Son Dakika
İngiltere merkezli Yeni Sheffield Hallam Üniversitesi’ne bağlı Helena Kennedy Merkezi Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türklere yönelik baskı, zulüm ve etnik soykırım uygulamaları ile ilgili bir rapor yayınladı. Raporda ÇKP işgal yönetiminin Doğu Türkistan’da işgalci, sömürge ve gasp/talan gücü olan sözde Üretim ve İnşaat Ordusu(Bingtuen)’nun Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik soykırım cinayetlerinde en önemli, kritik ve halledici bir Paramiliter güç olduğunu bildirdi.
İngiltere’deki Sheffield Hallam Üniversitesi’ndeki Helena Kennedy Merkezi, geçen hafta Uygurlar hakkında bir başka önemli belgesel rapor yayınladı. Yayınlanan bu raporda Çin işgal yönetiminin Pekin’e direkt bağlı devlet içinde ayrı bir devlet konumunda bulunan sözde “Üretim ve İnşa Ordusu(Bing Tuen) adı verilen paramiliter işgal ve sömürge gücünün,Çin’in 2017’de işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar, Kazaklar başta diğer Müslüman Türk halklarına yönelik başlattığı etnik soykırım suçlarında ” Belirleyici ve Halledici ” bir rol oynadığını bildirildi.
Sheffield Hallam Üniversitesinin Raporunun Ana Başlıkları
Raporun yazarlarından biri olan Sheffield Hallam Üniversitesi’ndeki Helena Kennedy Merkezi’nin yöneticisi Profesör Laura Murphy, raporu bizimle yaptığı bir röportajda tanıttı.
Laura Murphy şöyle diyor: “Hepimiz biliyoruz ki, Sincan Üretim Üssü’nün Uygur bölgesindeki Çinliler
Bu, doğrudan Çin Cumhuriyeti hükümetine bağlı bir grup göçmen sömürge silahlı teşebbüsüdür ve hükümet, Sincan Üretim ve İnşaat Birliklerinin görevinin bölgeyi istikrara kavuşturmak olduğuna inanmaktadır. Bu temelde bölgeyi demir yumrukla yönetmek demektir. Bulgularımız, bölgede korkunç insan hakları ihlallerine katıldığını gösteriyor. Geçmişte bunlardan şüphelenilmiş olsa da, raporumuz Bintuan’ın adam kaçırma, hapsetme, kontrolleri altındaki büyük hapishane sistemi, zorla çalıştırma, dini baskı, Uygur topraklarının zorla ele geçirilmesi ve zorla yer değiştirme yöntemleri hakkında derinlemesine ve ayrıntılı bir açıklama sunuyor. Uygur halkı. “Suistimalin boyutunu gerçekten açıklamaya çalıştık.”
Profesör Laura Murphy, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana bölgeyi işgal etmek amacıyla düzenlendiğini belirterek, Bingtuan’ın neden “göçebe bir sömürge kurumu” olarak kabul edildiğini de açıklıyor.
Laura Murphy, “Uygur bölgesi her zaman şimdi Çin dediğimiz şeyin bir parçası olmadı. Kendi kültürlerine sahipler ve orada farklı milletlerden yaşıyorlar. Yine de bazıları bölgenin bir farklılık yeri olduğunu anlamakla ilgilenmiyor. Ama en önemlisi, Çin Halk Cumhuriyeti kurulduğunda bölgenin kendi bağımsız hükümeti vardı. O dönemde “Sincan Üretim ve İnşaat Üssü” örgütünü kurarak bu bölgeyi kontrol etmeye başladılar ve sonraki 70 yıl boyunca bu kontrolü devam ettirdiler.
Helena Kennedy Center tarafından hazırlanan 94 sayfalık rapora göre Bintuan, son beş yıldır yasadışı adam kaçırma, hapis, arazi edinimi, Uygurların zorla yer değiştirmesi, baskı ve önleyici güvenlik önlemleri, sosyal yeniden yapılanma, dini baskı ve zorla çalıştırma olaylarına karıştı. Bu vesileyle Uygurların yaşamında, kültüründe ve zulmünde önemli bir rol oynadı.
Raporda şöyle deniyor: “Beşikten bugüne Uygur halkı Bingtuan’ın emirlerinin hedefi oldu. Bingtuan’ın Batılılaşmış Sosyal Yeniden Yapılanma Programı, her azınlık vatandaşının kültürel mirasını ve dilini Çin pratiğine ve Xi Jinping’in ideallerine uyarlamasını gerektiriyordu. Rapor, Uygur halkını vahşi ve devlete bağımlı kılmak için tasarlanmış bu baskıcı programları belgeliyor. Ayrıca Bintuan’ın bu programları son beş yılda nasıl bir terör saltanatına dönüştürdüğünü de açıklıyor.
