüreğini çarptırır. Geceyi şafağa bağlayacak sakin bir yer arar ve sonunda aklını kaybeder.

Kitabı Türkçeye çevirerek İngilizce ve Hollandaca olarak yayınlayan Uygur aydını Prof. Dr. Özgür Emet, kitapla ilgili şu yorumu yaptı: “Bu romanı okuduktan sonra kendimi romanın isimsiz kahramanı gibi hissettim çünkü onun deneyimleri Pekin’deydi. Öğrenim yıllarımda ve daha sonra Pekin Merkez Milletler Üniversitesi’nde çalışmaya başladığımda, her yaz tatilinde memleketim Kaşgar’a dönmek için Urumçi’ye geldiğimde başıma gelen olayların benzeriydi. Şehre girer girmez kendimi sanki kimsem yokmuş gibi yalnız hissettim, çünkü orada Çin nüfusu artıyordu ve Urumçi’nin bir Uygur şehrinden değiştiğini, Özbek, Tatar ve diğer Türk halklarının tercüman olduğunu hissettim.

“Arka Sokaklar” adlı bu kitabı yayınlayan İstanbul’daki Profil Yayıncılık’ın internet sitesinde yer alan bu kitabın tanıtımında, 2017 yılından bu yana yüzbinlerce Uygur’un gizemli bir şekilde Çin’deki toplama kamplarında iz bırakmadan kaybolduğu ve bunlardan birinin de Çağdaş Uygur edebiyatının önde gelen yazarlarından Farhat Shiv’in 2018 yılında herhangi bir suç isnadı olmadan ortadan kaybolmasının ardından 16 yıl hapis cezasına çarptırıldığı vurgulanıyor.

Kitabın giriş bölümünde şöyle yazıyor: “Farhat Shiv’in 1990 yılında yazdığı “Arka Sokaklar” kitabı, hem tarihi bir gerçek hem de ırk ayrımcılığına maruz kalan bir milletin çok yönlü edebi öyküsüdür. Dışlanma, toplumsal şiddet, insanlıktan çıkma, kentsel yalnızlık ve memleketteki tecrit temaları etrafında dönen romanda Parhat Siva, Kotze’nin sözleriyle bize baskılarla dolu bir dünyanın duygusunun karanlık ve şiirsel bir anlatımını veriyor: genç kahraman.

Toplantıda konuşan Profil Yayıncılık editörü Marwa Kar, şunları söyledi: “Son dönemde Doğu Türkistan başta olmak üzere dünyanın her yerinde şiddetin arttığını görüyoruz, durum daha ciddi. Sosyal medya üzerinden bilgi ve iletişim, Doğu Türkistan meselesinin gündemde olmaması, hayatın hiçbir şey olmamış gibi devam etmesi bizi üzüyor, biz de bu konuyu insanların anlamasını sağlamak için edebiyat yoluyla gündeme getirmeye çalışıyoruz. bu konuda. Susturulanların sesine öncelik veren bir yayınevi olarak Farhat Seyyir’in Arka Sokaklar kitabının Türkçe çevirisini yaparak yayınladık. Bu durum hakkında kültür sanat sektörünü bilgilendirmek istedik. Doğu Türkistan halkı ile Uygur halkı Türkiye ile kardeşlik bağı olan, kökeni aynı millet olan bir halktır, dolayısıyla orada yaşanan trajediler hepimizin yüreğinde yaradır. Herkesin kendi alanında bu konuyla ilgili bir şeyler yapması gerekiyor, biz yayınevi olarak yazarlarına yer veriyoruz, onları tanıtmaya çalışıyoruz, bu sayıyı yayınlamak isteyenlere fırsat vermeye çalışıyoruz, bu küçük bir adım ama olacak Bu konuyu gündemde tutmanın bir etkisi olacağını umuyoruz, bu nedenle Farhat’ın çalışmasını yayınlamanın bizim için değerli olduğunu düşünüyorum.”

Share
126 Kez Görüntülendi.