logo

trugen jacn

MALEZYA, TUTUKLU 11 MÜSLÜMAN UYGUR TÜRKÜ SIĞINMACIYI YİNE TAHLİYE ETMEDİ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

ÇKP yönetiminin  işgali altındaki Doğu Türkistan’da Çin’in baskı,zulüm,asimilasyon ve soykırım uygulamalarından kaçarak kaçak yollardan Tayland’a sığınan ancak bu ülke yönetimince  hapsedilen  Uygur Türklerinden 11 kişilik bir gurubun   islam  ülkesi olan Malezya’daki dramı sürüyor. Hapisteki bu kaçak Uygur Mülteciler  kendilerinin sınır dışı  edilerek Çin’e  geri verilmemesi için büyük bir hukuk mücadelesi veriyorlar   ve hala  Malzeya Başsavcılığının Odalarında haklarında çıkacak olumlu  kararını bekliyorlar.

Malezyalı göçmenlik yasalarını çiğnemekle suçlanan 11 Uygur Müslüman’in tahliye talepleri yine redddildi ve tahliyeleri gerçekleşmedi.  Cezaevi Genel Sekreteri’nin (AGC) başvurularında kendileri hakkında her hangi bir suçlama   kararı almadığı için ceza evinde kalmaya devam edecekleri de açıklandı.

Kualalampur Savcı yardımcısı Najwa Bistaman,   24 Temmuz’da duruşması yapılan 11 Uygur  tutuklunun Sulh Mahkemesi Başkanı  Wong Chai Sia’ya (AGC’ye)  tutuklu Uygurların uyruklarının tesbit edilemediği ve  haklarındaki  iddianamenin de bu yüzden hazırlanamadığı beyan ettiği bildirildi.

Mahkeme Başkanı Wong daha sonraki    duruşma hakkındaki   kararını açıkları. O,  bir daha duruşmanın 8 Ağustos’ta  karar duruşmasının ise   Eylül  ayında yapılabileceğini bildirdi.

Savci Yardımcısı Najwa gazetecilere verdiği demeçte, “Yargılama,  tutuklu Uygurların   hangi ülke vatandaşı oldukları tesbit edildikten sonra haklarında  iddianame hazırlanacağını ve dava açılabileceklerini açıkladı.  

The-11-Uighurs-court-1-os

Malezya’da tutuklu Uygurların Kimlikleri
Malezeya’ya kaçarken Ormanlık alanda yakalan 11 Uygur Türkü’nün  kimlikleri de açıklandı. Buna göre tutukluların kimlikleri şöyle ;
  1. Zakaria Arman,
  2. Salehudin Ali,
  3. Jaefar Amin,
  4. Osman Abbas,
  5. Alin Osman,
  6. Asen Ziyali,
  7. Taher Kasım,
  8. İbrahim Rexiti,
  9. Nurudin Muhammed,
  10. Abdul Kader
  11. Yusuf Ahmed

Bu 11 tutuklu Müslüman Uygur 24 Nisan’da Malezya’ya geçerli bir izin olmadan ve kaçak yollardan girdikleri ve sınır ihlalı yapmakla suçlanıyorlar. Yaşları 20 – 40 yaşları arasında  değişen bu  insanların tamamının  erkek olduğu ve   geçtiğimiz haftalarda ise  ilk mahkemeye çıkarıldıkları ve halen   gözaltında tutuldukları da bildirildi.

UYgur Tutukluların Avukatları Raimi Abd Rahim, müvekkillerinin Şubat ayından beri  Malezya’da Sungai Buloh Hapishanesinde  tutuklu bulunduklarını  ve Malezya Yargısının  haklarındaki  kararını hızlandırmasını umduğunu  de söyledi.Avukat ayrıca tutuklu Uygurlar için  “ Müvekkillerimin bana anlattıklarına göre   bu 11 vatansız kişiler  Türkiye veya başka bir üçüncü ülkeye gönderilmesini ve Çin’e iade edilmemesini talep ediyorlar.”   diye konuştu.

