UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Türkiye’mizin en kadim ve köklü Sivil Toplum Kuruluşlarından Türk Milletinin Sönmeyen ve İnşallah Sönmeyecek Ata Ocağı Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz : ” Günümüzde Türk dünyasının birçok önemli sorunu vardır. Bu sorunların içinde en ivedilikli ve en önemli olanı ise, Doğu Türkistan Meselesidir.” açıklamasında bulunduğu bildirildi.
Türk Ocakları Genel Başkanı Prof.Dr.Mehmet Öz, bu açıklamasını bazı Doğu Türkistan ve Uygur STK.larının ortaklaşa hazırladığı ” Uygur soykırımının durdurulması için Türkiye’de neler yapılmalıdır ? ” başlıklı 4 bölümden oluşan raporun 01.08.2024’teki tanıtım toplantısında dile getirdiği bildirildi.
Konu ile ilgili olarak Özgür Asya(rfa.org/Uygur) radyosu Ankara Temsilcisi Erken Tarım’a konuşan Prof.Dr.Mehmet Öz şunları söyledi : ” Günümüzde Türk dünyasının bir çok önemli meselesi vardır. Ancak, bunların içinde en ivedilikli ve en önemli olanı ise Doğu Türkistan meselesidir. Bugün Çin, işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türk halklarına etnik soykırım yapmakta ve Uygurların milli kimliğini engellemeler, yasaklar ve hukuk dışı cezalandırmalarla tamamen yok etmeye çalışmaktadır. Türkiye’de iktidarda olan yönetimler zaman zaman Çin’in bu Türk soykırımına çeşitli şekilde tepki göstermekte ve kınamaktadır. Ancak bu tepkiler ve kınamalar asla yeterli değildir. Türkiye’de faaliyet gösteren Doğu Türkistan’daki sivil toplum kuruluşları Türkiye’deki diğer sivil toplum kuruluşları ile fikir birliği yapmalı ve aralarındaki iş birliğini güçlendirerek birlikte (bu raporda da görüldüğü gibi) Çin’in Doğu Türkistan’daki etnik Türk soykırımının durdurulması için çaba göstermelidir. Doğu Türkistan’daki etnik Soykırım bugün tehlikeli bir sürece girmiş bulunmaktadır. Çin’in bu etnik Türk soykırımının Türkiye’miz başta Türk dünyası, İslam alemi ve tüm uluslararası topluma ilk merhalede duyurulması daha sonra ise bu soykırımın durdurulması için çaba göstermelidirler.Bu raporun bundan sonraki faaliyetlere faydalı olmasını ve işbirliğinin güçlendirmesine katkılar sağlamasını diliyorum. ” şeklinde konuştu.
Doğu Türkistan Davasının Türkiye’deki Kısa Tarihçesi
Çin’deki iktidar savaşını baskı, zulüm toplu katliamlar ve insanlık dışı cinayetler işleyerek iktidarı kan ve gözyaşı bedeline ele geçiren Mao Liderliğindeki ÇKP Kızıl Ordusu Stalin’in yarıdımi ile Doğu Türkisitan’ı işgal etmek üzere yola çıktı. Doğu Türkistan Eyalet Hükümeti Önderleri Dr.Mesut Sabri Baykuzu(Eyalet Hükümet Başkanı) Mehmet Emin Buğra(Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Bakanı ve İsa Yusuf Alptekin(Eyalet Hükümeti Genel Sekreteri ) uzun müzakerelerden sonra ” Vatan İçin Vatandan Ayrılma” kararına varırlar. Mehmet Emin Buğra ve İsa Yusuf Alptekin önderliğindeki yaklaşık bin kişilik kafile Kasım ayında Himalaya dağlarını aşarak Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir’e iltica ederler. Bu 2 Milli Liderimiz daha sonra Türkiye’ye gelerek Hindistan’a sığınan büyük çoğunluğu Kazak Türklerinden oluşan .1850 Doğu Türkistanlı sığınmanın Türkiye’ye iskanlı göçmen olarak kabulünü gerçekleştirdikten sonra kendileri de Türkiye’ye gelirler. Mehmet Amin Buğra Ankara’ya İsa Yusuf Alptekin ise İstanbul’a yerleşirler. Bu Liderlerimiz Türkiye merkezli olarak Doğu Türkistan Milli hareketini başlatırlar. Türkiye başta olmak üzere çeşitli islam ve batılı ülkeleri ziyaret ederler,Ulusal ve uluslararası toplantılara katılarak Doğu Türkistan meselesini en yüksek seviyede gündeme getirerek İslam alemi ile özgür dünyanın yardımını talep ederler. Devlet ve Hükemet Başkanlarını ziyaret ederek onlara Doğu Türkistan sorunu ile ilgili muhtıralar(Bilgilendirme Notları)takdim ederler.
Mehmet Emin Buğra 1953’te Ankara’da Türkistan’in sesi Dergisi çıkarır.İsa Yusuf Alptekin ise 1960 yılında dava arkadaşları ile birlikte İstanbul’da Doğu Türkistan Göçmenler Derneği’ni kurarak Doğu Türkistan davasını bu dernek çatısı altında yürütmeye çabalar.
İsa Yusuf Alptekin ve 13 arkadaşı tarafından 1978’de kurulan Doğu Türkistan Vakfı Suudi Arabistan’da yaşayan Doğu Türkistanlıların maddi ve manevi katkı ve yardımları ile 1986 yılında yeniden faaliyete geçirilir. Yeniden ihya edilen Doğu Türkistan Vakfı’nın Başkanlığına Atatürk devrinde Türkiye’ye getirilen ve Harp Okullarına yerleştirilen Uygur öğrencilerden biri olan ve aynı zamanda Kore Gazisi ve Türk Ordusundan Tuğgeneral rütbesi ile emekli olan Mehmet Rıza Bekin Paşamız getirilir. Mehmet Rıza Bekin Paşamızın Başkanlığındaki Doğu Türkistan Vakfı hemen çalışmalara başlar. Onlarca kez milli ve Milletlerarası düzeyde toplantılar, bilimsel Sempozyumlar düzenler. Doğu Türkistan davasını Türkiye’nin gündemine ve Türk Milletinin bilgisine sunmaya gayret eder. Daha sonra ise, hemen eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlar. 1987- 2010 yılları arasında yaklaşık bin civarında Doğu Türkistanlı Uygur ve Kazak Türkü öğrencileri devletimizin özel ilgisi ile çeşitli yüksek öğretim kurumlarına yerleştirir. Aralık/1992’de İstanbul’da 14 ülkeden 70 Delegenin katılı ile Doğu Türkistan Milli Kurultayı düzenlenir. Bugün AB,ülkeleri,ABD.Kanada başta toplam 28 ülkede Doğu Türkistan ve Uygur adı ile kurulan onlarca STK.kuruluşları Dünya Uygur Kurultayı şemsiyesi altında Doğu Türkistan milli hareketi uluslararası mesele olarak BM. AB. ülkeleri başta olmak dünyada gündeme getirilmektedir.