Son Dakika
George Washington Üniversitesi Elliott Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Direktörü Profesör Sean Roberts, Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar başta diğer Türk halklarına yönelik soykırım suçlarının uluslararası toplumun öncelik ve ivedilikle ele alması gereken çok ciddi bir mesele olduğunu açıkladı .
Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik baskı, zulüm ve etnik soykırım uygulamaları ile insanlık suçlarının zirve yaptığı ve bu soykırım ve insanlık suçlarının Çin yönetimi tarafından BM.ler başta olmak üzere diğer uluslararası platformlarda gündeme getirilmesi ve tartışılmasının dahi engellendiği günümüzde Özgür Asya Radyosunun bu konudaki sorularının cevaplandıran Uygur sorunu ile ilgili çalışmaları ile tanınan Antropolog Prof.Dr. Sean R. Roberts şunları söyledi :
Çin’in Uygurları soykırımla yok etme Niyetinin Açığa Çıkmasından 6 yıl geçti, Ancak,bu Soykırım Hala devam ediyor
Çin’in Uygur soykırımının açığa çıkması ve tüm dünya tarafından bilinmesinin üzerinden 6 yıl geçmiştir. Ancak, Çin bu soykırım uygulamalarını kayıtsızca sürdürüyor. Ne yazık ki uluslararası topluma Uygur soykırımını önlemek için ne yapması gerektiğini söyleyemem. Bunun uluslararası toplumun ele alması gereken çok ciddi ve ağır bir mesele olduğunu düşünüyorum. Zira bu hareket, Uygurların çektiği acıların yanı sıra, diğer ülkelerin de sevmedikleri veya kendileri için tehdit olarak gördükleri insanlara benzer şeyler yapmaları için çok tehlikeli bir emsal teşkil edebilir.
Geçen Ay BM. İnsan Hakları Konseyi Uygurların İnsan Hakları İhlallerini Tartışma Önerisi Çin’in Baskısı ile Reddedildi
Geçen ay, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Çin’in baskısı ile Uygur bölgesindeki ciddi insan hakları ihlallerini tartışma önerisini reddetti. ABD başta batılı ülkeler bu öneriyi bir sonraki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde yeniden gündeme getireceklerini açıkladılar. Bence Batılı Devletler bu teklifi gündeme getirmeye devam etmelidirler. Ayrıca,BM İnsan Hakları Konseyi’nin bu konuyu(Uygur Raporunu) tartışamaması acımasız ve barbarca. Bu durum, BM İnsan Hakları Konseyi’nin bu konuda resmi bir yetkisi olup olmadığı konusunun tartışılmasını gündeme getirebilir. Ayrıca, bunun BM’nin yasal statüsü üzerinde çok olumsuz bir etkisi olacağı açıktır.
Müslüman Ülkeler BM. lerdeki Oylamada Çin Zulmünden Yana Oy Kullandı
Endonezya, Kazakistan ve Özbekistan gibi Türk ve Müslüman ülkeler, Uygur meselesinin BM İnsan Hakları Konseyi’nde görüşülmesi önerisine karşı oy vererek Çin’in yanında yer aldı. Bunu kabul etmek asla mümkün değildir. Uygur örgütleri ve Uygur aktivistleri, bu BM üyesi devletlerin bu konudaki itirazlarını değiştirmek ve Çin’de devam eden Uygur katliamını tartışmak için daha fazla çaba harcamalıdırlar. Oylamada Çin’den yana oy kullanan 3 Müslüman ülkeye Çin’in Uygur soykırımını daha iyi anlatılmasının çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu ülkelerin hepsi Uygurların başına gelenleri çok iyi bilen bilen ülkeler. Geçenlerde Özbekistan’daydım ve insanlarla bunun hakkında konuştuğumda, “Hepimiz neler olduğunu biliyoruz” dediler. Görünüşe göre Çin hükümeti tarafından baskı altına alınmışlar. Ancak bu ülkeler Çin tarafından Uygur sorununda etki ve baskı kurmuştur. Bahsi geçen bu hükümetlerin Uygur sorunu konusunda çok iyi bir şekilde ve kilit rol oynayabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle Kazakistan, Endonezya ve Özbekistan gibi ülkelerle daha fazla temaslar kurmak önemlidir.
Uygur STK.ları Çok Etkin olarak Çalışmalıdırlar
Dünya Uygur Kongresi, Uygur İnsan Hakları Vakfı ve Amerika Uygur Derneği gibi Uygur örgütleri Çin’in Uygurların katliamını durdurmak için şimdiye kadar yaptıkları faaliyetlerini yapmaya devam etmelidirler. Ne yazık ki, bildiğiniz gibi, bu işler çok zor ve sıkıntılıdır. Gördüğünüz gibi ABD gibi güçlü bir hükümet bile bu konuyu gündeme getirmeye çalışıyor ama Uygur bölgesindeki dramatik durum değişmedi. Bana göre Uygur örgütlerinin hiçbiri bu konuda suçlanmamalı çünkü, hepsi canla başla çalışıyor. Uygur STK.ları ileride bu konuda bir etki yaratabileceklerine inanmaya devam etmeleri gerekiyor.Bu konuda zaten dünya kamuoyu üzerinde büyük bir etki yaratmış durumdalar, bu yüzden bunu yapmaya devam etmeliler.
Prof. Dr. Sean Raberts Kimdir ?
ABD merkezli George Washington Üniversitesi Elliott Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Direktörüdür. Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar başta diğer Türk halklarına yönelik soykırım suçları konusunda aktif olarak çalışmaktadır. Uygur sorunu üzerine ön araştırmalar yapan bir antropolog ve Uygurların bölgedeki anlayış ve bilgisine katkıda bulunan bir bilim adamı olarak biliniyor. Yazdığı “Uygurlara Karşı Savaş” adlı kitabı yayınlanmış olup,bu kitap uluslararası düzeyde popülerdir. Profesör Sean Roberts: Çin’in Uygurlara yönelik insan hakları ihlalleri ile soykırım uygulamalarının uluslararası toplumun ele alması gereken çok ciddi bir mesele konusunu sürekli dillendirmektedir.
BENZER HABERLER