Son Dakika
Dünyanın önde gelen haber ajanslarından Reuters Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Temmuz Salı günü Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile telefon görüşmesinde Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Kazak ve diğer Müslüman Türk azınlıkların durumunu günedeme getirdeğine dair bir haber-yorum yayınladı. Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisinin bu konudaki açıklamasına vurgu yapan ajans Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çinli Mevkidaşı Xi’ye ” Uygurların kendi ana vatanlarında diger Çin Vatandaşları gibi huzur ve barış içinde yaşamlarının kendileri için çok önemli olduğu gibi Çin’in toprak bütünlüğü güvenliği ve itibarına çok önem verdiklerini söylediğini bildirdi.
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA AMERKEZİ(UYHAM)
Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletiş Ofisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’in Çin Lideri Xi ile yaptığı telefon görüşmesi ile ilgili haberleri paylaştı.
Çin Doğu Türkistan’daki Toplama Kamplarının Varlığını İnkar Ediyor
BM.başta uluslararası insan haklarında örgütleri Çin’in Uygur bölgesinde kamplanma içinde Çin tipi Toplamalarında 1-3 milyon Uygur,Kazak ve diğer Türk asıllı yaşamaları hapiste baskını belirtiyor. Ancak,Çin yönetimi bu iddiaları reddediyor. Buna yönelik eğitim amaçlı küçük kampların var olduğu görülmektedir.
Türkiye Cumhurbaşkanlığı, Uygur Türkleri ile Aynı Değerler ve Ortak tarihi paylaştıklarını ifade ediyor
Açıklamaya göre Erdoğan, Xi’ye Türkiye ile Çin’in ekonomik ve ticarilerde ve diplomatik ilişkilerde yüksek potansiyel sahibi olabilirsiniz ve telefon görüşmesinde iki liderin enerji, ticaret, ulaşım ve sağlık gibi ulaşım imkanlarıyla görüştükleri bildiriliyor.
Türkiye’de 40 Bin Uygur Türkü Sığınmacı Yaşıyor
Reuters haber yorumunda şu bilgilere yer veriyor : “Türkiye’de Doğu Türkistan’daki Çin’in baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarından kaçarak sığınan yaklaşık 40 bin Uygur yaşıyor. Çin yönetimi 2017’de Pekin’de imzalanan Suçluların iadesi anlaşması gereğince Türkiye’de yaşayan bazı Uygurların Çin’e iadesini talep ediyor. Ancak,bu anlaşmanın amzalanmasından 5 yıl geçmiş olmasına rağmen Türk kamu oyunun yoğun baskıları sebebiyle İade Anlaşması Türk Parlamentosu(TBMM)’nde komisyona bile gönderilmedi ve görüşülmedi kabul edilen iki ülke çapındaki yıl bir iadesini kabul edilmedi. Türkiye’nin dışişleri bakanı Çavuşoğlu Mart ayında yaptığı bir açıklamasında Çin’in Türkiye’de yaşayan bazı Uygurların kendilerine iade edilmesini sürekli gündeme getirdiklerini ancak.bunun kabul edilmediğini belirtmişti.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Mart Ankara’ya gerçek olmayan bir gerçek Türkiye’de gerçek olmayan olaylardan ve yakın bir şekilde bir şekilde bir şekilde almadıkları ileri sürerek küçük de bazı protestolar gerçekleştirilebilir.
Kaynak : https://www.reuters.com/world/china/turkeys-erdogan-chinas-xi-discuss-uyghurs-phone-call-turkish-presidency-2021-07-13/?
BENZER HABERLER