Son Dakika
Prof. Dr. Sait YILMAZ
Bu savaş hazırlıklarının temelinde; bir yandan Güney Çin Denizi etrafında başlayacak Üçüncü Dünya Savaşı, diğer yandan Batıda Çin’in 1945 yılındaki devrim sonrasında işgal ettiği ya da fiilen kontrol ettiği ülkelerden uzaklaştırılması var.
Çin’in Tayvan’ı işgal etmesi, diğer ülkeleri de Güney Çin Denizi etrafında büyük bir savaşa çekecektir. Öncelikle Japonya ve Filipinler bu savaşta ABD’nin yanında yer alacaktır. Ancak, Çin’in Batı sınırları da güvene olmayacak. Tayvan’da savaşın başlaması ile birlikte Doğu Türkistan’ı kaybetme ve Türk Dünyası ile savaşa girme riski Çinli liderleri iki kez düşünmeye itiyor. Güçlü bir Türk ittifakı, Altay ekseninde Çin’e karşı Moğolistan’ı Japonya ve Güney Kore’yi de içine alan büyük bir çemberin merkezinde olabilir.
Çin, milli sınırları içinde kabul ettiği ülkeleri içine alacak bir işgal planı hazırladı. Bu milli sınırlar içinde Japonya, Tayvan, Kamboçya, Endonezya gibi ülkeler var. Kore’yi zaten Çin ülkesi olarak görüyor. Japonya’da %15, Çin yanlısı bir kamuoyu var.
Batının Çin ile savaş planı ise iki cepheli;
(1) Güney Çin Denizi merkezli asıl büyük savaş; ABD Koalisyonun Çin’in etrafından derinliğine üç kuşak oluşturarak, füze savaşı ile boyun eğdirmeyi planlıyor. Önce Japon Hava Kuvvetleri Çin’i vuracak, sonra denizlerde ABD savaş gemileri devreye girecek.
1.. Muharrem Yıldız, Dünden Bugüne Kafkasya, Yitik Hazine Yayınları, (İstanbul, 2006), 24
2. Abdullah Saydam, Kırım ve Kafkas Göçleri (1856-1876), Türk Tarih Kurumu, (Ankara, 1997), 18.
(2) Çin’in Batı sınırlarında işgal ettiği ülkelerde başlatılacak ayaklanma hareketleri; Bu hazırlıkları önceki makalelerimizde anlatmıştık.
Son Gelişmeler Şu Şekilde;
Uygurlar Kendi Aralarında Birlik Kuramadıkları İçin Etkili Olamıyorlar
Halen Uygurlar kendi aralarında üçe-dörde bölündüğü için hükümet kuramadılar. Bölünmenin nedeni arkasındaki güçler; ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği. ABD, hükümetin tamamen kendi kontrolünde olmasını istiyor. Avrupa Birliği, 50 milyon Avroluk bir bütçe ayırdı ama paranın adresi belirlenemediği için Uygur Kongresi yapılamadı. Fransa ve Macaristan’da iki Uygur Kurulu toplandı ama henüz Parlamento oluşturulamadı.
Çin’in Aralık ayında Tayvan konusunda ilhak kararı alma olasılığı var. Bunu yaparsa ABD de Doğu Türkistan’ı “devlet” olarak tanıma hamlesi yapacak.
Makalenin devamı ve geniş versiyonu için https://www.academia.edu/91195211/Rusyayı_kaç_parçaya_bölmeli_Rusya_ve_Çin_üzerine_planlar
Kaynak : https://abcgazetesi.com/yazarlar/prof-dr-sait-yilmaz/rusyayi-kac-parcaya-bolmeli-rusya-ve-cin-uzerine-planlar-323345
BENZER HABERLER