Helena Kennedy Center’da araştırmacı olan Nirola Alima, “Hiçbir Şey Kalmayana Kadar” raporunu yazan araştırmacılardan biri. Bingtuan’ın, Çin hükümetinin 2017’de başlayan Uygurları büyük çapta Çinlileştirmesinde de önemli bir rol oynadığını söyledi. Çin’in Uygur aile yaşam alışkanlıklarına müdahale ettiğini söyledi.
Nirola Alima: “Çin hükümeti bu konuda her yolu kullanıyor. Saldırıya uğramamış bir Uygur evi bile yok. Evlerini nasıl inşa ettiklerine bile müdahale etti. Sonra onları evlerinden farklı yerlere taşıdı ve farklı evlere yerleştirdi. Bu sayede Çin hükümeti ve kadroları onları daha iyi izleyebiliyordu.
Nirola Alima’ya göre, Bintuan Uygurları sadece topraklarından soyulmakla kalmadılar, aynı zamanda kendilerini Çinli şirketler tarafından tutulan sözde “süper işgücüne” dönüştürdüler.
Nirola Alima, “Uygurların topraklarını ellerinden aldıktan sonra bu oldu. Firmalar bundan faydalandı. Uygur halkının topraklarını ele geçirdikten sonra, bu şirketler araziye kendi mahsullerini ekerek veya araziye fabrikalar kurarak daha önce tarım arazilerini kullanan Uygur halkını bir “süper iş gücü” haline getirdiler. Bir sonraki adımda, bu şirketler Uygurları torunlarından ayırdı.
Bingtuan devleti eskiden merkezi Uygur bölgesinin bir kuruluşuydu, ancak Çin Halk Kongresi 2012’de bir yasa çıkardı ve ona Uygur özerk bölgesi ile aynı düzeyde bir idari birim ve devlet statüsü verdi. Profesör Laura Murphy, Bingtuan’ın dünya tarihinde emsali olmayan bir kurum olduğunu söyledi.
Dedi ki: “Sincan’ın üretim üssü, dünya tarihindeki başka hiçbir varlık tarafından eşsizdir. İdari işlevleri olan anormal bir varlıktır. Bu, bölge halkının tipik siyasi yönetiminin yanı sıra bölgenin tüm ekonomik yapısının yönetimini de içerir. Birçok büyük işletmeyi kontrol eder. Tüm doğal kaynaklar onun kontrolü altındadır. Ayrıca bu kaynakların madenciliğini ve işlenmesini ve sulamayı da kontrol eder. Nerede yaşayacaklarına karar veren ve insanları yaşadıkları yerlerden uzaklaştıran onlar. Tüm süreç para kazanmaya yöneliktir ve işi genellikle bölgenin kendisinde değildir. Yani Bintuan’ın sorunlarından biri kaynakları taşımak. Bingtuan, göçebe bir hükümet olarak, birçok göçebe hükümet gibi, Uygur bölgesinden kaynak çıkarmaya odaklanıyor. Bölgedeki işletmelerinin üretimi artsa bile bundan yararlananların çoğu bölgeden değil bölge dışındandır.
Helena Kennedy Center’ın raporu, Çinli lider Xi Jinping’in Temmuz ayı ortasında Uygur’a sürpriz bir ziyaret yapmasının ardından yayınlandı. Çin medyasına göre Xi Jinping, Uygurlarla ilgili soruşturma sırasında Bingtuan yetkilileriyle görüştü ve Bingtuan’ın Uygurları kontrol etme ve bastırmada rol oynamaya devam edeceğini söyledi. “Bintuan’ın stratejik rolünü başka hiçbir şey bastıramaz” dedi.
Helena Kennedy Center’dan gelen raporun Çinli yetkilileri derinden üzdüğü biliniyor.
Çin medyasına göre, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, 29 Temmuz’da Dışişleri Bakanlığı’nın olağan basın toplantısında raporun yazarlarına ve Helena Kennedy Center’a saldırdı ve merkezi “Çin karşıtı güçlerin öncüsü olarak hareket etmekle” suçladı. Ayrıca raporun yazarlarının, bazılarının terör örgütleriyle bağları olan ABD tarafından finanse edildiğini ve merkezin fon sağlayıcısının, Çin karşıtı radikal bir siyasi grubun üyesi olduğunu öne sürdü.
Çin hükümeti raporun içeriğini inkar etmesine ve raporu hazırlayan HKC’ye ve onun araştırmacılarına saldırmasına rağmen, rapor “Çin’in bölgedeki yerli halkları bastırmak ve sömürgeleştirmek için düzenlediği “Sincan İnşaat Üssü”nün iç işleyişini ve politikalarını detaylandırdı. Uygur bölgesi.Belgelenmiş.
BENZER HABERLER