UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
- İsa Eryılmaz Kırşehir- Ahi Evran Ün. Tarih Böl.öğretim üyesi, ” Cingizli Devletinde Bir Uygur Başvezir : Çinggai/Çinkay
- Çoşkun Kumru Denizli-Pamukkale Üniversitesi Tarih bölümü Öğretim üyesi : ” Tezkire-i Hacegan’a Göre Doğu Türkistan’da Hocalar Dönemi”
- Murat Özkan : “Büyük Güçler Karşısında Bir Emir Yakup Bey ve Doğu Türkistan’da İstiklal Mücadelesi
- Prof.Dr.Alimcan inayet İzmir-Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü öğretim üyesi ” Türkiye’nin Doğu Türkistan Politikası Üzerine Bir değerlendirme “
- Prof. Dr. Abdurreşit Celil Karluk Ankara- HBV.Üniversitesi öğretim Üyesi :” Doğu Türkistan ve Uygur Diasporasında Kimlik Bunalımları”
- Tarihçi Dr. Nebijan Tursun-ABD : ” Kırmızı Rusya’nın Doğu Stratejisinde Uygur Milli Bağımsızlık hareketi 1917-1924 yılları arası”
- Prof. Dr. Erkin Emet Ankara Ün. DTC. Fak. Öğretim Üyesi ” Doğu Türkistan’daki Türk Kültürünün İmhası : Uygur Soykırımı”
- Dr. öğretim üyesi Ali Ahmetbeyoğlu İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi : “5 Temmuz 2009’a Kadar Doğu Türkistan’da Yaşanan Olaylar”
- Prof. Dr. Sabahattin Şimşir Balıkesir Ün. Tarih böl. öğretim Üyesi : ” Hatıralar Işığında Hasan Oraltay “
- Doç. Dr. Dr. Rayile Kaşgarlı İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi “Doğu Türkistanlı bir Uygur Sanatçı : Gazi Ahmet”
- Dr.Öğretim Üyesi Mağfiret Kemal Yunusoğlu İstanbul-Beykent Üniversitesi ” Yarkent Hanlığı Döneminde Kültür Ve Edebiyat “
- İbrahim Daş ” Şiir Üzerinde Doğu Türkistan’ın Sesi’ne Dair “
- Barış Kurt “Vatan İçin Vatandan Ayrılanlar “
- Hamit Göktürk Araştırmacı-Yazar : ” Uygur Türklerinin Kadim Örf Adet ahlak Ve Sanat Okulu :Meşrep “
Milli Mecmua dergisinin Yayın Yönetmeni Yasin Usta 31.sayının Doğu Türkistan özel sayısı olarak çıkarılması düşüncesinin nasıl ortaya çıktığı ile ilgili gelişmeleri şöyle anlattı : ” Milli Mecumamız 6 yıldır Milliyetçi-Türkçü düşüncenin bir sözcüsü/Organı olarak yayınlanıyor. Doğu Türkistan’ın konumu bizim için çok önemli ancak, bunu Türk Milletine en iyi şekilde maalesef anlatamadık. Bu nedenle Uygur dilini, tarihini, edebiyatını, mizahını ve güncel durumunu daha derin ve kapsamlı bir şekilde anlatabilmek için bu Özel Sayıyi yayınlamaya karar verdik. Bu özel sayısı yayınlandıktan sonra çok olumlu tepkiler aldık ve çok mutlu olduk. Doğu Türkistan sorunu için bir şeyler yapabildi ve katkılar sağlayabildi isek bundan çok mutluluk duyarız.” sözleri ile değerlendirdi.
Prof.Dr.İnayet ; Özel Sayı, Doğu Türkistan sorunu için Çok Önemlidir
Özel sayı için kaleme aldığı yazı ile katkı sunan Prof.Dr. Alimcan İnayet Milli Mecmuanın Doğu Türkistan özel sayısı olarak yayınlanmasını şu sözlerle değerlendirdi : ” Bu dergide Doğu Türkistan ile ilgili 14 makale var ve bu makaleler tarih, siyaset, diplomasi, kültür, sosyoloji, sanat, edebiyat ve folklor başta bir çok konuları içermektedir. Ayrıca, en önemlisi günümüzde Çin’in Uygurlara yönelik soykırımı ve katliamları da bilimsel literatürlere bağlı kalarak anlatılmıştır. Milli Mecmua dergisinin bu özel sayısı Doğu Türkistan’ı Türk Milletine anlatılması için çok önemli roller oynayacağına inanıyorum. Türkiye’de bazı dergilerin son yıllarda Uygurlarla ilgili özel sayı yayınladıklarını ancak, ancak uzun bir geçmişe sahip olan ve Türkiye’nin en büyük yayıncılarından biri olarak kabul edilen ÖTÜKEN Yayınevi tarafından çıkarılan “Milli Mecmua”‘nın Uygurlarla ilgili özel sayı çıkarması Doğu Türkistan ve Uygur Türkleri ile ilgili çalışmalar ve Uygur Türkçesi dili ve edebiyatı için büyük öneme sahiptir.” şeklinde konuştu.
Bilindiği üzere; Çin’in 05 Temmuz 2009 Urumçi Katliamından sonra Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Türk Dünyası Tarih dergisi ile yine Türkiye Gündemi ve Ülkü Ocakları Dergisi de özel sayılar çıkararak Doğu Türkistan davasına büyük katkılar sağlamıştır.