logo

trugen jacn
03 Mart 2022

SIĞINMA TALEPLERİ YILLARDIR CEVAPLANMAYAN UYGURLAR ABD’Yİ PROTESTO ETTİLER

Amerika Birleşik Devletleri'nde siyasi sığınma talebinde bulunan Uygurlar kitlesel bir protesto düzenlediler.

ABD’de yaşayan 200 kadar  Sığınmacı Uygur taleplerinin   sonuçlandırılmamasını İç Güvenlik Bakanlığı önünde barışçıl bir protesto düzenledi. 2 Mart 2022  Washington

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
ABD. başkenti Washington’da   02 Mart Çarşamba günü 200 kadar   sığınmacı Uygur yıllardan beri sığınma taleplerinin sonuçlandırılmamasını protesto etmek için İç Güvenlik Bakanlığı önünde bir barışçıl gösterisi düzenledikleri açıklandı.
Özgür Asya radyosunun haberine göre   02 Mart günü 200 kadar Uygur Türkü İç Güvenlik Bakanlığı  son 10 yıl içerisinde  en az  2 bin kadar Uygur sığınmacının  İç Güvenlik Bakanlığı  Göçmenler İdaresine  baş vuruda  bulunduğu, bunların içinden ise   küçük bir  bölümünün  mülakata çağırıldıkları büyük  çoğunluğunun ise,  hala çağırılmayı bekledikleri belirtildi.

Eksik verilere göre, son on yılda aynı şekilde ABD İç Güvenlik Bakanlığı (USCIS) bünyesinde siyasi sığınma başvurusunda bulunan Uygurların sayısı 2.000’e ulaştı ve büyük çoğunluğu hala Göçmenlik Bürosu’nun yüzleşmesini bekliyor. -yüzüne. Az sayıda başvuru sahibi yüz yüze görüşmeye davet edilmiş olsa da, birkaç yıldır sığınma başvurularının nihai sonucunu beklemektedir.

Yıllardır bu tür siyasi sığınma başvurularının ilk sonuçlarını bekleyen 200’e yakın Uygur, 2 Mart’ta 10.00-12.00 saatleri arasında Washington DC’de ABD İç Güvenlik Bakanlığı önünde barışçıl bir gösteri düzenledi. Amerikan Uygur Derneği, Uygur İnsan Hakları Projesi ve Uygur Hareketi’nin de aralarında bulunduğu dokuz örgütün ortak sponsorluğunda düzenlenen mitingde, “Daha ne kadar bekleyeceğiz?” gibi pankartlar taşıdı. bağımsızlığın korunmasının önemli olduğunu söyledi.

Protestocuların ABD İç Güvenlik Bakanlığı’na sunduğu özel bir dilekçe, Çin hükümetinin Uygurlara yönelik soykırım ve suçlarının yanı sıra ABD’ye sığınan Uygurların içinde bulunduğu kötü durumu ve Çin hükümetinin oluşturduğu tehditleri vurguladı. Çeşitli Uygur örgütleri tarafından oybirliğiyle kabul edilen dilekçe, Uygurların sığınma başvurusunun acilen hızlandırılması ve ortadan kaldırılması gerektiğinin de altını çizdi.

Etkinliğin organizatörlerinden Zülfikar, Uygur cemaati tarafından düzenlenen Uygur halkının iltica başvurusu hakkında detaylı bilgi verdi. Bu onların ilk protestosu değil” dedi. Bazı Uygurlar, önceki birkaç protestodan sonra toplantıya davet edildi.

Zülfikar’a göre, bu tür başvurularda bulunan iki veya üç bin Uygur olmasına rağmen, hepsi bu tür gösterilere katılamadı. Bazıları uzaktan gelmemişken, bazıları “Salatalıklı Turta, Ağzımda Düşler” şeklinde bunu umursamamış olabilir. Ne mutlu ki, şu anda saflara katılan Uygurların sayısı artıyor. Uygur örgütlerinin ABD hükümetini bu konuda bir kararname çıkarmaya zorlama girişimleri de önemli bir görev olmuştur.

Büyükelçinin Hüseyin’e bilgi verdiği iddia ediliyor. Bugünkü protestoculardan biri olan Rüstem, protestoya katılmasının temel nedenlerinden birinin bu toplu haykırışa tek kişilik bir ses eklemek olduğunu vurgulayan gençlerden.

Rustam, bu tür göstericilerin ABD Göçmenlik Dairesi’nden bazı taleplerde bulunması gerektiğine inanıyor. Uygurlar katledilirken bu tür talepler daha da fazla yapılmalı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde siyasi bir aktivist ve Uygur İnsan Hakları Hareketi başkanı Roshan Abbas, ABD Demokrasi İttifakı’nı desteklemek için konuştu, ancak bir miktar bağımsızlığı korumanın Uygurlar için önemli olduğunu söyledi. Ona göre, ABD hükümet sistemindeki benzersiz hükümet yapısı bunun ana nedenlerinden biridir. Ancak bu, ABD hükümetinin Uygurları “terk ettiği” anlamına gelmiyor.

ABD Göçmenlik Servisi’nin, aynı anda 300.000’den fazla ABD’li siyasi sığınmacıdan gelen büyük bir Latin Amerikalı mülteci akını ile 2013’ten bu yana olduğu kadar sınırlı insan gücüyle çok sayıda başvuruyu idare edemediği bildirildi. Bu nedenle bazı Uygur gurbetçiler, ABD hükümetine sunulan faturalara bu konuda belirli hükümlerin eklenmesi gerektiğine inanmaktadır.

Share
3782 Kez Görüntülendi.