Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)
Görgü tanıklarının ifadelerine göre, bu kişilerin birçoğu toplama kamplarında tutuluyor veya kumaş ya da pamuk fabrikalarında çalışmaya zorlanıyor.
ABC’nin Four Corners programı, Temmuz ayında Cotton On ve Target’in insan hakları ihlali endişesiyle pamuk tedarik zincirlerini gözden geçirdiklerini haber yapmıştı.
Şimdi 2 perakende devinin Şincan ile bağlarını kopardıkları bildiriliyor.
Cotton On, pamuğunu Uyguların tutulduğu kamp yakınlarındaki Litai Textiles şirketine ait fabrikadan alıyordu.
Dün şirket tedarikçisini değiştirdiğini ve “etik bir tedarik zincirine sahip olmaya kararlı olduklarını” duyurdu.
Target Australia da Huafu şirketine ait bir fabrikadan pamuk alıyordu, fakat çalışanlarını teftişe gönderdikten sonra işlemi durdurdu.
Çin, kampları aşırılığı bastırmak ve insanlara yeni beceriler kazandırmak amaçlı“eğitim merkezleri” olarak nitelendiriyor.
Çin ayrıca binlerce Uygur çocuğu Müslüman ailelerinden ayrı şekilde okul ve yetimhane görünümlü kamplarda tutarak beyinlerini yıkıyor.
Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin’in söz konusu programını George Orwell’in baskıcı, her şeye karışan bir hükümeti resmettiği 1984 romanına benzetmişti.
Geçen haftalarda yüzlerce prangalı ve gözleri bağlı Müslüman mahkumun transfer edilirken çekilen görüntüleri yayımlanmıştı.
Drone videosunun batı Çin’deki Şincan’da çekildiği sanılıyor, mahkumların trenlerden başları traşlı, gözleri ve elleri bağlı halde indirildikleri görülüyor.
Sırtlarındaki mor ceketlerde “Kaşgar Gözaltı Merkezi” yazıları bulunan kişilerin Uygur Türkleri olduğu sanılıyor.
ABD’li yetkililer görüntülerin gerçek olduğunun sanıldığını açıklamıştı.
Etiketler: Çin » Dünya » Ekonomi » etnik Çatışma » Genel » Görüş Yorum » Haber » Orta Asya » Siyaset » SoykırımBENZER HABERLER