malezya_nerede_harita

Tutuklu 11 Uygur’un Hikayesi

Bu kişiler dört yıl önce Tayland’da tutuklanan 200 Uygur’un arasında idi.Bu Uygurlardan 109 kişi 09 Temmuz 2015’te Çin’e iade edilmiş ve bir bölümü  de Türkiye’ye gitmeleri şartı ile serbest bırakılmıştı.  Diğer  35 kadar kişi o tarihten beri Tayland Hapishanelerinde tutuluyordu. Ancak, bu konuda bilgisi olanlar Tayland Hapishanesinde yüzlerce Uygur’un tutuklu bulunduğu yolunda açıklamalar da yapıyor. Bu Uygurlardan  25 kişilik bir gurup geçtiğimiz aylarda tutuldukları Hapishanenin duvarda delikler kazarak ve  battaniyeleri ip olarak kullanarak   kaçmışlar ve 11 kişi de Malezya sınırını geçmeyi başarmışlardı. Malezya sınır Muhafizlarınca yakalanan bu 11 kişi daha sonra sınır ihlali yaptıkları suçlaması ile hapsedilmişlerdi. Grup üyeleri kendilerini Türk vatandaşı olarak tanımladılar ve Türkiye’ye gönderilmelerini istedikleri  bildiriliyor.

Uluslar arası Toplum Malezya’ya  Baskı Yapıyor

Uluslar arası toplum tutuklu bu 11 Uygur’un  Çin’e iade edilmemesi için girişimlerini sürdürüyor.

ABD hükümeti 11  tutuklu Uygur’un   Çin’e geri verilmemesini istiyor ve    sınır dışı edilmeleri halinde can güvenliklerinin tehlikeye gireceğine  ilişkin endişelerini de  sık sık dile getiriyor.  Çin’e iade edilmeleri halinde Çin’de işkenceyle karşılaşabileceklerinden endişelenen uluslar arası insan hakları örgütleri   de bu konuda açıklamalar yaparak bu insanların Çin’e geri verilmemesini talep ediyorlar.

Malzeya Başbakan Yrd.Hamidi : Çin 11 Uygurun İadesini İstedi

Geçtiğimiz aylarda yapılan genel seçimlerde büyük başarı sağlayan ve Koalisyon ortağı olarak hükümette yer alan  Malezya Başbakan yardımcısı Ahmad Zahid Hamidi,  Çin yönetiminin geçtiğimiz Şubat ayında kendilerine başvuruda bulunduğunu ve Ülkelerinde tutuklu 11 Uygur sığınmacının kendilerine  (Çin’e) geri vermesini talep ettiğini bildirdi. Malezya Baaşbakan Yard.cısı Hamidi gazetecilerin bir sorusu üzerine  ”  Çin hükümetinden 11  tutuklu Uygur’un Çin’e iade etmesi yönünde resmi bir talep aldık.” açıklamasında bulundu.

Uygur Sığınmacılar Malezya Yasalarına Göre  5 Yıl Hapse Mahkum Olabilirler

Hukukçular sınır ihlali yapmak suçlanarak hapsedilen bu Uygur sığınmacıların  hakkında dava açıldıkları  ve suçlu bulundukları takdirde  Malezya yasalarına  göre en az 5 yıl hapis cezası ile  en az 10 bin Malezya  birimi  para cezasına çarptırılabileceğini ifade ediyorlar.

Pekin,Müslüman Uygurlara Baskı ve Zülmediyor

Pekin,  işgali altındaki Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Uygurlara son yıllarda baskı ve zulmü arttırmış bulunuyor. Müslümanların  dini yaşantılarına  doğrudan doğruya mühahalede bulunuyor.Onların bütün hal ve hareketlerini kontrol ve gözetmeyi  doğrudan  doğruya devletin  yönetim hakkı  olarak görüyor ve  dini hayatı kontrol altına alma  çabalarının bir parçası olarak kabul ediyor.  Çin yönetimi bu yılın  başlarından itibaren Müslüman Uygurların  dini yaşantılarına  ilişkin daha sıkı düzenlemeler  yaptığı ve bunu çok sert ve acımasız bir şekilde uygulamaya çalıştığı  biliniyor.

Kaynak://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2018/07/25/uighur-11-to-remain-in-malaysian-prison/

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
1830 Kez Görüntülendi.